Halının icat edilmediği veya yaygın olmadığı zamanların vazgeçilmezi keçe tarihe karışıyor. Makineleşmeye yenik düşen keçe mesleği de son zamanlarını yaşıyor. 300 bin nüfuslu Urfa'nın Siverek ilçesinde daha önce sayıları 40-50 olan keçe ustalığı tek kişiye düştü. Atölyelerini kapatan ustaların ekonomik olarak gelir elde edemediğini, bu sebeple de dükkanlarını kapattıklarını belirten keçe ustası Kadri Yenigün, “Şu an bu mesleğin yok olmaması için çalışıyoruz. Bir kişinin yevmiyesi tek çıkıyor. Ekonomik olarak da bir kazancımız yok” dedi.

 ‘1 DÜKKAN KALDI’

 Çok eski mesleklerden olan keçe ustalığını küçük yaşlarda babasından öğrendiği belirten Yenigün, inatla mesleği yaşatmaya çalıştığını söyledi. Makineleşmeyle birlikte mesleğinin gerilediğini hatırlatan Yenigün, “40- 50 tane dükkan vardı. Daha sonra makineleşme çıktı. Makineleşmeden sonra da 5-20 yıl devam etti. Şimdiki durum ise yok aşamasında. Kala kala Siverek’te 1 dükkan kaldı. Biz şu an bu mesleği ayakta tutmaya çalışıyoruz. Sadece bir kişinin yevmiyesi çıkıyor. Ekonomik olarak da bir kazancımız yok. Günlük kazancımız 100-150 lirayı bulmuyor. Yorucu bir meslektir.”

 ‘BİZDE BIRAKSAK BU MESLEK ÖLÜR’

 Talep olmadığını, olan talebin de çobanlar tarafından kepenek olarak kullanıldığını belirten Yenigün, “Ev keçesinin eskide değeri vardı. Hepsi el yapımıdır. Eskisi gibi talep yok artık. Artık kimse ekmek kazanmamaya başladı. Keçe var ama satış olmuyor. Biz de bu mesleği bıraksak Siverek’te yapacak kimse kalmaz. Artık meslek ölür. Oysa bu mesleğin 4-5 bin yıllık tarihi var. Eğer bu meslek biterse yazık olur. Emek isteyen zahmetli bir iştir. Karşılığını da alamıyoruz. İki tane çırak çalıştırmaya çalışsan çırağın hakkını ödeyemezsin. Kazanamıyorsun ki usta yetiştiresin” dedi.

 

Kaynak:MA