Uyuşturucu İle Mücadele Eğitici Eğitimi Programı sertifika dağıtım töreninde konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, 2019 yılı sonunda hizmete girecek AMATEM ve ÇEMATEM projelerinin revize edildiğini ve her iki merkeze de 50’şer yatak ilave için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Uyuşturucu İle Mücadele Faaliyetlerinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen, Uyuşturucu İle Mücadele Eğitici Eğitimi programı ilk grup sertifika törenine katıldı.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in talimatlarıyla geçen yıl Şanlıurfa il merkezi ve ilçelerinde gerçekleştirilen “Şanlıurfa İli Uyuşturucu Bağımlılığı ve Risk Etmenlerinin Belirlenmesi Araştırma Projesi”nde elde edilen bilgiler doğrultusunda hayata geçirilen “Şanlıurfa İli Uyuşturucu İle Mücadele Faaliyetlerinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında, toplam 200 kamu personelinin katılacağı “Uyuşturucu İle Mücadele Eğitici Eğitimi”ne katılarak başarı gösteren ilk 25 kişilik grubun sertifikaları, GAP Tarımsal Eğitim Merkezi konferans salonundadüzenlenen törenle verildi.

Vali Erin: Zehir Tacirlerine Karşı En Sert Tedbirler Uygulanacak
Sertifika töreninde bir konuşma yapan Vali Erin, uyuşturucu madde bağımlılığının mücadele gerektiren bir sorun olduğunu ve bu sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik en önemli tedbirin bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri olduğunu söyledi.
Eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin, madde bağımlılığıyla mücadelede yapılacak en önemli çalışma olduğunu ifade eden Vali Erin, Şanlıurfa’da madde bağımlılığının iddia edildiği kadar yüksek olmadığını ancak çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu risk gruplarını korumak amacıyla tedbirler alınmasının önemine değindi.
Madde bağımlılığıyla mücadelenin sadece devletin mücadele edeceği bir durum olmadığını, yapılması gerekenlerin zamanında yapılmadığı için bazı sonuçların ortaya çıktığı bir süreçle karşı karşıya olunduğunu kaydeden Vali Erin, bir taraftan madde tedarik zincirini kırmaya yönelik güvenlik tedbirlerini artırdığını belirterek, “Bu maddeyi temin ederek haram para kazanan, çocuklarımızı zehirleyenlere dünyayı dar etmemiz gerekir. İlk yapmamız gereken bu. Şu ana kadar emniyet ve jandarmamızın bu işin ticaretini yapanların gözaltına alınıp, adli makamlara teslim edilmesi konusunda Türkiye’deki 81 il içerisinde performansı en yüksek il olduğunu ifade ediyor, kolluk kuvvetlerimizi de bu anlamda tebrik ediyorum. Ama bu yeterli değil, daha yüksek oranda ve daha sert bir mücadele anlayışını sahaya yansıtmalıyız” diye konuştu.
Uyuşturucu ticaretine yönelik mücadele planlarını yaptıklarını ve koordineli bir şekilde mücadele kapsamını genişlettiklerini dile getiren Vali Erin, hazırlanmış eylem planı doğrultusunda il merkezinden ilçelere ve tüm mahallelere yayılacak şekilde bilinçlendirme faaliyetlerini de eş zamanlı yürüteceklerini söyledi. Uyuşturucu ile mücadele eğitici eğitimleri faaliyetinin, toplumun tüm kesimlerine yansıyacak bilinçlendirme faaliyetlerinin ilk adımı olduğunu belirten Vali Erin, eğitime katılan kursiyerlere hitaben, “Burada edindiğiniz bilgiler temelinde kendinizi geliştirmeniz, görev yaptığınız mahallelerde, kamu kurumlarında, yerleşim yerlerinde toplumun ileri gelenleri ile bu bilinci paylaşmanız, yeni mücadele grupları oluşturmanızı bekliyoruz” dedi.
Madde kullanımına başlamış ve tedavi ihtiyacı olanların rehabilitasyonunu sağlayacak Şanlıurfa Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) ile Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) inşaatlarına başlandığını hatırlatan Vali Erin, bu yıl sonundarahabilitasyon merkezlerinin birinci kısmını hizmete sunacaklarını söyledi.
Dünya Bankası’ndan temin edilen ödeneklerle AMATEM ve ÇEMATEM’e ilave 50’şer yatak kapasite artırımına gittiklerini ve proje revizyonunun tamamlandığını ifade eden Vali Erin, birinci bölüm rehabilitasyon hizmetini hayata geçirerek çocukların başka illere gitmesinin önüne geçeceklerini diğer taraftan da proje revizyonu doğrultusunda inşaat çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
Madde bağımlılığı ile mücadeleyi en önemli gündem maddesi olarak tutmaya devam edeceklerini dile getiren Vali Erin, ailelerin, toplumun ileri gelenlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının bu mücadeleye destek vermesini istedi.
Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Vali Erin, sertifikalarını alarak çalışmaya dahil olacak eğiticileri tebrik ederek, başarılar diledi.

Prof. Dr. İlhan: Ülke Politikalarına Yön Verecek Bir Proje Uygulandı
Şanlıurfa İli Uyuşturucu Bağımlılığı ve Risk Etmenlerinin Belirlenmesi Araştırma Projesi Koordinatörü, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve GaziÜniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da yaptığı konuşmada yürütülen proje hakkında bilgiler verdi.
Türkiye’nin hiçbir ilinde böyle bir proje yürütülmediğini ifade eden İlhan, Şanlıurfa’da elde edilen proje verilerin hem bilimsel çalışmalara hem de ülke politikalarına yön verecek boyutta önemli olduğunu söyledi.
Bir sorunu çözmek için tüm boyutlarıyla ölçülmesi gerektiğini ve çözüm üretilmesi gerektiğini kaydeden İlhan, Şanlıurfa’daki uyuşturucu ile mücadele faaliyetlerinin her alandaki uzmanların tecrübelerini bir araya getirerek ortaya konan bir yöntem olduğunu ve Türkiye’ye de örnek olacağını ifade etti.
Proje verileri hakkında kısa bir değerlendirmede bulunan İlhan, Şanlıurfa’daki uyuşturucu kullanım oranının genç nüfusa paralel Türkiye ortalamasının bir derece üzerinde olduğunu belirterek, başta Vali Abdullah Erin olmak üzere projenin uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Proje Hakkında
Şanlıurfa’da vatandaşların uyuşturucu tehdidinden sık sık yakınmaları üzerine Vali Abdullah Erin tarafından başlatılan “Uyuşturucu Risk Etmenlerinin Belirlenmesi Projesi” ile Şanlıurfa’nın uyuşturucudaki durumu ortaya konmuş ve risk tehdidinin korkulacak kadar büyük boyutta olmadığını tespit edilmişti.
Uygulanan proje doğrultusunda uyuşturucu ile mücadele eylem planı oluşturulmuş ve mücadele faaliyetleri belirlenerek tatbik edilebilecek bir planlama oluşturulmuştu. Çoğunluğu eğitim konusundan oluşan proje, maddeye erişimi engellemeye yönelik tedbirleri de öngörüyor. Bu amaçla uygulanacak projeyi, tüm kurum kuruluşların sahiplenmesi ve destek vermesini sağlandı.
Şanlıurfa İlinde Uyuşturucu İle Mücadele Faaliyetlerinin Güçlendirilmesi Projesine, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı yanı sıra, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye Ofisi ve projede görev alan ilde aktif bir STK dahil edildi. Uyuşturucu ile mücadelede önleme faaliyetlerini önceleyen proje, il merkezi ve ilçelerde uygulanıyor. Verilecek eğitimlerle çok sektörlü savunuculuk ve talep azaltılması etkinlikleri düzenlenecek.
Narkotik güvenlik önlemlerinden, uyuşturucu kullanım alanları olması muhtemel metruk yapılar, kuytu park ve bahçelere kadar uzayan tedbirler içeren proje, geçtiğimiz aylarda hayata geçilmişti.