TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Bekir BOZDAĞ tarafından Anayasanın 96. İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

     

                                    

                                                                                                                                                                                                                                            İbrahim AYHAN 

 HDP Şanlıurfa Milletvekili

 

 

            Son yılların en önemli sorunlarından biri hasta tutsaklar sorunudur. Türkiye’deki cezaevlerinde sağlık durumları çok kritik noktalara gelen ve sayıları her geçen gün artan hasta tutsak bulunmaktadır. Hasta tutsaklar sorununun çözümüne dönük, kamuoyunun yüksek beklentilerine rağmen şu ana kadar hükümetinizce somut olarak hukuki ve insani herhangi bir adım atılmamıştır.  Cezaevlerinde her gün hasta tutsakların cenazeleri çıkmaktadır. Onun içindir ki hasta tutsaklar sorunu tüm yakıcılığıyla can almaya devam etmektedir.

En son Sayın Abdullah ÖCALAN’ın çağrısı üzerine 2009 yılında Kandil’den Türkiye’ye gelen barış gurubunda yer alan Lütfü TAŞ Diyarbakır D tipi kapalı ceza evinde geçirdiği dakalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Barış elçisi olarak Türkiye’ye geldiği halde 5 yıldır tutuklu bulunan Lütfü TAŞ’ın ölümüne dair bazı ihmallerin olduğu iddiaları mevcuttur.

Bu bağlamda;

1-      Cezaevlerinde kaç hasta tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır? Bunların kaçının hayati tehlikesi olduğuna dair kurul raporu mevcuttur?

2-      Lütfü TAŞ’ın cezaevi idaresince bilindik bir hastalığı var mıydı? Var ise buna dönük ne gibi tedbirler alınmıştır?

3-      Lütfü TAŞ’ın rahatsızlığı olay günü saat kaçta ceza evi idaresine bildirilmiştir?

4-      Sağlık ekipleri ne zaman Lütfü TAŞ’a müdahalede bulunmuşlardır? Sağlık ekiplerince Lütfü TAŞ’a ne gibi bir müdahale yapılmıştır?

5-      Sağlık ekiplerinin müdahale kapsamında tutukları raporda tespit ettikleri rahatsızlık kalp krizi midir? Şayet kalp krizi ise niçin tam teşekküllü bir hastaneye sevki yapılmamıştır?

6-      Lütfü TAŞ’a müdahale esnasında yapıldığı iddia edilen iğnenin içeriği nedir? Ne amaçla yapılmıştır?  İğnenin yapıldığına dair tutanakta bir ibarenin olmadığı iddiası doğru mudur?

7-      Lütfü TAŞ’a rahatsızlandığı ve ölümle sonuçlanan günde kaç defa müdahale edilmiştir? İkinci defa müdahale edildiği ve rahatsızlığının devam etmesi nedeni ile hastaneye sevk  edildiği iddiası doğru mudur?

8-      Birinci müdahale ile ikinci müdahale arasında geçen zaman ne kadardır?  Bu geçen zaman kalp krizi geçiren bir hasta için ölümle sonuçlanma sebebi olabilir mi?

9-      Lütfü TAŞ’ın kalp krizi sonucu yaşamını yitirmiş olmasında gerek cezaevi idaresi gerekse de sağlık personellerinde ihmali bulunanlar hakkında her hangi bir adli ve idari işlem başlatılmış mıdır?

10-   Hasta tutsaklarının ölümlerinin önüne geçmek ve tedavilerinin,  bakımlarının sağlıklı ve hijyen koşullarda sağlanması için tahliyelerine dönük yasal bir düzenleme bakanlığınızın gündeminde midir?