Çin’de önceki gün 5’inci ulusal ekonomik sayım sonuçları açıklandı.
Farklı ülkelerden basın kuruluşları, Çin’in son beş yılda yüksek nitelikli kalkınma açısından verimli neticeler kazandığına, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin bu yıl için belirlenen büyüme hedeflerinin gerçekleştirilmesine doğru istikrarlı şekilde ilerlediğine işaret etti.
Veriler, Çin’in 2023 yılında 130 trilyon yuan (yaklaşık 19,37 trilyon dolar) GSYİH’siyle dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, verilere göre son beş yılda, Çin'in küresel ekonominin büyümesine katkı oranı ortalama yüzde 30 civarında olurken, küresel ekonomik büyümenin en büyük kaynağı konumunda bulunduğu belirtildi.
Dünya Bankası, aynı gün Çin'in 2024 ve 2025 yıllarına dair büyüme tahminlerini yukarı yönlü güncelledi.
Çin, 2004 yılından itibaren, ikincil ve üçüncül sektörlerin gelişimini incelemek amacıyla her 5 yılda bir ekonomik sayım gerçekleştiriyor.
5’inci ekonomik sayımın sonuçlarına göre, 2023 yılı sonunda Çin'de ikincil ve üçüncül sektörlerde faaliyet gösteren tüzel kişi sayısı 5 yıl öncesine göre yüzde 52,7 arttı.
Spesifik sayım sonuçlarına bakıldığında, Çin ekonomisinin sadece nicelik olarak değil nitelik olarak da geliştiği görüldü. Son beş yılda, küresel ekonomi üzerindeki aşağı yönlü baskının artması ve jeopolitik çalkantıların çoğalması gibi riskler ve sınamalar karşısında, Çin ekonomisi baskılara direnerek yapısal iyileştirme, inovasyon teşviki ve yeşil dönüşüm alanlarında birçok olumlu değişime imza attı.
2023 yılında Çin'de yıllık cirosu 20 milyon yuanın üzerindeki işletmeler tarafından yapılan buluş patenti başvurularının sayısı 2018'e kıyasla yüzde 65,1 arttı.
Aynı zamanda, Çin ekonomisi daha “yeşil” hâle geldi. Son beş yılda, Çin'in ekonomik ve toplumsal yapısındaki yeşil ve düşük karbonlu dönüşümde dikkate değer ilerlemeler kaydedildi.
2023 yılında Çin'de yeni enerjili araç üretimi 9 milyon 458 bin adede ulaşarak, 2018'e göre 6,9 kat arttı. Üretim miktarı bakımından Çin art arda 9 yıldır dünyada birinci sırada yer alırken, küresel toplamın yüzde 60’tan fazlasını oluşturdu.
Dikkat çekici bir nokta, bu sayıma ilk kez dijital ekonomi ile ilgili içeriklerin eklenmesi oldu. 2023 yılında Çin'in dijital ekonominin başlıca sektörlerindeki buluş patentlerinin küresel payı yüzde 40'ı aştı.
Çin ekonomisiyle ilgili verilerin netleşmesi, dünya açısından büyük öneme sahip.
Çeşitli zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen, Çin ekonomisi istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Bu süreçte, Çin’in imalat sektöründe üretim kapasitesi hızla toparlanıyor ve önemli ölçüde yükseliyor. Bu durum, küresel tedarik zinciri sisteminin normal işleyişini koruyarak küresel ekonominin istikrarına büyük katkı sağlıyor.
Bununla birlikte, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yaptığı araştırmanın sonuçları, Çin ekonomisinin yüzde 1 oranında büyümesinin, diğer ekonomilerin üretim seviyesini ortalama yüzde 0,3 artırdığını gösterdi.
Son dönemde BMW ve Sanofi’nin de aralarında yer aldığı çok uluslu şirketler, Çin'deki yatırımlarının yanı sıra, üretim kapasitelerini artırma yoluna gitti. Bu durum, Çin ekonomisine duyulan güvenin göstergesi olarak değerlendirildi.
Bu yılki Merkezi Ekonomi Çalışmaları Konferansı’nda, yüksek seviyeli dışa açılmanın genişletilmesine, dış ticaretin ve yabancı yatırımların istikrarlı hâle getirilmesine vurgu yapıldı.
Uluslararası toplum, Çin ekonomisinin yukarı yönlü ve olumlu gelişimindeki temel mantığın değişmediğini, dünya için faydalı olan yönün sabit kaldığını daha net bir şekilde görüyor.
Hibya Haber Ajansı