Geçtiğimiz gün ‘Kaşmer Dağı’ imara açılması ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’ni sosyal medya hesabı üzerinden sert bir şekilde eleştiren Rektör Ramazan Taşaltın’a cevap olarak ‘Ramzana Bey kendi işine baksın’ açıklamasının ardından rektörden cevap gecikmedi.

Taşaltın yaptığı yazılı açıklamada Eyyübiye Kampüsünü ve öğrencilerin ulaşımı ile ilgili Büyükşehir Belediyesine yüklendi.

Rektör Taşaltın tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“Son günlerde Üniversitemizin Eyyübiye Kampüsü ile ilgili bazı yanlış bilgiler medyada dolaşmaktadır. Twitter mesajlarımızla bizim dikkat çekmek istediğimiz konu üniversitenin geleceğidir.

1-) Her gün 20.000 öğrenci, memur, hemşire, doktor 25 km. yolu gidip gelmektedir. Bir körüklü otobüs en fazla 150 kişi alıyor. Her 3 dakikada bir otobüs kaldırılsa bir saatte taşınabilecek maksimum yolcu sayısı 3000’dir. Matematik bunu söylüyor. Üniversitenin gelişmesi için Osmanbey’de yurt ve lojman yapımı şarttır. Üniversitemize gelen hocaların talebi, “Osmanbey’den bir lojman verebilir misiniz?”. Kredi Yurtlar Kurumu 1000 kişilik yurt inşaatını başlattı. 5000 kişilik yurt inşaatı için KIZILAY’a 90 dönüm arsa tahsis edildi. Osmanbey’de sadece 98 lojman mevcut. Aşırı lojman talebi var, karşılayamıyoruz. Mevcut yasalara göre zaten kısıtlı olan üniversite bütçesini lojman yapımı için kullanamıyoruz.

2-) Eyyübiye Kampüsü Meselesi: OSM kavşağından Eyyubiye’ye giden yol ile Sırrın Kavşağından Akçakale Çevre Yolu arası yaklaşık. 8.000 dönümdür. Bu arazi üzerinde her gün yeni binalar yükselmektedir. Burası da Eyyübiye Kampüsü ile aynı nitelikte tarım arazisidir. 8.000 dönüm tarım arazisinin üzerinde her gün yükselen binaların yanında Üniversitenin Eyyübiye arazisinin, bizim TOKİ’ye vermek istediğimiz kısmı 300 dönüm civarındadır. Bu 300 dönümün büyük kısmının üzerinde hâlen Veteriner Fakültesi ve MYO binaları mevcuttur. Yani zaten tarım arazisi olmaktan çıkmıştır.

Toplam 8.000 dönümlük tarım arazisi üzerinde yapılaşma hızla sürerken, bu konuda hiç bir hassasiyet göstermeyenler ve hassasiyet göstermiş gibi gözükmek için yazıp çizenler, Üniversitenin TOKİ’ye vermek istediği 300 dönümlük bir arazi üzerinde neden kıyamet koparıyorlar. 8.000 dönüm 300 dönümün 27 katıdır. Tarım arazisi kategorisinde Eyyübiye arazisinden daha değerli olan Konuklu Beldesinin imara açılmış olması bizim gündemimizin dışındadır.

3-) Eyyübiye Hastanesinin açılması ile dört tarafı binalarla çevrilen Eyyübiye Kampüsü bugün olmasa yarın imara açılacaktır. Eyyübiye Kampüsünün tamamına yakını bir oldu-bitti ile Üniversiteden koparılmak istenmiş, Rektör Ramazan TAŞALTIN engel olmuştur. Eğer Üniversiteden alınabilseydi, bugün Eyyübiye Kampüsü ticari alan halinde olacaktı. Bu olaydan sonra burayı TOKİ’ye vermek için görüşmeler başlattık.

4-) Şehir Merkezi ile Osmanbey arasında raylı sistem ile ilgili plan varsa, güzergâh planlaması yapılmalıdır. Böyle bir planlama gözükmemekte, aksine raylı sistemin olası güzergâhı olan Mardin yolunun her iki tarafında yapılaşma hızla devam etmektedir. Göründüğü kadarı ile raylı sistem planlama aşamasında değildir.

5-) Kaşmer Dağının imara açılması, Büyükşehir Belediye Meclisinde ittifak ile alınan bir karar olduğu ifade edilmiştir. Biz aynı ittifak ekibinin Üniversitenin ulaşım problemini de yine ittifak ile çözmesini bekliyoruz.

6-) Şehrin önemli yerlerinde lüks binalar, köşe bucakta da sığıntı gibi okul binalarının olması Urfa adına bizim vicdanımızı sızlatıyor. Biz teklifimizi tekrar ediyoruz: “Üniversitenin Eyyübiye Kampüsünü TOKİ’ye verelim. TOKİ Milli Eğitimin ve diğer devlet kurumlarının binalarını planlı bir şekilde buraya yapsın. TOKİ bize de lojman, yurt binaları yapsın.”

7-) Öğrenci tercihlerini gösteren doluluk oranımız her yıl artıyor. Geçen yıl 16 yeni bölüm açtık. Yeni açtığımız bölümlerde özellikle sağlık ile ilgili bölümlerde doluluk oranı yüzde yüz oldu. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin yayınlarında ciddi artış var. Ancak, şehrin 25 km. uzağına kurulan Osmanbey Kampüsünde ulaşım, yurt ve lojman problemini çözemezsek yeni bölüm açmak öğrencilere ve hocalara işkence olacaktır. Bizim feryadımız bu yüzdendir. Üniversitenin gelişmesi, Merkez Osmanbey Kampüsünün gelişmesine bağlıdır. Bizim teklifimiz Osmanbey civarında bir uydu kent kurulmasıdır.

Özetleyecek olursak: Kaliteli doktor, kaliteli hoca, çalışkan öğrenci için Üniversiteyi cazibe merkezi haline getirmek için biz iki çözüm önerisinde bulunuyoruz.

  • TOKİ’nin Üniversiteye lojman, yurt yapması.
  • Osmanbeye Uydu kent kurulası.

Başka tekliflere de açığız. Mevcut imkânlarla bizim üretebileceğimiz çözümler bunlar. Her iki çözüm de Büyükşehir Belediyesinin tasarrufundadır.”

(Ruha Haber Ajansı/RHA)-