Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadeledeki taahhütlerinden biri olan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı (SECAP) hazırlamaya başladı. Planla, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının yüzde 40 azaltılması hedefleniyor.
DBB, iklim krizinin etkilerini azaltmak ve çeşitli önlemler almak amacıyla, 2021 yılında İklim ve Enerji için Küresel Belediye Başkanları Bildirisi’ni imzaladı. Bu kapsamda İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Paris Anlaşması’nın “2053 Net Sıfır Hedefi” doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
SECAP, binalar, kentsel ulaşım, atık yönetimi ve ekipman/tesisler gibi ana sektörlerde sera gazı emisyonlarının azaltılmasını sağlayacak faaliyetler ve önlemler içeriyor.
SECAP kapsamında, kişi başına düşen yıllık emisyon oranının ve karbon ayak izinin azaltılmasıyla, iklim krizinin yol açtığı olumsuz etkilerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Biyoçeşitlilik kaybı, orman yangınları, sıcak hava dalgaları ve sağlık sorunları gibi riskleri azaltacak olan plan, aynı zamanda yerel ekosistemlerin korunmasını ve halk sağlığının güvence altına alınmasını sağlayacak.
Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı hazırlamaya başlayan Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak planla 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının 2019 yılına oranla yüzde 40 azaltılmasını hedefliyor.
Büyükşehir Belediyesi, SECAP ile uluslararası iş birliklerini güçlendirerek iklim değişikliğiyle mücadelede örnek bir şehir olmayı hedefliyor.
Hibya Haber Ajansı