Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız ve havanın iyice ısınmaya başladığı bu günlerde, sıvı dengesi, oruç tutan kişiler için en önemli konulardan biri. Günlük su dengesi, vücuda alınan ve vücuttan atılan sıvıların farkına eşittir. Özellikle günün uzun bir döneminde sıvı tüketmeyen oruçlu kişilerde, iftar ile sahur arasında yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmezse, sıvı dengesinin bozulması ile ilgili çeşitli sorunlar görülebiliyor.
İdeal Sıvı Tüketimi
İdeal sıvı tüketiminin bireyden bireye değişiklik gösterdiğinin altını çizen Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Kadınlar için 2.5 L/gün ve erkekler için 3.5 L/gün sıvı tüketimi, sıvı dengesinin korunması açısından önemlidir. Ancak bu rakamlar ortalama rakamlar olup bireylerin özel durumları, ihtiyaçları, fiziksel aktiviteleri göz önünde bulundurularak sıvı tüketilmelidir. Seçilebilecek en iyi içecek türü ise kaynağı bilinen, temiz sudur. Bunu ayran, taze sıkılmış meyve suları, sade soda, çay ve kahve izleyebilir. Şeker içeren gazlı ve gazsız içeceklerin zararlarından ötürü tüketilmemesini tavsiye ederim.
Aşırı sıvı tüketimi de nadir karşılaşılmakla birlikte sorun yaratabilmektedir. Özellikle sodyum düzeylerinde düşmeye neden olan bu durum da seyrek görülmekle beraber en az dehidratasyon (sıvı kaybı) kadar önemlidir” dedi.
Vücut, Sıvıları Nerelerden Tedarik Eder?
Vücut için gerekli sıvıların 3 yerden sağlanabileceğine değinen Dr. Cem Arıtürk, sözlerine şöyle devam etti: “Vücut; sıvılardan, besinlerden ve metabolizmadan olmak üzere 3 yerden su tedarik edebiliyor. Çeşitli sıvılarla günlük ortalama 2 litre sıvı alınmalıdır. Egzersiz ve sıcaklık artışlarında vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için daha fazla miktarda sıvıya ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca meyve ve sebzeler olmak üzere besinlerin çoğu suyun önemli bir miktarını içerir. Besinlerden, günlük ortalama 1 litre su alınır.Gıdalar, enerji oluşumu için kullanıldığında karbondioksit ve suya kadar parçalanırlar. Bu su metabolik su olarak bilinir ve sedentar bir yaşam süren insanların günlük su gereksinmesinin yaklaşık %25’ini oluşturur. Günlük ortalama 300 ml. metabolik su oluşur.”
Kişinin Yeterli Sıvı Alıp Almadığı Nasıl Anlaşılır?
Kişilerin sıvı dengesinin değerlendirilmesinde kullanılan bazı yöntemlere dikkat çeken Dr. Cem Arıtürk, “Bazı kan ve idrar tetkikleri ile kişinin sıvı dengesi ölçülebilse de en sık kullanılan pratik ölçüm metodu vücut ağırlık takibidir. İyi hidrate olmuş, enerji dengesi yerinde birinin gün içindeki kilo ölçümlerindeki değerler %1’den fazla oynamamalıdır.Günlük takip sırasında idrar rengi de en önemli verilerden bir tanesidir. Normal idrar rengi açık sarı olarak tanımlanırken sıvı kaybı belirginleştikçe idrarın da rengi koyulaşacaktır. Bununla birlikte idrarın rengini değiştirebilen gıdaların tüketimi, idrar rengi ile sıvı dengesinin değerlendirilmesinde yanlışlıklara yol açabilmektedir. Bunun haricinde kişinin cildinin kuruluk/nemlilik durumu, dilinin kuru/nemli görünümde olması, sıvı dengesi ile ilgili bilgi vermektedir” dedi.