Kadınları Terör Örgütü IŞİD’in Elinde Kurtaracağız

'Kadınları DAİŞ'in elinden kurtaracağız' DTK Genel Kurulu'nda alınan kararlar doğrultusunda oluşturulacak olan "Özgür Kadın Platformu" ile DAİŞ'in yaptığı saldırılarda esir aldığı kadınları kurtarmak amacıyla çalışmalar başlatılacak. Oluşturulacak "Kadın İzleme ve Gözlem Hattı" ile de kadınların, Türkiye'de yürütülen çözüm sürecine dahil edilmesi sağlanacak.

2176 kez okundu.
Kadınları Terör Örgütü IŞİD’in Elinde Kurtaracağız Advert

13-14 Aralık'ta Diyarbakır'da gerçekleştirilen DTK Genel Kurulu'nda "Özgür kadın platformu" ve "Kadın gözlem ve izleme hattı" oluşturulması kararları da alındı. DTK Kadın Komisyonu ve DTK Eş Başkanlık Divan Üyesi Saliha Aydeniz, platformun oluşturmasının ana nedeninin, Ağustos ayından bu yana Şengal ve Kobanê'de DAİŞ saldırılarında kadınların hedef olması ve binlerce Türkmen ve Kürt kadınlarının kaçırılması olduğunu belirtti. DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılan kadınların kendi öz iradeleri dışında zorla tutularak pazarlarda köle olarak satılmasının, kadınlara tecavüz edilmesinin kendilerini harekete geçirdiğini belirten Aydeniz, DTK Kadın Komisyonu öncülüğünde bütün kadın kurumlarının, siyasi partilerin kadın üyelerinin, diğer kesimlerden kadınların da oluşturulacak platform içinde yer alacağını söyledi. Aydeniz, kadın platformunun yapacağı ilk işin DAİŞ çetelerinin elinde bulunan bütün kadınların kurtarılması yönünde yetkililerle, kurumlarla yapılacak görüşmeler olacağını ifade etti.

 

'Kadınların kurtarılması yönünde çalışmalar yürüteceğiz'

 

DAİŞ saldırılarından sonra kaçırılan binlerce kadının tutulduğu yerler olduğunu ifade eden Aydeniz, "Kadınların nerede kimler tarafından tutulduğuna dair, oluşturulan platform araştırmalar yapıp bunları açığa çıkarılacak. Araştırmalar içerisinde DAİŞ çeteleri tarafından satılan kadınların kimlere satıldığı ve bu kişilerin nerede olduğuna dair tespit çalışmaları ve ardından kadınların kurtarılması yönünde çalışmalar yürüyecek" dedi.

 

'Kurtarılan kadınları hayata entegre edeceğiz'

 

Kadınları kurtardıktan sonra, kadınları yaşadıkları topluma entegre etmek için çalışma yürüteceklerini belirten Aydeniz, kadınlar için yaşam alanları, toplumsal, sosyal alanları oluşturmaya yönelik çalışma yürüteceklerini açıkladı. Aydeniz, kadınların toplumda kendi kendilerine yetebilme, güvenebilme ve her işi yapabilmeleri noktasında çalışmalarının olacağını belirterek, kadınların istedikleri takdirde kurulacak olan platformun komisyonlarında yer alabileceklerinin altını çizdi.

 

Kadınlar müzakere sürecine dahil olacak

 

DTK Genel Kurulu'nda alınan bir diğer karar olan "Kadın izleme ve gözlem hattı"nın oluşturulmasına ilişkin de bilgi veren Aydeniz,  kadınların süreçte rol ve misyonunun olması gerektiği düşüncesi ile bu hattın kurulduğunu belirtti. Kürdistanlı kadınların da savaş ve direniş sürecinde her türlü mücadeleyi verdiklerine ve her türlü bedeli ödediklerine dikkat çeken Aydeniz, diyalog sürecinin müzakereye evirilmesi noktasında da kadınların müzakere sürecinde üzerine düşeni yerine getirmek istediklerini vurguladı. Aydeniz,  kadının kendi öz savunmasını sağlaması, toplum ve siyaset içerisinde kendini var etmesi, müzakere sürecinde kadının kendi rol ve misyonunu kendi iradesiyle açığa çıkarması amacıyla Kadın İzleme ve Gözlem Hattı"na ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Kadınların siyasal, sosyal, hukuk, ekolojik, ekonomik açıdan kendini toplumda var etmesi gerektiğinin altını çizen Aydeniz, "Toplumu inşa ederken toplumsal sözleşmeyi yeniden gözden geçirerek işlevsel hale dönüştürülmesi noktasında kadının sözünü, iradesini açığa çıkaracak bir çalışma yürütülecek" dedi.

 

Mücadele süreçlerinde kadınların her zaman var olduğunu ama görünmeyen bir gizli unsur olarak çalışmalarda yer aldığını belirten Aydeniz, "İzleme kuruluyla biz kadınlar toplum içerisinde nasıl yaşamak istiyoruz? Hangi konuda ne kadar yetkili, etkili ve çözüm olacağımızı biz kadınların belirlemesi noktasındaki talepleri olacak? Bu anlamda çalışmalar yürüteceğiz" şeklinde açıkladı.

 

'Esir kadınlar tüm dünyanın sorunudur'

 

"Özgür kadın platformu" kurulması kararına ilişkin olarak konuşan Kadın Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi (EPİDEM) Sosyologu Neslihan Başak ise, kadın kurumlarının da bu sürece dahil edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.  DAİŞ çetelerinin esir aldığı kadınların kurtulması için bütün dünya kadınlarının örgütlülüğünün gerektiğini kaydeden Başak, "Esir alınan kadınların sorunu bütün dünyanın sorunudur. Sadece Türkiye ve Kürdistanlı kadınlardan oluşacak bir platform değildir. Kürdistan'daki ve dünyadaki birçok kadının yer alması gereken bir platformdur" dedi. Başak, oluşturulacak kadın platformu ne kadar geniş ve uluslararası düzeye ulaşırsa yaptırım gücünün de o kadar artacağını ifade etti.

 

 

"Kadın izleme ve gözlem hattı"nın oluşturulması kararının 4 parça Kürdistan'ı kapsadığını belirten Başak, izleme kurulunun çözüm sürecinin kaderini başka yöne çevirecek bir çalışma olduğunu ifade ederek, 4 parça Kürdistan'dan bir araya gelecek kadınların sadece izleme kurulu ile sınırlı kalmayıp görüşmelere dahil olarak sürece daha aktif katılması gerektiğini belirtt diha

Kadınları Terör Örgütü IŞİD’in Elinde Kurtaracağız
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum