Şanlıurfa HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, Suruç Ovası Sulamasında Yaşanan sorunlarla ilgili meclise soru önergesi sundu.

DSİ Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada, çeşitli gerekçeler sunularak 2 Ekim 2017 tarihinde Suruç Ovasına verilen suyun kesileceği açıklanmış, 2 Ekim'de yapılan 2. bir açıklama ile kesinti işleminin ertelendiği açıklanmıştır. Konu ile ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yanıtlanması talebi ile TBMM Başkanlığına sunduğumuz soru önergesi ektedir.

HDP ŞANLIURFA MİLLETVEKİLİ İBRAHİM AYHAN’IN TBMM’NE VERMİŞ OLDUĞU ÖNERGE

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından Anayasanın 98'inci, İçtüzüğün 99'uncu maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 İBRAHİM AYHAN HDP ŞANLIURFA MİLLETVEKİLİ

DSİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 2 Ekimden itibaren Suruç Ovasındaki sulamanın durdurulacağı açıklanmıştır. Açıklamada enerji ve işletme borçlarının ödenmeği, suyun bilinçsizce ve gereğinden fazla kullanıldığı, fazla sulamadan dolayı ovanın taban suyunun yükseldiği ifade edilmiştir.

Söz konusu açıklamada “Suruç Pompaj Sulamasına ait pompalar 2 Ekim 2017 tarih saat 06.59’dan itibaren durdurularak Suruç Ovasına aşağıdaki şartlar sağlanmadan su verilmeyecektir.

Sulamadan istifade eden çiftçilerimizin enerji ve işletme için harcanan ve kendilerine bildirilen 2015 ve 2016 yılı borçlarını 1 ay içerisinde, 2017 yılı borcunu da yıl sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir.

Vahşi yöntemle yapılan sulamayla Ova fazla suyla dolduğu için çiftçimiz, kendisine emanet edilen su alma ağzından sonra tarlasında yağmurlama ve damla sulama sistemini yapmazsa, artık hiçbir şekilde su alamayacaktır.

Önümüzdeki yıl su alma ağızlarına ön yüklemeli sayaçlar takılacaktır. Bu sayaçların çalışması ve Çiftçimizin tarlasına su alabilmesi için, İşletme görevlisinden kart alıp Ziraat Bankası aracılığıyla kartına m3cinsinden su yüklemesi gerekmektedir. Bu konuya hassasiyetle riayet edilmelidir.” ifadeleri yer almaktadır.

2 Ekim günü DSİ Genel Müdürlüğünce yapılan 2. bir açıklama ile, çiftçilerin sorumluluklarını yerine getireceği inancı ile kesinti yapılması işleminin ertelendiği açıklanmıştır.

Ancak bölgede faaliyet gösteren çiftçiler bölgelerinde sulama birliği bulunmamasından şikayet etmekte, taban suyunun yükselmesinin nedeni olarak ta su tahliye kanallarının bulunmamasına bağlamaktadırlar.

Bu bağlamda;

1.            Söz konusu açıklamada çiftçilerin bilinçsiz su kullandıkları ifade edilmektedir. Çiftçilerin bilinçlendirilmesi konusunda herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?

2.            Suruç Ovasında sulama birliği kurulmamasının gerekçesi nedir? Türkiye’de pompaj sulama yapılıp sulama birliği bulunmayan başka bir bölge mevcut mudur?

3.            Suruç Ovasında taban suyunun yükselmesine sebep olduğu ileri sürülen su tahliye kanallarının bulunmadığı iddiası doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?

4.            Açıklamada çiftçilerin tarlalarına yağmurlama ve damla sulama sistemini yapmazlarsa, artık hiçbir şekilde su alamayacakları ifade edilmektedir. Söz konusu sistemlerin maliyet yüksekliği de dikkate alınarak çiftçilere uygun koşullarda kredi verilmesi yönünde herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?

5.            Çiftçilerin borçlarının ertelenmesi veya yeniden yapılandırılması yönünde herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?

6.            Açıklamada 2015, 2016 ve 2017 yılı borçlarının ödenmediği ifade edilmektedir. Suruç Ovasına hangi tarihte su verilmeye başlanmıştır?

7.            Suyun kesilmesine gerekçe olarak sunulan sorunların çözümü konusunda bakanlığınızca ne gibi çalışmalar yapılmıştır?