Adıyaman Milletvekili Behçet YILDIRIM, Küçükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen 115 hamile çocuk vakasını Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’a Sordu , İstanbul Küçükçekmece’de Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sadece 5 ayda yaşları 18’in altında 115 hamile çocuğun başvurduğu, ancak herhangi bir adli bildirimde bulunulmadığı iddiaları basında yer almıştı. Kamuoyuna yansıyan bilgiler, bu listenin tek bir hastane ile sınırlı olmadığını göstermiştir. Konuya ilişkin İstanbul Valisi Vasip Şahin "Konuyla ilgili hem valiliğimiz hem hastane idaremiz ciddi araştırma yapmışlar. Önümüze çıkan tablo şudur, 15 yaş altı gebeliklerde zaten kanunen bildirmek zorundayız. Onların tamamı bildirilmiş.15 yaş üstü 18 yaş altı gebeliklerde eğer cebir şiddet ve bir takım başka türlü baskılar söz konusu ise bu tespit edilebilmiş ise bunların bildirimi zorunlu. Diğerleri şikâyete tabii. Yani kovuşturması şikâyete tabii olan konulardan. Bunlarla ilgili de bizim dosyalarımızda tüm evraklar tamamlanmış vaziyette. Biz de ona göre karar vermişiz. Bizim verdiğimiz karar idari karardır. Ve yine yasa gereği bu kararımız hem taraflar, yani mağdur ya da şikâyetçi ya da şikâyet edilen tarafından hem de cumhuriyet savcılarımız tarafından bölge idare mahkemelerine tekrar itirazen götürülür ve orada incelenir." Şeklinde bir açıklama yapmıştır. Oysa Türk Ceza Kanunu’nun tanımlar kısmında 18 yaş altındaki herkes çocuk kabul edilmektedir.

 115 hamile çocuk olayını ortaya çıkaran hastane personeli İclal Nergiz hamile çocuklara ilişkin kayıtları hastane yönetimine bildirdikten sonra Sefaköy’de bulunan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde (TRSM) görevlendirilmiştir. Daha sonra İclal Nergiz’in yeniden hastane binası içinde bulunan ÇETUM’da (Çocuk Ergen Turkuaz Umutlar Merkezi) görevlendirilmiş, görevlendirilmesini içeren yazı, olayın gündeme gelmesinden 6 gün sonra iptal edilmiştir.

 

Bu bağlamda;

1)         115 çocuğun hamile olmasının sorumluları kimlerdir? Bu sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

2)         115 çocuğun hamile kalmasına ilişkin herhangi bir gözaltı veya tutuklama var mıdır?

 

3)         İstanbul Valisinin konuya ilişkin yaptığı 15 yaş üstü-altı açıklamasına katılıyor musunuz?

 

4)         İstanbul Valisinin konuya ilişkin bir soruşturma başlatmamış olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? İstanbul valisine açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

5)         Son bir yıl içerisinde 18 yaşından küçük kaç çocuk hamile kalmıştır?

6)         Çocukların durumuna ilişkin sosyal inceleme raporu hazırlamayı düşünüyor musunuz?

7)         Çocukların ruh sağlığına ilişkin bir rehabilite desteği sunmayı düşünüyor musunuz?

8)         Son 10 yılda 18 yaş altında kaç kız çocuğu evlendirildi? Kaç çocuk anne oldu? 

9)           Adalet Bakanlığına yılda ortalama kaç çocuk istismarı davası açılıyor? Bu davaların kaçı mahkûmiyetle sonuçlanıyor?

10)       Çocuk yaşta evliliklerin ve çocukların yaşadıkları cinsel istismarların AK Parti nin politikalarıyla ilişkisinin olduğunu düşünüyor musunuz?

11)       115 hamile çocuk olayını ortaya çıkaran hastane personeli İclal Nergiz’in görev yerinin bu süre içerisinde iki defa değiştirilmesinin nedeni nedir?