Çin / Pekin Büyükelçisi Önen’den dış politika açıklaması;

“360 derece düşünebilen bir dış politika anlayışını hayata geçireceğiz”

836 kez okundu.
Çin / Pekin Büyükelçisi Önen’den dış politika açıklaması; Advert

 “Türkiye Çin'in 'Kuşak ve Yol' projesinin orta koridorundadır”

Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, dış politikası hakkında açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Önen; Türkiye’nin Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesinin orta koridorunda olduğunu belirterek 360 derece düşünebilen bir dış politika anlayışını hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi.

“Türkiye yönünü batıya dönmüş bir ülke ve AB halen bizim için önemli bir çıta olmaya devam ediyor” diyen Pekin Büyükelçisi A.Emin Önen, “Ama biz ne zaman yüzümüzü Asya’ya dönsek yada ne zaman Asya ile ilgili politikalar, siyaset ortaya koysak eksen kaymasından bahsedilmiştir. Biz buna katılmıyoruz. Türkiye çok önemli bir ülke çok önemli bir coğrafyanın içinde ve sadece yönünü batıya dönerek değil, 360 derece düşünebilen, ön yargıları olmadan etrafına bakabilen ve Asya'daki gelişmeleri de değerlendirmek zorunda olan bir ülke. Türkiye için Avrupa Birliği (AB) ve North Atlantic Treaty Organization (NATO) üyeliği, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeliğinin alternatifi değildir. Yani biz birisine üye olmak için çabalarken diğeri ile alakalı hususlarda geri kalmamızın sözü bile edilemez” dedi.

Bu coğrafyadaki hiçbir ülkeyi ihmal etme gibi bir durumumuz olamaz

Türkiye'den yaklaşık 3 saatlik uçuşla 40'dan fazla başkente ulaşılabildiğini hatırlatan Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Emin Önen, “Yani Türkiye hem Asya hem Avrupa ülkesi. Hem Kafkas, hem Akdeniz, hem Karadeniz ülkesi. Hemde Orta Doğu ülkesi. Yani öyle bir coğrafyadayız ki; bu coğrafyadaki hiçbir ülkeyi ihmal etme gibi bir durumumuz olamaz. O yüzden Asya'daki gelişmeler bizim için çok önemli. Bu nedenle önümüzdeki dönemde bizim gerek ŞİÖ olsun gerek Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) olsun, Asya merkezli kurum ve kuruluşlar ile işbirliğini artırmamız lazım. Dünya eskiden doğudan batıya ekonomik eksen olarak kaydığı zamanlardan, şu an batıdan doğuya kayan bir eksen gözlemliyoruz. Ayrıca şunun altını çizmek isterim ki; Türkiye bağımsız bir ülkedir ve siyasetini kendisi belirler. Hangi ülkeyle, hangi kurumla ne kadar işbirliği yapacağı konusunda kimsenin aklına muhtaç değildir. Türkiye; kendi dış politikası, kendi askeri varlığı, kendi siyaset politikasını yüzyıllardır üretebilen, kendine has duruşu olan, bölgenin çok önemli bir ülkesidir. Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesinin orta koridorunda olduğumuzu söylerken, orta koridor sadece Türkiye açısından değil, orta koridoru kullanacak Çin'den çıkıp da Londra'ya gidecek bu süreçte herkesin avantajına olan bir yol. Hem kısa, hem iklim açısından çok elverişli, hemde 2016 yılı itibariyle artık Çin'in de haritalarına girmiş ve onların da ortak nokta olarak gördükleri çok önemli bir hat haline gelmiştir” diye konuştu.

Çinlilerle bu konuda iş birliği halindeyiz

Bu alanda Türkiye’nin son yıllarda Çin ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak büyük altyapı projeleri gerçekleştirdiğini belirten Büyükelçi Emin Önen, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Projelerden bazıları; İstanbul boğazında üzerinde demiryolu hattı da bulunan üçüncü boğaz köprüsünün yapımı, demiryollarının yenilenmesi gibi. Bu alanda atılan en önemli adım ise 30 Ekim tarihinde hizmete girmiş olan Bakü-Tiflis-Kars demiryoludur. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte Çin'de üretilecek bir ürün demiryolları ile Türkiye üzerinden Londra'ya kadar kesintisiz olarak yaklaşık 14 günlük bir sürede ulaştırılabilecek. Bu da ülkelerimiz arasındaki ticaretin artırılmasına yönelik çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu proje kapsamında sadece bizden geçen demir yollarından da bahsetmiyoruz. Bu güzergâhta birçok işbirliği yapacağımız ülkeler var. Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kırgızistan. Çin'e kadar uzanan koridorda Hindistan'dan, Bangladeş'ten, bütün bunlardan Hazar denizi geçişi çok önemli. Bu çok komplike bir proje ve sadece kara yolu yok. Birde ‘Deniz İpek yolu’ var. Türkiye bu konuda çok önemli limanlara sahip. Çinlilerle bu konuda iş birliği halindeyiz. Bunların hepsini değerlendirdiğimiz zaman ‘Kuşak ve Yol Projesi’ yalnız başına ekonomik bir proje gibi görünse de, aslında siyasi bir projedir. Çünkü Çin devletinin buna ayırdığı rakamlar çok büyük ölçekte rakamlar. Asya Kalkınma Bankasından tutun da burada Türkiye'nin de içinde bulunduğu katkı sağladığı birçok fon var. Bu fonlar genellikle alt yapı yatırımlarında kullanılacak ve dediğimiz gibi oradan çıkan ürünlerin en kısa ve en emniyetli ve en iyi koşullarda Avrupa'ya ulaşması sağlanacak. O yüzden bu proje Türkiye'nin ekonomik kalkınma ve yatırım hedefleri açısından çok önemli bir proje.”

“Ülkemizin dahil olduğu Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile ilişkili bütün projelere karşı öncelikli bir duruşumuz olacaktır” diyen Büyükelçi Önen, Orta Koridorun çok daha geniş kapsamlı iktisadi işbirliğinin ana unsurlarından olacağını, ancak tek unsur olarak görülmesinin eksik kalacağını, limanlardan lojistik merkezlerine, finansal sektör işbirliğinden yeni ekonomi sektörlerinde ortak yatırımlara kadar Çin ile iktisadi ilişkilerimize mümkün olan en geniş perspektiften bakacaklarını söyledi.

 

Çin / Pekin Büyükelçisi Önen’den dış politika açıklaması;
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi