Türkiye’de Seyhan Ziraat Odası verilerine göre 4 milyon 300 bin ton narenciye üretiliyor. Üretilen narenciyenin 1 buçuk milyon tonunu Adana tek başına karşılıyor. Yüzde 40’ı ihraç edilen narenciye üreticileri bu yıl Rusya ile yaşanan krizin aşılmasından kaynaklı umutlu olduklarını söylüyor. Narenciye ihracatına ilişkin bilgi veren Seyhan Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, ihraç edilen narenciyenin yüzde 60’ının Rusya ve çevresindeki ülkelere, yüzde 25’inin Irak’a, geri kalanın ise Suudi Arabistan, Almanya, Hollanda, Macaristan ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç edildiğini ifade etti. 
 
Almanya ve Avrupa ülkelerinin bu yıl İspanya’da kötü giden hava koşulları nedeniyle Adana’dan narenciye aldıklarını söyleyerek, gelecek yıl ihracat oranının artabileceğini söyledi. 
 
'FİYATLAR YÜKSELİR'
 
Narenciye sezonunun iyi başladığını aktaran İncefikir, üreticinin fiyatlardan, ihracatçının da ürün kalitesinden memnun olduğunu ve sezonun ortalarında olmalarına rağmen çiftçinin fiyatlardan memnun olduğunu belirtti. 
 
İhracatın artmasıyla fiyatların yükseleceğini söyleyen İncefikir, "Biz önümüzdeki günlerde bunun daha da artacağına inanıyoruz. Avrupa’da yılbaşı kutlamaları erken başlıyor. Bu nedenle Kasım ayının sonuna doğru taleplerin daha da artacağı, fiyatlarda belirli oranda yükseliş olacağını tahmin ediyoruz" dedi. 
 
'AĞAÇTA KALDI'
 
Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 45’lik oranının narenciye ait olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Kandemir, Çukurova bölgesinde birçok insanın geçimini narenciyeden sağladıklarını söyledi. 
 
Türkiye’nin dünyada narenciye ihracatçı ülkeler arasında 3’üncü sırada olduğunu söyleyen Kandemir, geçen yıllarda ihracatın olmayışı ve kötü geçen iklim koşulları nedeniyle narenciye çiftçisinin kötü günler geçirdiğini belirterek, “Geçen yıl meyveler ağaçlarda kaldı. Çiftçi ciddi anlamda zarar etti" dedi.
 
'İHRACAAT SEZONA UMUT OLDU'
 
Mandalina ve limonların tüketicilere ve ihraç edilen ülkelere ulaştığını dile getiren Kandemir, "Bu yılın güzel bir sezon olacağını umut ediyoruz. Rusya'yla yaşanan krizin çözümüyle bu yıl meyveyi daha da seri bir şekilde gönderdik. İklimden kaynaklı yaşanan arz ve talep dengesinden dolayı limonun arzında küçük bir sıkıntı vardı. Bu durumda fiyatlara çok olumlu yansıdı” diye ifade etti. 
 
NARENCİYE İYİ GİDİYOR
 
Son yıllarda çiftçinin tüm ürünlerde zarar ettiğini dile getiren çiftçi Mehmet Akdağ, ürünlerin maliyetlerinin gün geçtikçe artmasının çiftçinin belini büktüğünü anlattı. Geçen yıl satılamayan narenciyenin ağaçlarda çürüdüğünü hatırlatan Akdağ, bu yıl narenciye ve pamuk eken çiftçinin bir nebze yüzünün güldüğünü belirtti. 
 
Bir dönüm narenciyenin işçilik ve nakliyat hariç maliyetinin ortalama 2 bin TL civarında olduğunu belirten Akdağ, narenciyenin bu yıl ihracatının artmasıyla fiyatlarının iyi olduğunu söyleyerek, "Mandalina ve portakal bahçede 70 kuruşa gidiyor” dedi. 
 
Kaynak:mezopotamyaajansi.com