Halit Durdu: Amacımız Hoşgörü Toplumu Yaratmak,

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Aday Adayı Halit Durdu, en büyük amacının Urfa'da bir kardeşlik ve hoşgörü toplumu yaratmak olduğunu söyledi.

 

2015 milletvekili seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Şanlıurfa için adaya adayı olan Halit Durdu, en büyük amacının hoşgörü projesi yaratmak olduğunu söyledi. Urfa'nın kardeşlik kültürüne vurgu yapan Durdu, neden aday adayı olduğuna ilişkin olarak, "Öncelikle siyasetin artık gençlere bırakılması noktasında kendimizi ikna ettik. Ama siyasetten çok uzak değilim. HADEP'in gençlik kollarında BDP'de uzun yıllar bulundum. Kürt siyasal hareketinin içinde uzun yıllardır mücadele eden biriyim. Bu yolda çeşitli mahkumiyetimiz, soruşturmalar, tabiri caizse bir Kürtün başına gelebilecek her şey başıma geldi. Bu yılların vermiş olduğu deneyimi belki meclise yansıtabiliriz, belki topluma bir faydamız olur, belki toplumu geliştirme yönünde bir katkımız olur diye aday adaylığı başvurusu yaptık. Umarım dediğimiz gibi olur, çünkü bizim siyasetteki beklentimiz bireysel ve farklı ailesel beklentiler değil. Bizimki tamamen toplumun gelişmesine, huzur ve barışına dönük. Tabi bunun yanında hak ve adalet arayan bütün insanların yanında bulunmak durumundayız. Bir emekçinin, fabrika işçisinin ve atanamayan öğretmenin sorunu ile de ilgileneceğiz. Hani vekil olduk işimiz bitti gibi bir anlayışımız yok. Biz siyaseti halk için yapıyoruz ve zaten halkın içinden biriyiz" dedi.

 

'HDP BİR UMUT PROJESİ'

 

Son dönemde HDP'ye yönelik yoğun bir ilginin olduğunu dile getiren Durdu, HDP'nin insanların karşısına bir umut projesi olarak çıktığını kaydetti. Durdu, "Türkiye'deki muhalefet muhaliflerin sesi olamıyor ve daha çok ezilenlerin yanında hissettirmiyor kendini. Bu yüzden HDP'de biraz farklı grup ve düşüncelerin; aydınların sanatçıların, tüm ezilenlerin, yok sayılanların birlikte buluştuğu bir çatı aslında. Herkesin kendini rahatça ifade edebildiği oldukça demokratik ve hoşgörülü bir ortam olduğundan HDP'ye bu kadar ilgi var. Birde tabi HDP ve siyasal geleneği tamamen bir barajın mağduru olmasının da bir etkisi var. Çünkü 12 Eylül Anayasasının koyduğu bir baraj sıkıntısı var. Yüzde 10'un altına kalan kendini ifade edemiyor ve halkın iradesi sandığa yansımıyor. Bizim partiye başvuranların içerisinde her mezhepten insan var. Bu anlamda çok renkli bir siyasal partiyiz" diye konuştu.

 

'DAHA FAZLA TÜRKİYELİ OLDUK'

Parti olarak baraj konusunda da bir sıkıntılarının olmadığını kaydeden Durdu, "Fakat nasıl olsa baraj sorunu yok şeklinde düşünüp rehavete kapılırsa bu bize ve siyasal hareketimize kaybettirir. Biz kendi içimizde baraj aşmayacakmışız gibi çalışacağız; ama büyük bir umut ile kazanacağımızı düşünüyoruz. Ama çok yoğun bir çalışma temposu ile biz bunu aşarız. Bizim gibi düşünmeyen birine HDP'yigerçekten doğru anlatırsak bizim gerçekten baraj sorunumuz yoktur. Biz öncelikle kendimizi doğru ifade etmeliyiz. Çünkü zaman zaman kendimizi doğru ifade edemiyoruz. Biz Türkiye partisiydik; ama HDP ile birlikte daha fazla Türkiyeli olduk. Bu süreçten sonra Araplar, Ermeniler, Süryaniler, Lazlar da artık HDP'ye katılmaya başladı. Bu yüzden bizim baraj sorunumuz olduğunu düşünmüyorum. Ama yinede altını çiziyorum biz daha çok çalışır ve insanlara kendimizi daha iyi anlatırsak ancak baraj sorununu çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

KARDEŞLEŞME SORUNU

 

Urfa'nın en büyük sorunu kardeşleşme sorunu olduğunu dile getiren Durdu, "Biz önce birbirimizi olduğumuz gibi; rengimiz, siyasal görüşümüz ve kimliğimiz ile kabul edeceğiz. Ve Urfa bu anlamda bir hoşgörü şehridir. Peygamberler şehri olması itibari ile burada daha önce kilise bile vardı. Geçmişte bunları biliyoruz ve bu insanlar tarihte birbirleri ile kavga etmeden yaşamışlar. Bizim temel projemiz bir hoşgörü toplumu yaratmak ve yoksulun olmadığı bir toplum yaratmak" diye kaydetti. Şanlıurfa'da asıl rakip olarak AK Parti'yi gördüklerini belirten Durdu, "Biz şehrin yüzde 32'lik bir kısmını sandığa yansıtabildik. Bu dönem ise yüzde 40'ın üzerinde oy hedefliyoruz. Vekil sayısı olarak ise 5 ve 6' çıkarabiliriz diye düşünüyorum.Tabi biz sayısal orandan ziyade nitelikli ve iş çıkaracak adaylar istiyoruz. Medyada, toplumun içinde ve halkın önünde gerçekten bizi iyi ifade edecek, bizim siyasal geleneğimizi temsil edecek adaylar ile daha çok başarılı olacağımıza inanıyorum" dedi. Aday olarak listeye girememesinin dünyanın sonu olmadığını belirten Durdu, siyasetin mutfağından geldiğini, tek amaçlarının halkı her alanda temsil edecek arkadaşların seçilmesini istediklerini söyledi. Verilecek her türlü karara son derece saygılı davranacakların kaydeden Durdu, "Aday olan arkadaşlarımızın seçilmesi için canla başla çalışırız. Bizim siyaset kaygımız liste ve parlamento kaygısı değil kesinlikle. Zaman zaman partiye operasyonlar oldu, partinin içi boşaldı ve başkanlık yapmak zorunda kaldım. Oranın tuvaletini temizledim, çayını da yaptım. İşin içinden gelen biriyim. Siz sokakta çıkıp deseniz Halit deseniz kimse bilmez. Ama partinin Halo'su deseniz tanırlar" diye konuştu.

 

HALİT DURDU KİMDİR?

 

 

1976 yılında Suruç'ta doğdu. Halen açık öğretimden liseyi okumakta. Evli ve bir çocuk babası. HADEP, DTP ve BDP'de çalışmalarda bulundu. 5 yıl BDP Şanlıurfa İl Yönetiminde sekreterlik yaptı. Şu anda bir reklam ajansı işletmekte olan Durdu'nun çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunmakta. Ayrıca Durdu'nun Kürtçe ve Türkçe şiirleri de bulunmaktadır.Gazeteipekyol)