AB'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nden (C3S) alınan verilere göre, 2024'teki ortalama sıcaklık, sanayi öncesi seviyelerin 1,6 santigrat derece üzerindeydi. Bu, aynı zamanda rekor sıcak bir yıl olan ve modern insanların hiç deneyimlemediği sıcaklık seviyelerini temsil eden 2023'e göre 0,1 santigrat derecelik bir artış.

Isınma, öncelikle fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanıyor ve kömür, petrol ve gaz değiştirilene kadar dünya çapında yaşamlara ve geçim kaynaklarına verilen zarar artmaya devam edecek. Paris anlaşmasının 1,5C hedefi on veya yirmi yıl boyunca ölçülmekte. Bu nedenle bu seviyenin üzerinde tek bir yıl hedefin kaçırıldığı anlamına gelmiyor. Ancak iklim acil durumunun yoğunlaşmaya devam ettiğini gösteriyor. Geçtiğimiz on yılda her yıl, 1850'ye kadar uzanan kayıtlarda en sıcak 10 yıldan biri oldu.

C3S verileri ayrıca 10 Temmuz 2024'te gezegenin yüzde 44'ünün güçlü ve aşırı sıcaklık stresinden etkilendiğini ve 22 Temmuz'da kayıtlı tarihteki en sıcak günün yaşandığını göstermekte.

C3S'de müdür yardımcısı olan Dr. Samantha Burgess, "Artık Paris anlaşması sınırındaki 1,5C'lik uzun vadeli ortalamayı aşma olasılığımız son derece yüksek. Bu yüksek küresel sıcaklıklar, 2024'te rekor düzeydeki küresel atmosferik su buharı seviyeleriyle birleştiğinde, milyonlarca insan için sefalet yaratan benzeri görülmemiş sıcak hava dalgaları ve yoğun yağış olayları anlamına geliyordu." dedi.

Londra İmparatorluk Koleji'nden Dr. Friederike Otto da şunları söyledi:

"Bu rekorun bir gerçeklik kontrolü olması gerekiyor. Aşırı hava koşullarının yaşandığı bir yıl, 1,5 santigrat derecede hayatın ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdi. Valensiya selleri, ABD kasırgaları, Filipinler tayfunları ve Amazon kuraklığı, geçen yıl iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşen dört felaketten sadece birkaçı. Çok daha fazlası var.

Dünyanın 2025'te işlerin daha da kötüye gitmesini önlemek için sihirli bir çözüm bulmasına gerek yok. Fosil yakıtlardan uzaklaşmak, ormansızlaşmayı durdurmak ve toplumları daha dirençli hale getirmek için tam olarak ne yapmamız gerektiğini biliyoruz."

 

Hibya Haber Ajansı