Osmangazi Belediyesi, Muradiye Mahallesi’nde yer alan tarihi Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nı yeniden ayağa kaldırmak adına hazırlanacak restorasyon projesine ortak akılla yön vermek amacıyla Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası Çalıştayı düzenledi.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirilen Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası Çalıştayı’na, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, Bursa Uludağ Üniversitesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Akademik Odalar temsilcileri, STK temsilcileri ile akademisyenler ve Osmangazi Belediyesi’nden ilgili müdürlük temsilcileri katıldı.

Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Umarım gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayda, ileride hayata geçireceğimiz birbirinden güzel fikirler ve projeler ortaya çıkar. Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın kamulaştırma çalışmalarını 2024 yılının Kasım ayında tamamladık. Bursa’nın kalbi Osmangazi dediğimiz ilçemizde, konumu ve tarihiyle büyük öneme sahip Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın bulunduğu alanda kentimize değer katacak bir proje ortaya koymak istiyoruz. İpek denilince ilk akla gelen şehir olan Bursa’nın taşıdığı değerleri yaşatan ve yansıtan bir çalışma ortaya koyacağız.  Tarihi Hisar bölgesi, Bursa’nın tarihi-kültürel öğeleri barındırması açısından kentin en önemli noktası.  Biz, Tarihi İpek Yolu Aksı Projesi ile beş yüz bin metrekareyi kapsayan bu alanda Old City’ dediğimiz eski şehri ortaya çıkarmak istiyoruz. Hisar’ı, turist çeken Bursa'nın değerlerini yansıtan bir bölge yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

Slayt gösterisi eşliğinde yaptığı konuşmada, Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın mimarı ve teknik özelliklerinin yanı sıra tarihsel süreci hakkında da bilgiler veren Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Elif Özlem Aydın, “Bursa’daki İpekçilik ve Bursa’daki İpek Fabrikaları konulu doktora tezimi hazırlarken kentteki ipekçiliğin tarihsel sürecini ve mekansal yansımalarını arayış içerisine girmiştim. Bu alandaki kültürel mirası da en iyi vurgulayan kişilerden biri de rahmetli Turgut Yılmazipek idi. Bana fabrikanın teknik yönleri hakkında bilgiler verdi. Bu bilgiler doğrultusunda tezimi hazırlamıştım. 2004 yılında tamamladığım doktora tezinin şuan hayata geçebileceğini görebilmek benim açımdan mutluluk verici” diye konuştu.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek de, onur ve gurur duydukları bir projenin içerisinde yer aldıklarını belirterek, “Bugün gerçekleştirdiğimiz çalıştay, Bursa’nın ipek yolu aksına çok önemli bir değer katacak. Bu projenin başlangıcını çok kıymetli buluyorum. Bu proje çok önemli bir kazanımın başlangıcı olacak. Bugün çok değerli uzmanlar ve konuklarla birlikte bir başlangıç yapmak için bir aradayız. Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin ipek çalışma kurulunda yer alan çok değerli hocalarımız ve uzmanlarımız da bugün bu çalışmanın paydaşları arasındalar. Verimli bir çalıştay olacağına inanıyorum. Erkan Aydın Başkanımıza bu yolu açtığı için ve de akademik odaların önemine inanarak ortak akıl süreci başlattığı için ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, konuşmasının sonunda Turgut Yılmazipek’in kızı Hülya Yılmazipek’e fabrikanın karakalem olarak çizilmiş resmini hediye etti.

Açılış konuşmaları ile gerçekleşen çalıştayın ilk bölümünün ardından Osmangazi belediye Başkanı Erkan Aydın ve katılımcılar, Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nı gezerek incelemelerde bulundu.

Hibya Haber Ajansı
Advert