"Beyaz altın" olarak tanımlanan pamuk hasadında sona doğru gelindi. Havaların soğuması ve yağmurun yağmasıyla birlikte tarladaki pamuğun toplanması da zorlaşıyor. Çiftçi ektiğini toplama telaşındayken, işin ağır kısmını ise tarım işçileri sırtlıyor. Sabahın erken saatlerinde yollara düşen işçiler, akşam saatlerine kadar aralıksız pamuk topluyor. Pamuk toplamak için Siverek’ten yola çıkıp Ergani'deki tarlalara gelen işçiler, güvencesiz ve zor koşullar altında çalışıyor. Günlük topladıkları pamuğun ağırlığına göre ücret ödenen işçiler, daha iyi şartlarda çalışabilecekleri bir iş bulmanın umuduyla yaşıyor.

 Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olan çocuk işçiler de pamuk tarlalarında hemen göze çarpıyor. Pamuk tarlalarında çalışan işçilerin yarısından fazlasının çocuklardan oluşması dikkat çekiyor. Çoğu okul çağındaki çocuklar hayatlarının en güzel günlerini pamuk tarlasında çalışarak geçiriyor.

 HAFTAİÇİ OKULDA HAFTASONU PAMUK TARLASINDA

 Sabah saat 05.00’te evden çıktığını ve bir saatlik yolun ardından tarlada mesaiye başladığını anlatan 12 yaşındaki Bayram Taş, haftaiçi okula gidip hafta sonu tarlada pamuk topladığını söyledi. Günlük ortalama 150 kilogram pamuk topladığını belirten Taş, kazandığı parayla okul giderlerini karşıladığını aktardı. Taş, “Kız kardeşim ile birlikte geliyoruz. Paramızı aylık alıyoruz. Soğuk da olsa buradan başka çaremiz yok” diye konuştu.

 ‘AKŞAMA KADAR BAŞIMIZ ÖNÜMÜZDE PAMUK TOPLUYORUZ’

 Eşiyle birlikte tarlada çalışan 24 yaşındaki Muhammet Kesik ise, “Yokluktan dolayı buradayız. Geçimimizi sağlayacak başka bir şeyimiz yok. Pamuk bitince İstanbul’a gidip karton toplayarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Eskiden pamuk bitince hayvan alıp geçimimi sağlayabiliyordum, şimdi hayvan satın alacak gücümüz de kalmadı. Eşimle birlikte çalışıyoruz. Günlük ortalama 70-80 lira ancak kazanabiliyoruz. Akşama kadar başımız önümüzde pamuk topluyoruz. Bir yerden sonra belimiz ve boynumuz ağrımaya başlıyor, ama yapacak başka bir şeyimiz de yok” diyerek yaşadıkları zorlukları anlattı. Uzak yerden gelmesinden kaynaklı kendisine ve ailesine vakit ayıramadığını dile getiren Kesik’in tek isteği ise daha iyi koşullarda çalışmak.

 PAMUK TOPLAMAK İÇİN OKULU BIRAKTI

 Pamuk tarlasında çalışmak için okulu bıraktığını söyleyen 15 yaşındaki Sedat Kesik de, soğuk havaya rağmen pamuk toplamaktan başka çarelerinin olmadığını dile getirdi. Gün boyu aralıksız çalıştıklarını ifade eden Kesik, “Gün içinde sadece yemek ve çay molası veriyoruz. Saatlerce eğilerek çalışmak zorunda olduğumuz için çok sık bel rahatsızlığı yaşıyoruz. Kız kardeşimle birlikte burada çalışıyoruz. Babam Ankara’da kağıt işçiliği yapıyor” şeklinde konuştu.

 kaynak:mezopotamyaajansi.com

MA / Rıfat Şahin – Devran Toptaş