Ege ve Doğu Akdeniz bölgelerinde kendiliğinden doğada yetişen, şifa deposu dikenli incirin sezonu aşırı sıcakların yaşandığı Adana'da başladı. Halk arasında Hint İnciri, Frenk İnciri, Mısır İnciri, Babutsa, Kilis İnciri, Pabuç İnciri, Kaynanadili ve Kürek Yemişi gibi yöresel isimlerle de anılan şifa deposu, türlü zahmetlerle kaktüs bitkiden toplandıktan sonra seyyar satıcıların tablalarındaki buzların arasında bekletilerek, tanesi 50 kuruştan satışa sunuldu.

 

20 yıldır dikenli incir satan seyyar satıcı Hüseyin Kavurcu, Adanalıların bu meyveyi çok sevdiğini belirtti. Günde ortalama 100 bin ila 150 bin adet dikenli incir satıldığını kaydeden Kavurcu, sindirim sistemini kolaylaştırması ve lezzetli bir meyve olması nedeniyle yaz sezonunun en çok tercih edilen meyve olduğunun altını çizdi.

 

GEÇEN YILA GÖRE TALEP ARTTI

 

Kentte dikenli incir sezonunun 10 gündür başladığını ifade eden Kavurcu, incirin sıcaklarda serinletme özelliği olduğuna değinerek, “Millet hastası bu dikenli incirin. Milletin yedikçe yiyesi geliyor. Sıcaklarda mideyi de serin tutar ancak sıcakta biz ter içinde kalıyoruz. Bu sıcakta herkesin yapabileceği bir iş değil” diye konuştu. Dikenli incire geçen yıla göre talebin arttığını vurgulayan Kavurucu, havanın sıcak olmasından kaynaklı daha çok tercih edildiğini belirtti. Adana’nın sıcağında tezgahların başında beklerken zorlandıklarını kaydeden Kavurcu, sıcağa rağmen ekmek parası kazanmak için yaptığı işten şikayetçi olmadığını söyledi.

 

Dikenli incir alıcılarından Ahmet Acar isimli yurttaş da, yazın yemesi ve sindirmesi kolay bir meyve olduğu için daha çok tercih ettiklerini söyledi. Çukurova’ya özgü olan bu meyvenin insanın midesini rahatlattığını kaydeden Acar, herkesin bu lezzetli incirin tadına varması gerektiğini aktardı.

 

Kaynak:dihaber