ŞUTSO Yönetimi, Göbeklitepe Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda, 19 Nisan 2018 tarihinden bu güne gerçekleştirilen ve 2019 yılında gerçekleştirmeyi planladıkları hizmetleri basın mensuplarıyla paylaştı.
ŞUTSO Yönetimi adına açıklamayı Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek yaptı. Başkan Peltek açıklamasında şunları kaydetti. “Kentimizin başta iş dünyası olmak üzere kentin her türlü sorununa çözüm aramayı kendisine şiar edinerek yola çıkan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, göreve geldiği 19 Nisan 2018 tarihinin hemen akabinde araştırma ve analizlerin sonuçlarına göre bir iş planı hazırlayarak bu plan çerçevesinde çalışmalara başlamıştır.
Bu iş planı kapsamda ilk olarak “Söz Sizde” toplantılarını başlatarak Odamıza kayıtlı, kayıtsız tüm sektör temsilcilerle bir araya geldik, sorunları dinleyerek raporladı çözüm konusunda gerekli çalışmaları yaptık.
ŞUTSO’nun 29 Meslek Grubu’nun Komite başkanlarıyla yapılan çalıştayda sektör genel sorunları tespit edilerek olup raporlandı. Çözüm konusunda İlgili kurum ve kuruluşlarla iletişim sağlandı.
2019 /2023 Stratejik Planımızın hedef belirleme programı ile kentimizde yer alan Dış Paydaşlarımız, Turizm, Sanayiciler, İç Paydaşlarımız, Meclis Üyelerimiz ve siz değerli Basın Mensuplarıyla swot analizi yaparak odamızdan beklentileri ve talepleri dinledik. Gelen bu taleplerle ilgili girişimlerimiz devam etmektedir.
Bunların yanı sıra Turizm A.Ş odamız tarafından kuruldu. Bu projede Şanlıurfa’nın her türlü turizm tanıtımının tek elden yapılacağı bir merkez oluşturuldu. 2 milyon TL ödenmiş sermayeli bu oluşuma Kamu kurum ve kuruluşları ortak edildi. Ticaret ve Sanayi Odası olarak 100 Bin TL ile ortak olduk.
Gelen talepler arasında iş dünyamızın en çok karşılaştığı problemler arasında “Girişimcilik Kalifiye personel ve İşsizlik” sorunları öne çıkan başlıklar arasında. Bu sorunu çözmeyi amaçlayan Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (ŞUTGEM) projesi yapıldı.
ŞUTGEM projesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması adına Şanlıurfa Eğitimi Geliştirme Vakfı (ŞEGEV) kuruldu.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 29 meslek grubu, 60 sektör, 80 meclis üyesi, 189 meslek komite üyesi ve 11.000 faal üyesi ile rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticareti kolaylaştırmak, toplumun refah düzeyini arttırmak, bölge ve ülke ekonomisinin büyüme ve kalkınmasına destek olmak amacıyla ISO Kalite Yönetim 9001, 10002, 14001, 18001, 27001 belgelerini alarak hizmet kalitesini yükseltti.
Odamıza gelen üyelerin bilgisayar kullanım ihtiyaçları göz önüne alınarak odamız giriş katına içinde bilgisayarı yazıcısı ve gerekli internet sitelerine erişebilecekleri internet yapısı ile üye çalışma odası oluşturduk.
Üyelerimize daha hızlı ve etkin hizmet sunmak amacıyla Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) 0850 532 63 63 numaralı Çağrı Merkezi hizmete koyduk.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığında Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirilen Mahir Eller Projesi’ne destek olduk. Proje ile 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek, 20 bin kişinin yetkinliği belgelendirilecek, 3 bin kişiye de istihdam sağlanacak.
Teknopark bünyesinde ve Şanlıurfa OSB’de faaliyet gösterecek bir Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezi (ÜSİM) kurmak üzere çalışmalarımız devam ediyor.
TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) ile yürütülen çalışmalarla Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklığıyla tamamı hibe, 1.382.000 EURO proje tutarı olan Şanlıurfa’da Gıda Test / Analiz Laboratuvarı OSB’de kuruluyor. Şanlıurfa’da kurulacak laboratuvar, sadece il kapsamında değil tüm bölgeye hizmet verebilecek.
Ekonomik kalkınma, tarımsal sanayi, istihdam ve şehre özgü marka değerler oluşturmada büyük rol oynayacak olan Gıda İhtisas OSB’nin kuruluşuna öncülük ettik.
Valilik, İl Kültür Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Odamız tarafından başlatılan 2019 yılının “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesine yönelik çalışmaya Turizm Bakanlığı’na yazı göndererek ve Yerel ve ulusal basında bunu sesli dile getirerek destek verdik.
Turistlerin memnuniyeti için turizm alanlarının her koşulda denetlenmesi, konaklama ve yatak sayılarının arttırılması, bu sektördeki işletmelerin hizmet standardının arttırılması adına Oda olarak Şanlıurfa Valiliği’ne yazı gönderdik, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından denetimlerinin artırılmasını talep ettik.
Odamızın 2006 yılında Şanlıurfa Çiğ Köftesi müracaatı ile başlayan yöresel değerlerimizin coğrafi işaret tescili çalışmaları, yoğun bir şekilde devam etmektedir. İlimizde coğrafi işaret tescili olan toplam 25 ürünün 21 tanesinin tescili Odamızca gerçekleştirilmiştir. Ayrıca odamızca müracaat edilen ve ilan sürecinde olan 3 ürünün son incelemesi Türk Patent ve Marka Kurumunca sürmektedir. 2 ürünün de inceleme süreci yine devam etmektedir.
Ayrıca Meslek Komitelerimiz tarafından tespit edilen sorunların çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlar ile resmi bürokratik işlemler devam ediyor.
2019 yılında hedeflerimiz ise şöyle,
Karacadağ Kalkınma Ajansı ile Güdümlü bir proje hazırlayarak, kentimizde ihracat yapan firmaların ihracatlarının artırılması, yeni ihracat alanları ve ihracata yönelik imalat sektörlerinin ilimizde üretime geçmesini sağlayacak, tüm işlemlerin tek elden ve tek merkezden yürütüleceği bir merkez ofisi odamızda oluşturmayı hedefliyoruz.
Şanlıurfa il ve ilçelerde bulunan Oda Borsa Ortak toplantımızda iş dünyasının şu aralar en büyük problemi olan Banka kredileri, teminat, KGF kredileri, ipotek değerleri, çeklerde yaşanan sıkıntılar, tefecilik sorunları ile ilgili kurum ve kuruluşları bir araya getirerek çözüm yolu üretmek için ilgili bakanlıklara sorunun bildirilmesi, ilimiz milletvekilleri aracılığıyla banka genel müdürlerinin katılımı ile ortak toplantıyı 2019 yılı ilk çeyreğinde planlıyoruz. Firmalarımızın bakanlık ajans ve benzeri desteklerden yeterince haberdar olmamaları ve bu desteklerden yeterince faydalanamamaları dolaysıyla tüm bu desteklerin anlatılacağı öncülük edileceği hatta işlemlerin geldikleri ofiste başlaması/sonuçlandırılması adına “ TEK DURAK” ofis kurmayı planlıyoruz.
Kentin ekonomik ve sosyal hareketliliğine katkı sağlayacağına inandığımız uluslararası çapta fuarların ilimizde yapılması ve yurt içi fuar saylarının ilimizde artırılmasına yönelik çalışmalar planlıyoruz.
Ortadoğu pazarını daha etkin kullanabilmek yeni ticaret alanlarının açılmasına yönelik sınır komşusu ülkelerin ticaret ve sanayi odaları ile işbirliği yaparak karşılıklı iş görüşmeleri yapmayı planlıyoruz.
İşletmelerimize yönelik mesleki, Kurumsallık, Ticaret, Mevzuat vb. konularda uygulamalı eğitim programları e-ticaret ve bilgilendirilmeleri konusunda eğitim çalışmaları planlıyoruz.
Ülkemiz genelinde öne çıkan Odalar ile karşılıklı işbirliğinin sağlanması ticaretin yurtiçinde de geliştirilmesi adına “Kardeş Oda” girişimlerinde bulunmayı, bu odalar ile karşılıklı iş görüşmesi sağlamayı planlıyoruz.
Kamu kurum ve kuruluşların ortaklıklarıyla ekonomiye canlılık katması amacıyla “Alışveriş Günleri” etkinliğini planlıyoruz.
Odamızın Kuruluşunun 125. Yılı Etkinliği’ni düzenleyeceğiz. TOBB Başkanımız ve ülkemiz genelinde yer alan Oda ve Borsa Başkanların davet edileceği etkinlikte, ilimizin fırsatları, odamızın faaliyetleri anlatılacak, ilimiz ve bölgemiz sorunlarının ele alınacağı seminerler düzenleyeceğiz”. Bu hedefler, el birliği ve güç birliği ile daha kısa zamanda gerçekleştirilebilir. Tüm üyelerimizden, İç ve Dış Paydaşlarımızdan ve ilimiz kalkınmasına katkı sunacak herkesten destek bekliyoruz.
Yılın son günlerini yaşadığımız bu günlerde, 2019 yılının tüm insanlığa, bereket, mutluluk ve huzur getirmesini, 2019’un daha müreffeh bir yıl olmasını Yüce Allah’tan diliyorum.” dedi.