Şanlıurfa Valiliği’nin himayesinde düzenlenmesi planlanan Pamuk Festivali’nin Organizasyon Komitesi ilk toplantısını Akçakale Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirdi. Şanlıurfa ekonomisinde önemli yer tutan ve Türkiye üretiminin yüzde 50’sinden fazlasının Şanlıurfa’da gerçekleştirildiği pamuk bitkisinin uluslararası düzeyde tanıtımının yapılabilmesi için tüm paydaşların katılımıyla Pamuk Festivali düzenlenecek. Organizasyona yönelik ilk toplantı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İ.Halil Peltek, Ticaret Borsası Başkan Vekili Nasan Bülbül ve Akçakale Belediye Başkan Yardımcısı M.Şükrü Mısırlı’nın Başkanlığında Akçakale Belediyesi Kültür Merkezinde yapıldı. Toplantıya Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Eyyübiye, Haliliye, Harran ve Viranşehir Kaymakamlık ve Belediyeleri, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. yetkilileri katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Akçakale Belediye Başkan Yardımcısı M.Şükrü Mısırlı, Pamuk Festivali organizasyonunu çok önemsediklerini belirterek; ‘’ İlçemiz ve İlimiz ekonomisinde ilk sırada yer alan Pamuk tarımının daha bilinçli yapılması, pamuk kalitesi ve verimliliğinin artırılarak, katma değerinin yükseltmesi ve dolaysıyla Markalaştırılması adına bu organizasyonu önemsiyoruz. Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Yalçınkaya, ilçemizin makus talihini değiştirmek ve tarımdan ticarete, sağlıktan eğitime geleceğin Akçakale’sini kurmak adına geceli gündüzlü çalışmaktadır. Festival etkinliği tarımsal üretimimizin ekonomik anlamda değer kazanabilmesi ve yeni yatırımcıları bölgemize çekmesi adına önem arz etmektedir. Sayın Başkanımızın ifade ettiği gibi doğumdan ölüme hayatımızda önemli bir yer tutan Pamuğun, tanıtımı ve tarımsal geliştirilmesi adına ilk adımı atmış bulunmaktayız. Akçakale Belediyesinin attığı bu adım artık tüm paydaşlarımıza mal olmuştur. Elbirliğiyle İlçemizin, İlimizin, Ovamızın pamuğunu dünyaya tanıtmamız gerekmektedir.’’ şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İ.Halil Peltek ise, Akçakale Belediyesinin gündeme getirdiği Pamuk Festivali etkinliğinin, Şanlıurfa Pamuğunu markalaştırma sürecinde önemli bir adım olduğunu söyledi. Peltek konuşmasında şu görüşlere yer verdi; ‘’Akçakale Belediyesini bu cesaretli adımından dolayı tebrik ediyorum. İlimiz pamuğunun kalitesini, verimliliğini artırmak ve katma değer sağlayacak sanayi tesislerini kurmak zorundayız. Festivalin bu amaca hizmet edeceği aşikardır.  Bu nedenle Akçakale Belediyesi tarafından gündeme getirilen bu etkinliğin tüm Şanlıurfa tarafından sahiplenilmesi, Valiliğimizin himayesinde gerçekleştirilmesi ve hatta Uluslararası düzeyde yapılabilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerine alınması gerektiğini düşünüyorum.’’

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkan Vekili Nasan Bülbül ise pamuk üretiminde yaşanan sorunları dile getirerek, pamuk tarımının daha kaliteli yapılabilmesi ve Şanlıurfa Pamuğunun markalaşması adına gerekli çalışmalara başladıklarını söyledi. Nasan; ‘’Akçakale Belediyesinin pamuk festivali fikrini benimsiyor ve destekliyoruz. Ticaret Borsası olarak festival organizasyonunda üzerimize düşeni en iyi şekilde yapacağız. Amacımız Şanlıurfa pamuğunun hak ettiği kaliteye ve değere ulaşmasıdır’’ dedi.

Pamuk Festivali Organizasyon Komitesi toplantısında; Şanlıurfa ve özellikle Akçakale’nin sıcak gündemi Suriye’nin kuzeyine yapılacak olası güvenlik operasyonu nedeniyle festivalin önümüzdeki yıl yapılması, Göbeklitepe temasıyla birleştirilerek Uluslararası düzeyde organizasyonun gerçekleştirilmesine yönelik prensip kararı alınarak aylık periyodik toplantıların yapılması ve Eylül ayındaki toplantının Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.