DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf, çalışma hayatını kökten değiştirmeyi hedefleyen üç kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifler, borçluların hapis cezası yerine para cezasına çarptırılması, işçi ücretlerinin tam koruma altına alınması ve iş güvencesinin güçlendirilmesi konularını kapsıyor.

Düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kavaf, "Borç için hapis uygulaması, çağdaş hukuk sistemlerinde yeri olmayan, insani değerlerle bağdaşmayan bir yaptırımdır. Üstelik hapis cezası, borçlunun ekonomik durumunu daha da kötüleştirmekte ve borcun ödenmesini fiilen imkânsız hale getirebilmektedir. Bu değişiklikle hem borçlunun topluma yeniden kazandırılmasını sağlayacak, hem de alacaklının alacağına kavuşma şansını artıracağız." dedi.

İkinci teklifle, işverenlerin tüm ücret ödemelerini istisnasız olarak banka aracılığıyla yapmaları zorunlu hale getiriliyor. İşçi alacaklarında zamanaşımı süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılırken, ücretin ödenmemesi durumunda işçinin çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilmesi için gereken süre 20 günden 10 güne indiriliyor.

Reform paketinin üçüncü ayağında, işe iade davalarında işçi lehine önemli düzenlemeler getiriliyor. Geçersiz fesih durumunda işverenin ödemekle yükümlü olduğu tazminatın alt sınırı 4 aydan 5 aya, üst sınırı ise 8 aydan 10 aya yükseltiliyor. Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmayan süre için ödenecek ücret ve diğer hakların üst sınırı da 4 aydan 5 aya çıkarılıyor.

Kavaf, "Mevcut sistemde işverenler, düşük tazminat miktarları nedeniyle işçiyi işe başlatmama yolunu tercih edebiliyordu. Tazminat miktarlarındaki bu artış, iş güvencesi sisteminin caydırıcılığını güçlendirecek ve keyfi işten çıkarmaların önüne geçecek. Amacımız, işçinin işinin devamlılığını sağlamak ve çalışma barışını korumak." ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı