Rus Izvestia gazetesine göre BM üyesi ülkelerin İslamcı gruplardan petrol satın alma hakkı olmayacak. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 28 Temmuz günü kabul ettiği bir kararda, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra'dan petrol alınmasını yasakladı. Gerekçesi ise buradan elde edilen paranın sözkonusu örgütleri finanse etmesi.

Rus haber ajansı Ria Novosti'ye göre karar tasarısı Rusya'nın girişimiyle hazırlandı. Alınan karar, kaçak petrol satın almaya devam edenlere yaptırım öngörüyor. Güvenlik Konseyi üyelerinin kabul ettiği deklarasyonda BM üyesi devletler "terörist eylemlerin finansmanını uyarma ve engellemeye" angaje oldular. IŞİD ve El Nusra ile yapılacak tüm petrol ticareti biçimleri , "teröristler mali destek" olarak görülecek ve yaptırımlara yol açabilecek.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye savaşının ilk aylarında böyle bir deklarasyonun kabul edilmesinde ısrar ettiğini hatırlattı. Batılılar bu girişime karşı çıkarak, Esad karşıtı muhalefetin finansman kanallarını kesmek istememişti.

PETROLDEN GÜNDE 1 MİLYON DOLAR KAZANIYORLAR!

Bu karar, Irak ve Suriye'de vahşi katliamlar işleyen IŞİD'in Irak'ta 9 Haziran'dan bu yana geniş bir alanı denetime alması, Ortadoğu'nun tümünde bu tür oluşumların tehdit haline gelmesi ardından alındı.  Ancak bu karar alınana kadar, IŞİD ve destekçisi gruplar ile Esad karşıtı diğer bazı gruplar, yoğun bir şekilde petrol satışını yaygınlaştırdılar. Ria Novosti'ye göre bu gruplar brüt petrolden günde 1 milyon dolar kazanıyor.

Bu gelirler, Irak'taki bazı petrol yataklarının da IŞİD'in denetimine geçmesiyle daha da artarken, bu radikal silahlı grupların kendi "sponsor ülkeleri" karşısında mali açıdan giderek daha bağımsız hale geldiklerinden endişe ediliyor. 

Başta Körfez Monarşileri ve Türkiye olmak üzere, çok sayıda yabancı ülkenin IŞİD ve El Nusra'ya sunduğu mali, askeri, barınma ve diplomatik destek artık bir sır değil.

IŞİD Haziran ayında Irak'ta bir çok petrol yatağı ve işletmeye yarayan alt yapıyı ele geçirdi. 3 Temmuz günü Suriye'nin doğusunda IŞİD'in ele geçirdiği El Ömer yatağında da petrol işletiliyor.

 

TÜRKİYE ÜZERİNDEN YAPILIYOR

 

Rus Mühendisler Birliği Başkan Yardımcısı İvan Andrievski, "Uzun zamandır Türkiye üzerinden petrol trafiğine ilişkin bilgiler Rusya'nın elinde bulunuyor. Kaçak petrolün fiyatı varil başına 10 ila 25 dolar arasında değişiyor. Son zamanlarda bu ticaret kayda değer biçimde boyutlandı ve bu ucuz trafik herkes için kötüdür. Bu nedenle Güvenlik Konseyi bu kararı kabul eti" dedi.

 

Suriye'deki petrol yataklarının önemli bir kısmının IŞİD ve El Nusra'nın denetimine geçmesi nedeniyle Şam yönetimi üretimi kısarak, başta Rusya ve İran olmak üzere yurtdışında aldığı yakıt miktarını arttırdı.

 

Geçtiğimiz Haziran ayında CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, IŞİD’in Türkiye’de 800 milyon dolarlık petrol sattığını iddia etmişti. Ediboğlu bir gazeteye verdiği mülakatta, "Hatay sınırına yakın köylerden borular çekiyorlar. Benzer boru hatları Kilis, Urfa ve Gaziantep’te de var.  Bunu Türkiye tarafına aktarıp paraya dönüştürüyorlar. Petrolü rafinerilerden getiriyorlar, maliyet sıfır.  Suriye’de sınıra yakın yerlerde ilkel yöntemlerle rafine ediyorlar ve Türkiye üzerinden satıyorlar bunun değeri de 800 milyon dolar" diye belirtmişti.

 

Türkiye, uzun bir süredir IŞİD ve El Nusra'ya yoğun bir şekilde destek vermekle suçlanıyor. Türkiye'nin desteği konusunda çok sayıda tanıklık ve belge ortaya çıktı. IŞİD, başta Telabyad olmak bir çok noktada Türkiye ile komşu durumda. Batı Kürdistan'a yönelik saldırıların da Türkiye'nin desteği ile gerçekleştirildiği biliniyor. Türkiye'nin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işleyen bu grupla ilişkilerinin, petrol alımının da ötesinde askeri boyutlarının da olduğu belirtiliyor. 19 Ocak 2014 tarihinde Adana-Antep otoyolunda "kaçak silah ve mühimmat ihbarı" üzerine durdurulan TIR, bu şüpheleri güçlendirdi.  HDP ve CHP bu silahların El Kaide'ye gönderildiği tepkisinde bulunarak, hükümetten açıklama istedi.

 

Kaynak: