Ziraat Fakültesinde Konferans Salonunda düzenlenen kutlama etkinliğine; Şanlıurfa Vali Yardımcısı Dr. Fatih Çelikkaya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan Taşaltın, Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Murat Çakmak, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Şaka, rektör yardımcısı, öğretim elemanları, Şanlıurfa Tarım Lisesi öğrencileri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.
“TÜRKİYE DÜNYANIN SAYILI ÜLKELERİ ARASINDA YER ALIYOR”
Etkinliğin açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Recep Gündoğan, Tarımsal öğretim Türkiye de 10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy’de Ayamama Çiftliğinde kurulan “Ziraat Mektebi” ile başladığına dikkat çekerek: “Tarımsal yükseköğretim, ülkemiz tarımının sorunlarının çözümüne ve mesleki eğitime büyük katkı sağlayan birçok tarımsal konuda uzmanlar yetiştirmiştir. Bunu neticesi olarak bugün ülkemiz 60 milyar doları aşan tarımsal üretim, 20 milyar dolarlık tarımsal ihracat ile dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almaktadır” dedi.
Dekan Gündoğdu, konuşmasının devamında nihai hedeflerinin Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesini Şanlıurfa’da ve bölgede tarımın zembereği olması olduğunu söyleyerek; “Öğrencisiyle, mühendisiyle çiftçisiyle, hocasıyla, yatırımcısıyla arı kovanı gibi çalışır hale gelmesidir, Gelin hep birlikte çalışmanın üretmenin kazanmanın hazzını, gururunu, onurunu birlikte yaşayalım, yaşatalım” diye konuştu
Programın açılışında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şaka, üniversiteyi bitirip bitki koruma ürünleri satış bayisi olmak isteyen mühendisleri, ayrıca sınava tabi tutmanın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, bu aykırılıktan bir an önce vazgeçilmesini istedi.
“TÜRKİYE’NİN YEM İHTİYACINI ŞANLIURFA KARŞILAYACAK”
Daha sonra açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Tarım İl Müdürü Murat Çakmak, Tarım öğretiminin 172. yılını kutladıktan sonra, Şanlıurfa’yı tarımın merkezi yapmak için yem üretimine ağırlık veren bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Projenin hedefine ulaşması durumunda Tüm Türkiye’nin yem ihtiyacının yüzde 40’ının Şanlıurfa’dan karşılanabilineceğini söyledi.
“MÜHENDİSLER SINAVA TABİİ TUTULMASI YANLIŞTIR”
Programın açılışında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şaka, üniversiteyi bitirdikten bitki koruma ürünleri satış bayisi olmak isteyen mühendisleri ayrıca sınava tabi tutmak anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bulduklarını belirterek, bu aykırılıktan bir an önce vazgeçilmesini istedi.
“BİLİMİN GÜCÜNE İNANMAMIZ GEREKİYOR”
Tarım konusunda üniversite olarak bölgeye ve ülkeye faydalı işler yapmak için ellerinden geleni yapmak istediklerini belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan Taşaltın; “Tarım ülkesi olarak bazı kuralları, yasal engelleri aşabilmemiz için bürokratlardan yardımcı olabilmelerini istiyoruz. Çünkü araştırma yapabilmek için gerekli malzemelerin alımı ve laboratuvarların ihtiyaçlarının temininde zorlanıyoruz. Ülkemizin tarım politikasında bazı sorunlarımız bulunuyor. Devlet teşviği alan çiftçilerimizin aldıkları paranın bir kısmının üniversitelerle birlikte araştırma-geliştirme faaliyetine aktarılması iyi olur. Çiftçilerimize daha iyi ürün ve kaliteli tarım konularında önderlik edip yardımcı olmak üniversitelerin görevleri arasındadır. Çiftçilerimizin bizlerden bilgi almalarını istiyoruz. Bilimin gücüne inanmamız gerekiyor. Kimin imkan ve kabiliyeti varsa tarımda bir iş yapsın, çevresindekilere de öğretsin onların da iş sahibi olmalarına yardımcı olsun” dedi.
Etkinliğe davetli olarak katılan ve hocaların hocası olarak mesleğinde 70. yılını kutlayan Prof.Dr. Şahabettin Elçi’ye Rektör Prof.Dr. Ramazan Taşaltın tarafından takdim edilen plaketin ardından program, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Hayvancılığın Potansiyeli, Sorunları ve Çözüm Yolları konulu panelle sona erdi.