Diyarbakır Tabip Odası, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında sağlık sektöründe yaşanan yolsuzluklar, çeteleşmeler ve meslek etiğine aykırı uygulamalara dikkat çekti.

Açıklamada, özellikle Diyarbakır’daki yenidoğan servislerinde ortaya çıkan çetelerle ilgili yargı sürecinin devam ettiği belirtilirken, bu süreçte yeni yargılamaların başladığına dair basına yansıyan haberler de gündeme getirildi.

Tabip Odası, son dönemde Dicle Üniversitesi’nde bazı öğretim görevlilerinin adının yolsuzluk iddialarına karıştığını, bu konuda yerel basında birçok haber yer aldığını hatırlatarak, aylar öncesinde hastane başhekimliğinden randevu talep ettiklerini ancak yanıt alamadıklarını vurguladı. Basına yansıyan bilgilere göre, Dicle Üniversitesi’nde yürütülen soruşturmalar sonucunda bazı kişilerin tutuklandığı belirtildi.

Diyarbakır Tabip Odası, sağlık alanında ticaretleşmenin ve etik dışı ilişkilerin yaygınlaşmasının bu tür olayları tetiklediğini belirtti. Geçmişte Mesai Dışı Ödeme (MDÖ) uygulamaları, medikal şirketlerle etik dışı ilişkiler ve hastalardan alınan usulsüz ödemelerle ilgili soruşturmalar başlatılmak istendiği ancak önceki rektörlük döneminde soruşturma izni verilmediği ifade edildi.

Tabip Odası yönetimi, göreve geldiklerinden bu yana Dicle Üniversitesi rektörlüğü ve Tıp Fakültesi dekanlığı ile yazışmalar yaptıklarını ve bu sorunları çözmek adına görüşme taleplerinde bulunduklarını ancak bu girişimlerden sonuç alamadıklarını söyledi. Açıklamada, hastane başhekimliğinin de sürece ilişkin herhangi bir dönüş yapmadığı belirtildi.

Tabip Odası, mevcut durumun kabul edilemez olduğunu ifade ederek sağlık çalışanlarının mesleki ve sosyal haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Mesai dışı ödemelerin mesai saatleri içinde yapılmasının eğitimi aksattığı ve kamu hizmetinin niteliğini düşürdüğü kaydedildi. Ayrıca, sağlıkta performans ve rekabet sistemine de son verilmesi gerektiği belirtildi.

Diyarbakır Tabip Odası, bu süreçte yolsuzluklara karışanların yargılanmasının hem mesleki saygınlık hem de adalet açısından önemli olduğunu vurgulayarak, konunun takipçisi olacaklarını duyurdu. Açıklamada, MDÖ işlemlerinin usulsüz şekilde devam etmesinin halkın sağlık hakkına erişimini engelleyeceği ve hekimlerin meslek saygınlığına zarar vereceği uyarısında bulunuldu.

Son olarak, Tabip Odası yetkilileri, sağlık alanında rant ve çeteleşmelere neden olan koşulların ortadan kaldırılması için tüm ilgili kurumlara çağrıda bulunarak, bu tür etik dışı uygulamaların bir an önce son bulması gerektiğini ifade etti.