Avrupa Êzidî Kadın Meclisi ile Almanya Kobanê ve Şengal Mağdurları Yardımlaşma İnisiyatifi üyesi kadınlar, Kobanê direnişine destek vermek amacıyla Suruç'a geldi. Kadınlar ilçede Kobanê'den göç etmek zorunda kalan Kobanêlilerin yaşadığı 5 çadır kenti dolaşarak, kendileriyle birlikte getirdikleri yardımları dağıttı. Şırnak ve Batman'ın ardından Kobanê sınırına gelen kadınlardan Dilber Tuvaç, 17 Aralık'tan bu yana geldikleri Suruç'ta Kadın Meclisi adına getirdikleri televizyon, dikiş makinası, kışlık kıyafet gibi malzemeleri dağıtarak, göçerler ile bir araya geldiklerini aktardı.

 

'Kendimiz özgürleştirmeliyiz'

 

Ansbach, Kobanê ve Şengal Mağdurları Yardımlaşma İnisiyatifi adına, Aralık ayının 18'inde Alman Sol Parti Milletvekilleri ve Ansbach Belediye Başkanıyla birlikte Suruç'a geldiğini belirten Ayser Yasit "İnsanlarımızın dünyaya dağılarak, kendi dilinden, geleneklerinden ve yaşam biçiminden uzaklaşıp, erimesini ve kaybolmasını istiyorlar. Sistemin isteği de bu zaten. İnsanlarımız mutlaka yurtlarına dönmeli, yaşadıkları yerleri yeniden inşa etmeli. Kürt halkı şunu kesinlikle bilmelidir. Biz kendimizi kurtarıp özgürleştirmesek, kimse gelip özgürleştirmeyecek. Kobanê ve Şengal direnişini, temsil ettiğim bütün arkadaşlarım adına selamlıyorum" diye konuştu.

 

'Serok Kobanê'de özgürleşecek'

 

Almanya'nın Hannover kentinden geldiğini belirten Zero Barı adlı Êzidî ana ise, DAIŞ çetecilerinin Şengal ve Kobanê saldırıları nedeniyle Almanya'da bu yıl Cejna Êzî bayramını kutlamadıklarını söyledi. Kobanê ve Şengal halkının yanında olmayı tercih ettiklerini aktaran Zero ana, Avrupa'da yaşayan tüm Êzidî ve Kürt kadınlar adına burada olduklarını belirtti. "Biz kimsenin malına, namusuna, toprağına göz koymuş değiliz. Kobanê, Beyaz Saray değil, küçücük bir kent. DAIŞ veya onu yaratan ülkeler ne istiyor Kobanê'den?" diye soran Barı, "Kobanê küçücük bir kent ama Kürt kadınları ve erkekleri direndiği için ikinci Moskova oldu. Serok'un, Kürtlerin özgürlüğü buradan çıkacak" diye konuştu.

 

Geldikleri 17 Aralık'tan bu yana Suruç'ta bulunan Êzidî kadınlar bu ayın sonuna kadar direniş nöbetlerinin tutulduğu köylerde kalarak Kobanê direnişine destek olacak.DİHA