Irak Bağdat’tan Kürt devletine destek!

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, ilkesel olarak Kürt devletini desteklediğini ifade etti.

1266 kez okundu.
Irak Bağdat’tan Kürt devletine destek! Advert

2 NUMARA - Bağdat’tan Kürt devletine destek!

Rûdaw’a konuşan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Kürtler’in yaşam alanı ile siyasi meydanının, İran’dan başlayarak Türkiye ve Suriye üzerinden, Rusya’ya uzandığını belirtti.

 

Allavi, günümüzde sadece Irak Kürtleri’nin gündemde olmadığını, ancak bütün Kürtler’in durumunun birbirinden farklı olduğunu söyledi.

 

Bölgedeki ülkelerin kendi iç ve dış sorunlarından dolayı Kürt devletini kabul etmediğini dile getiren Allavi, “İlkesel olarak Kürt devletini destekliyorum. Ama hangi devlet? Erbil mi, Süleymaniye mi, yoksa Kamışlo mu?” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yle yaptığı son görüşme konusunda da şunları anlattı:

 

“Sayın Barzani’ye şunu söyledim: Sizin son amacınız devleti kurmak ancak 40 – 50 milyon nüfusu olan bir devlet. Kürtler’in bir devlete sahip olmaması hak değil. Ama bu devlet uygun zamanda ilan edilmeli. Kürt devleti bugün bölgenin barışına ve istikrarına hizmet etmez.”

 

Irakiye Bloku'nun lideri Allavi, Baas Partisi’nin kuruluş yıllarında birlikte çalıştığı Saddam Hüseyin'in emrini verdiği Londra'daki suikastten yaralı kurtulmuştu. Kendisini öldürmeye çalışan Saddam Hüseyin'e düşman olan Allavi'nin CIA ve M16 ile yakın ilişkileri oldu.

 

1994'te Saddam'a karşı askeri darbe girişimi yapmış fakat başarısız olmuştur.

 

Irak'ın 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri önderliğinde işgalinden sonra kurulan Irak Geçici Hükümeti'nde Başbakan sıfatıyla göreve başladı. Saddam Hüseyin sonrası Irak'ın ilk başbakanı olan Allavi, 28 Mayıs 2004 ve 7 Nisan 2005 tarihleri arasında görev yaptı.

 

Allavi, eski bir Baas Partisi üyesidir ve İngiliz vatandaşıdır.

 

7 Mart 2010 Irak genel seçimleri sonucunda Irak Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı sonuçlara göre Allavi’nin liderliğindeki El-Irakiye koalisyonu 91 milletvekili ile seçimlerin galibi oldu. Allavi'nin bu sonuçlardan sonra yeni hükümeti kurması beklenirken, Nuri El Maliki bunu engelledi.

Irak Bağdat’tan Kürt devletine destek
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi