Dirilişin ve direnişin sembolü Newroz'da 1990'lı yıllardan bu yana İstanbul'da da işçiler, emekçiler, inançlar, halklar özetle tüm ezilenler, devletin tüm baskı ve şiddet uygulamalarına rağmen her geçen sene daha da kitleselleşerek özgürlük taleplerini haykırmak ve direnişlerini büyütmek için Newroz alanlarını doldurmaya devam ediyor.

 

İstanbul'da bu yıl da halklar 22 Mart'ta "Şengal ve Kobanê'de yükselen direniş ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor" sloganıyla Kazlıçeşme Meydanı'nda olacak. 1 milyonu aşkın kişinin katılması beklenen Newroz kutlamasında hem Rojava devrimi ve direnişi hem de bir gün önce PKK Lideri Öcalan'ın Diyarbakır'da okunacak mesajı İstanbul'dan selamlanacak. İşte devletin baskı ve şiddetine rağmen her yıl daha da büyüyen İstanbul'da halkların Newroz'unun 20 yılı ve Kürt özgür basınına yansımaları.

 

1995 yılı

 

1995 yılı, 1991'den bu yana Newroz kutlamak isteyen halklara katliam dayatan devletin Newroz noktasında politikasının değiştiği yıl oldu. Uyguladığı baskı ve şiddete rağmen Newroz kutlamalarını engelleyemeyen devlet bu kez de Newroz'u özünden koparmanın yollarını aradı ve resmi "Nevruz" kutlamaları yapmaya başladı. Bir çok yerde devlet erkanının katıldığı resmi "Nevruz" organizasyonları tertip eden devlet , Newroz'u kutlamaya çalışan halklara ise yine şiddetle yaklaştı. Newroz ateşini yakmakta ısrar eden Kürtler de Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul'da sokaklara çıktı. Fatih Parkı'nda Newroz ateşini yakan 500'ü aşkın kişi polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Yerlerde sürüklendi, darp edildiler. Polis müdahalesinde 23 kişi gözaltına alındı ardından tutuklandı.

 

1996 yılı

 

1996 yılında da devlet Newroz'u kutlamak isteyenlere şiddetten vazgeçmezken, on binlerce kişi verilen tüm gözdağlarına ve tehditlere rağmen İstanbul'da Kazlıçeşme top sahasını doldurdu. Kutlamalara 15 bin kişi katıldı. Newroz sonrası dağılan kitleye polis yine sert müdahale etti. 50 kişi İstanbul'un çeşitli yerlerinde yapılan Newroz kutlamalarında gözaltına alındı. Demokrasi Gazetesi 22 Mart'ta İstanbul Newroz kutlamalarını manşetinden "On binlerin Newroz ateşi 'Nevruz'u dumana boğdu" başlığıyla verdi.

 

1997 yılı

 

Bu kez Newroz kutlamasının adresi Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı oldu. HADEP'in düzenlediği kutlamaya on bine yakın kişi katıldı. Devletin asimilasyon politikalarına karşı halklar kendi bayrakları, sloganları ve yöresel kıyafetleri ile katıldığı Newroz kutlamalarında devletin Newroz'u "Nevruzlaştırmasına" "Newroz halkındır" cevabını verdi. Demokrasi Gazetesi bu yıl da İstanbul'daki kutlamayı manşetinden "Newroz coşkusu her yerde" başlığı ile manşetine taşıdı.

 

 

1998 yılı

 

1998 yılında kutlamaların adresi Zeytinburnu Kazlıçeşme oldu. Ülkede Gündem Gazetesi Newroz kutlamalarını manşetinden "Yüzbinler özgürlük ateşini gürleştirdi" başlığı ile verdi. Geçtiğimiz yıllara göre İstanbul'da kutlamalardaki kitlesellik dikkat çekti.

 

1999 yılı

 

Bu yıl Newroz, kutlamalardan daha çok PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın uluslar arası komployla Türkiye'ye getirilişinden dolayı Öcalan'a özgürlüğün haykırıldığı direniş günü oldu. Olağanüstü güvenlik önlemlerine rağmen binler İstanbul'un bir çok ilçesinde sokaklara çıktı Öcalan'a özgürlük haykırdı.

 

2000 yılı

 

2000 yılında ise kutlamaların adresi tekrardan Abide-i Hürriyet Meydanı oldu. Valilik Newroz Terip Komitesi'nin kutlamasını yasakladı kutlamalar için 26 Mart'ı tarih gösterdi. Ama buna rağmen binlerce kişi sokağa çıktı. Polis Newroz kutlamak isteyenlere sert müdahalede bulundu. İstanbul'da 300'e yakın kişi gözaltına alındı. Bakış Gazetesi İstanbul Newroz kutlamalarını "Yasak ne yazar" başlığıyla servis etti.

 

2001 yılı

 

 

2001 yılı da İstanbul'da Newroz kutlamalarının yasaklandığı ve sokakta devlet şiddetinin kol gezdiği yıl oldu. Yasağa rağmen İstanbul'da ezilenler Newroz kutlamalarının yapılması planlanan Kazlıçeşme'ye doğru akmaya başladı. Topkapı ve civarında polisin sert müdahalesi oldu.15 bine yakın kişi İstanbul'da Newroz'u kutlamak için sokaklardaydı. Yedinci Gündem Gazetesi İstanbul'da polis müdahalesinin fotoğrafını "Newroz yasaklandı" başlığıyla manşetine taşıdı.

 

2002 yılı

 

2002 de tıpkı 2001 yılında olduğu gibi İstanbul Valiliği Newroz kutlamalarını yasakladı. Yasağın ironik yanıysa İstanbul'un Kürtlerin en fazla yaşadığı kent olmasıydı. Tıpkı İstanbu Newrozu'na dair Yedinci Gündem Gazetesi'nin haberinde belirtildiği gibi "İstanbul yasak tanımadı". On binlerce insan Newroz ateşini yakmak için sokaklara çıktı Cevizlibağ, Topkapı, Aksaray güzergahında trafik durdu sokağa çıkan halka polis müdahale etti onlarca kişi yaralandı.

 

2004 yılı

 

2004 yılında ise İstanbul'da alanlara çıkan on binler PKK Lideri Öcalan'a uygulanan tecride karşı direnişlerini yükseltti. Newroz mitingine 80 bine yakın kişi katıldı. Gündem Gazetesi Newroz'u  "Marmara'da Öcalan depremi" başlığıyla verdi.

 

2006 yılı

İstanbul'da Newroz artık Newroz kutlamalarının gelenekselleşen adresi Kazlıçeşme'de kutlandı. Newroz alanını dolduran yüz binler PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı siyasi irade olarak beyan etti. Ülkede Özgür Gündem Gazetesi aralarında İstanbul Newroz'unun da olduğu kutlamaların haberini manşetine "İrade beyanı Newroz'u" başlığıyla taşıdı.

2007 yılı

İstanbul'da her geçen yıl kitleselleşen Newroz'da 2007 yılında da yüz binler alanlarda oldu. Ortak talep ise PKK Lideri Öcalan'ın İmralı'da zehirlendiği iddialarının araştırılması ve tecridin son bulmasıydı.

2008 yılı

Newroz kutlamasının adresi yine Kazlıçeşme Meydanı oldu. Yüz binler İmralı Cezaevi'nin kapatılmasını, operasyonların durdurulmasını, demokratik Anayasa ve Kürt kimliğinin kabulünü ve anadilde eğitimi talep etti. 300 bin insan İstanbul'dan Amed Newroz'una selam durdu.

2009 yılı

2009 yılında da İstanbul Kazlıçeşme Meydanı'nda ki kutlamalara katılan halklar Öcalan'a özgürlük talebini yükseltti.  Kutlamalara 500 bin kişi katıldı. Günlük Gazetesi İstanbul Newroz'unu manşetine taşıdı ve "Alın muhatap alın çözüm" başlığını attı.

2010 yılı

Bu yıl Kazlıçeşme Meydanı'nı dolduran Kürdün'den Alevisine, Ermenilerden, Süryanilere, işçilerden, kamu emekçilerine yüz binlerce insan TMK'nın kaldırılmasını, askeri ve siyasi operasyonların durdurulmasını, Kürt sorunun diyalog ve müzakere ile çözümünü talep etti.

 

2012 yılı

2012 yılında kutlamalar İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı. İstanbul'da binlerce kişi yasağa rağmen demokratik özerkliğe onay vermek, "KCK operasyonlarına" tepki göstermek ve Öcalan'a özgürlük istemek için sokaklara çıktı. Kutlamaların yapılacağı Kazlıçeşme Meydanı'na gitmek isteyen yurttaşlara polis sert müdahalede bulundu. Hacı Zengin isimli yurttaş polisin attığı biber gazından etkilendi ve fenalaştı kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Onlarca kişi gözaltına alındı.

2013 yılı

2013 yılı "Öcalan'a özgürlük, Kürtlere statü" şiarıyla gerçekleşti ve PKK Lideri Öcalan'ın Diyarbakır Newroz'unda açıkladığı "Demokratik çözüm manifestosu" İstanbul'dan selamlandı. Yüz binler Öcalan'ın çağrısına İstanbul'dan destek açıkladı.

2014 yılı

2014 İstanbul Newroz'un 23 Mart'ta Kazlıçeşme'de düzenlendi ve 1 milyona yakın insan Newroz ateşini yaktı. Kazlıçeşme Meydanı'ndan Türkiye ve Kürdistan'da demokratik kurtuluş ve özgür yaşamın inşası için, Roboskî'de Gezi'ye, katliamların ve katliamcı zihniyetin hesabını sormak için, İmralı işkencesine son verilmesi, Kürt sorunun demokratik çözümü ve siyasi statü için  "Özgür Önderlik, Özgür Kürdistan" sloganını yükseltti.diha