Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığının iş birliğiyle düzenlenen tören ile Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Şirketlerinin Tedarik Ekosistemi Kredi Kefalet ve Tedarikçi Finansman Desteği programları tanıtıldı.

Açılış konuşmalarıyla başlayan programın ilk konuşmasını Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar yaptı.

Bakan Yardımcısı Ağar, gerçekleştirdiği konuşmada "Savunma ve Havacılık sektöründe faaliyet gösteren 7 firmamızın projesi küresel tedarik zincirleri kapsamına alındı. Yine URGE projemiz kapsamında savunma ve havacılık sektörümüz özelinde 11 aktif, 15 tamamlanmış URGE projesi bulunuyor. Yine fuar destekleri içerisinde 2022 yılında savunma sanayi sektörüne yönelik 24, 2023 yılında 18, 2024 yılında ise hali hazırda 24 fuar destek kapsamına alındı" dedi.

Ağar, ticaret verilerini açıklamasının ardından tedarik destekleri kapsamında şu ifadeleri kullandı:

"Kredi, kefalet ve garanti uygulamaları yoluyla İhracatı Geliştirme Anonim şirketiyle bugüne kadar 9 bin 678 ihracatçı firmamızdan toplam 21 bin 223 başvuru alındı ve bu başvuruların yüzde 92 oranında onaylayarak toplam 90 buçuk milyar krediye kefalet sağlandı."

İkinci konuşmacı olarak kürsüye çıkan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, program kapsamında şunları söyledi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfının bağlı şirketlerinin dışında bunlara hizmet eden şirketlere tedarik finansmanı sağlıyoruz. Çünkü bu şirketler tedarik finansmanını almazlarsa bir kısmı hisselerini belki yabancılara satacaklar. Bu işe de dikkat etmemiz lazım. Bu ekosistemde yeşeren bu şirketlerin el değiştirmesine de müsaade etmeyecek programlardan birisi bu. Çünkü tedarik finansmanlığını kolaylaştırırsak onların elleri rahatlayacak dolayısıyla başka tür kaynak arayışına girmeyecekler. Ben tekrar hayırlı olsun diyorum."

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, yaptığı konuşmada "Bugün savunma sanayimiz için oluşturulan kefalet finansman desteğini savunma sanayimizin ekosistemi içerisinde önemli bir adım olarak görüyoruz. Ayrıca savunma sanayi ekosisteminin güçlendirilmesi amacıyla oluşturulan tedarikçi finansman desteği programının hayata geçirilmesinden de memnuniyet duyuyor, bu alanda önemli fırsatlar yaratacağına inanıyoruz. Savunma sanayimize destek olmaya kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Programın son konuşmasını ise Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün yaptı. Görgün, konuşmasında savunma sanayii sektörünün yıllık olarak ortalama yüzde 20’lik bir büyümeyi istikrarlı bir şekilde kazandığını belirtti. 

Bu sene ki büyümenin ise yüzde 20’nin de üzerinde olmasını beklediğini bildiren Savunma Sanayii Başkanı Görgün, "6 milyar 350 doların üzerinde halihazırda ihracata ulaşmış durumdayız. Hedeflediğimiz 6 buçuk milyar doları inşallah geçip 7 milyar dolara yaklaşacağımızı düşünüyorum. Savunma sanayimizdeki vazgeçilmez unsurlarımız bu ekosistemdeki KOBİ’lerimiz. KOBİ’lerimizle birlikte tüm entegretör firmalarımızla beraber birbirimizi destekleyici yönde ve tedarik zincirinin başından sonuna birbiriyle etkileşimini en fazla olabilecek şekilde yönetmeye çalışıyoruz" dedi.

Görgün, geliştirilen platformların sadece Türkiye'nin ihtiyaçları için değil özgün yaklaşımlarıyla, teknolojik üstünlükleriyle birçok ülkenin kullanımına geçtiğinin altını çizerek şunları söyledi:

"Geçenlerde iki tane lojistik gemimizin sözleşmesini Portekiz ile imzaladık. NATO ve Avrupa Birliği üyesi olan bir ülke, denizcilik tarihinde de önemli gelişmeleri olan bir ülke. Türkiye, işte artık sadece bölgesi ve etrafındakiler değil tüm dünyada savunma sanayisindeki ürünlerini paylaşır ve sadece geliştirdiği yaklaşımlarla bir çeşit alışveriş ilişkisi değil sürdürülebilir bir ticaret ilişkisi kurmayı kendine hedeflemiş ve bunu da karşı muhataplarına kabul ettirmiş bir yaklaşımla devam ediyor."

Program, imza töreni ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Hibya Haber Ajansı