Mayıs ayı başında hazır beton fiyatlarına yüzde 12 zam yapılırken metreküp başına fiyat 160 TL seviyesini aştı. Çimento fiyatı ise bu dönemde yüzde 15 zamlandı. Referandum sonrası hareketlenen inşaat sektörü, demir fiyatlarındaki rekor artışların ardından şimdi de hazır betonda fahiş zam kâbusu görüyor. Hal böyle olunca inşaatlar neredeyse durma aşamasına geldi.

DEMİRDEN SONRA BU SEFER DE ÇİMENTO ÇIKTI

Referandum sonrasında indirim kampanyalarının da etkisiyle hareketlenen inşaat sektörünün demir fiyatlarında yaşanan artıştan sonra şimdi de beton ile başı dertte. Zira mayıs ayı başında hazır beton fiyatlarına yüzde 12 zam yapılırken metreküp başına fiyat 160 TL seviyesini aştı. Hal böyle olunca inşaatlar durma aşamasına geldi, yapılan inşaatlar da iki tak fiyatına satılmaya başlanınca kimse ev alamaz duruma geldi.

AŞANAN ARTIŞLAR EV ALMAK İSTEYENLERE YANSIYABİLİR

Sektör demir ve çimento fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarında yüzde 2.5’lik bir artışa neden olabileceğini, betonun ise en az yüzde 10’luk maliyeti artırdığını ifade ediyor. Henüz artışların konut fiyatlarında zamma neden olmadığını savunan sektör yetkilileri ancak artan talep nedeniyle beton fiyatlarındaki zamların devamının gelmesi halinde bunun müşterilerine yansımasının olabileceğini belirtiyor.

BAĞIBAN: FİYATLARI ARTTIRMAK İÇİN ÜRETİMİ KISITLADILAR

Gürbağ Prefabrik A.Ş yönetim Kurulu Üyesi ve Şanlıurfaspor Eski Başkanı İsmail Bağıban,  fşyatları arttırmak için üretimin kısıtlandığını ifade etti. Bağıban, “Halı hazırda çimento ile ilgili herhangi bir sorun yok. Ancak fiyatları arttırmak için üretimi kısıtladılar. İki ay içerisinde de toplam 20+20 toplam zam yaptılar. Politika da şudur, Suriye’de artık talep etmeye başladı, artı olarak kısmen de olsa Irak’a da ihracat başladı. Anlayacağınız mal şirin oldu, ister istemez fiyatları arttırdılar. Piyasada kaç tane çimento üreten firma varsa kendi aralarında anlaşmışlar. Zaten demir fiyatları da yüksek, bir de üstüne çimento fiyatları da eklenince müteahhitler durumdan şikayetçi olmaya başladı. Demir fiyatları kısmen de olsa düşmeye başladı ancak talep azaldı. Sezon da kışa giriyor, inşaatlarda duruyor, bundan dolayı da talep azaldı. İnşaatların durma nedenlerinden birisi de demir ve çimentonun bir anda yükselmesi. Piyasa da allak bullak oldu. Bunlar da hepsi birer ticari politikadır. Birlik yok, beraberlik yok, kısacası tekelleşme oluştu” dedi.

(Ş.URFA-RUHA AJANS)