İstatistiklere göre, 2016 yılında Türkiye genelinde doktorlar tarafından 133 milyon antibiyotik ilaç reçetesi yazıldı.
Sağlık Bakanlığı verilerinde, Kürt illerinde yazılan reçetelerdeki ilaçların yüzde 47’sini antibiyotik ilaçları oluşturuyor.
Dr. Abbas Zülfüoğulları, “Antibiyotiklerin doktorların kararı olmaksızın kullanılması karaciğer, böbrek hastalıkları ve alerji gibi sorunlara neden olabiliyor. Halk arasında grip olunduğunda antibiyotiklerle iyileşildiğine dair yaygın bir kanı var. Bu yanlış. Önce doktora başvurulmalı” dedi.
Öte yandan Kürt illerindeki bazı eczacıların iddialarına göre, 2000’li yıllarda doktorlar tarafından “hastaları başlarından savmak” için birçok hastalık için reçetelere antibiyotik ilaçlar yazıldığı ve halkın bu ilaçları kullanmaya alıştığı ifade ediliyor.
DOKTORA TEHDİT
K24’e konuşan eczacı Taha Muhammed de, birçok hastanın psikolojik olarak kendisini antibiyotik ilaçlara şartlandırdığını söyledi.
Muhammed, “Bir seferinde arkadaşım eczanede nöbetçiyken birisi gelip antibiyotik ilaç istiyor. O da reçetesi olmadığı için vermiyor. Hasta da onu tehdit edip silah çekiyor” dedi.
Araştırmalara göre, antibiyotik kullanan hastaların büyük çoğunluğu 40 yaş üstü.
Kısa bir süre önce Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Antibiyotik İlaçları Doğru Kullanma” projesi kapsamında halkın bilinçlendirildiği ve sözkonusu ilaç kullanımının yüzde 30 azaldığı belirtiliyor.
REÇETELİ DÖNEM
Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın 1 Nisan 2016’dan itibaren antibiyotiklerin satışının reçetesiz yapılmasını yasaklamıştı.
Kontrolsüz kullanımı önlemek için alınan karara göre uygulama, haricen kullanılan antibiyotiklerde 1 Ocak 2017, diğer tüm antibiyotik içeren preparatlarda ise 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla başlatılmıştı.
“Zorunlu Reçete” uygulaması antibiyotikler ya hastane ya da özel doktorların yazdığı reçete ile satın alınabiliyor.
MİKROP DİRENCİ
1990 yılından bu yana, dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden bazıları antibiyotik bölümlerini kapattı.
Uzmanlara göre, jenerik ilaçlar, antibiyotikler açısından bir felaket olurken, son yıllarda tıp alanında gerçekleştirilen ilerlemeler tehdit altında.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, yıllar önce, antibiyotiklere karşı direnç kazanan bakterilerin modern tıbbın sonunu getirebileceği uyarısında bulunmuştu.
Chan, dünyanın rutin ameliyatları imkansız hale getirecek bir antibiyotik krizi ile karşı karşıya olduğunu da söylemişti.
Şimdiye kadar geliştirilen tüm antibiyotiklerin etkisini kaybedebileceği uyarısında bulunan Chan, tüberküloz, sıtma ve HIV-AIDS için geliştirilen ilaçların da aynı tehlike altında olduğunu belirtmişti.