2019 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Göbeklitepe yılı ilan edilmesiyle birlikte geçen yıl yaklaşık bir milyon turist ağırlayan Göbeklitepe’yi sadece bu yılın ilk 7 ayı içerisinde 2 milyon 700 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişiyle “Tarihin Sıfır Noktası” olarak nitelendirilen Göbeklitepe, geçen yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasıyla birlikte bütün dünyanın dikkatini üzerine çekti. İstanbul’dan Hakkari’ye, Amerika’dan Avrupa’ya kadar farklı kıtalardan ve şehirlerden ziyaretçi ağırlayan Göbeklitepe’de turistler Neolitik döneme ait, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşları ve tapınak kalıntılarını görme fırsatına erişiyor.

Büyük bir heyecan ve beklentiyle geldikleri Göbeklitepe’de insanlığın başlangıç noktasıyla tanışan turistler ziyaret esnasında adeta insanlık tarihinde kısa bir yolculuğa çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu yıl içerisinde müze ve ören yeri giriş ücretlerine yüzde 70 zam yapmasından dolayı Göbeklitepe’ye giriş ücreti 20 liradan 36 liraya çıkarken Göbeklitepe’deki yaşamı konu edinen kısa sinevizyon gösterimiyle birlikte turistler ziyarete toplam 42 lira ödüyor.

“Göbeklitepe’nin daha fazla turist çekmesi gerekir”

İstanbul’dan gelen Miray Akbaba uzun bir süreden bu yana Göbeklitepe’yi görmeyi çok istediğini belirtti. Yolculuğun uzun sürdüğünü ancak gelip görmelerine değdiğini vurgulayan Akbaba, Göbeklitepe’de tarihi gerçekten hissedebildiğini anlattı. Göbeklitepe’nin Türkiye’de Urfa’da olmasından büyük gurur duyduğunu ifade eden Akbaba, “Tepenin üzerindeki tapınakların tamamı ortaya çıkarılmamış durumda. Her yeni bir alan çıkarıldığında gelip göreceğiz. Türkiye’nin veya dünyanın neresinde olursanız olun gelip mutlaka Göbeklitepe’yi görün. Zaten Urfa kent olarak da güzel bir yer. Çok gelişmiş bir şehir. Merkezde bulunan Arkeoloji Müzesini de gezmelerini tavsiye ediyorum. Urfa gerçekten tarih kokuyor. Ancak Göbeklitepe’nin tanıtım noktasında eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Buranın daha fazla ziyaretçi alması gerekiyor. Avrupa’daki tarihi mekanlar daha fazla ziyaretçi çekiyor. Ancak tarihin başlangıç noktası burası, Göbeklitepe’nin çok daha fazla turist çekmesi gerekir” dedi.

“İnsan burada adeta tarihle yüzleşiyor”

Göbeklitepe’yi ailesiyle birlikte ziyaret etmek için İstanbul’dan gelen Muhsin Akçay ise Göbeklitepe’nin açığa çıkarılmasının çok kıymetli bir çalışma olduğunu söyledi. Yapının içinde bulunan tonlarca ağırlıktaki taşların o şekle nasıl getirildiğine anlam veremediklerini aktaran Akçay, “İnsan burada adeta tarihle yüzleşiyor. Ülke içerisinde ve ülke dışında birçok yeri gezdim ancak buradaki kadar etkilenmedim. Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı eliyle yürütülen tanıtım çalışmaları çok iyi ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar o kadar da iyi yapılmıyor. Cumhurbaşkanlığı’nın desteğiyle 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmiş olması tanıtım noktasında çok iyi bir etki yarattı. Buraya yerli ve yabancı milyonlarca turist geliyor ancak burada bir rehber yok. Sonuçta biz arkeolog veya tarihçi değiliz. Kafamızda onlarca soru oluşuyor. Kendi kendimize kafamızda oluşan soruları yanıtlamaya çalışıyoruz. Bu çok büyük bir eksik” diye konuştu.

“Göbeklitepe Mezopotamya ve Urfa’nın göz bebeğidir”

Göbeklitepe’nin Mezopotamya’nın ve Urfa’nın gözbebeği olduğuna dikkat çeken Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban ise, “Ülkemizde 2019 yılı Göbeklitepe yılı olarak ilan edildi. Geçen yıl da UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl listesine girmesiyle uluslararası anlamda ünü daha da arttı. Bu yılın 6 aylık konaklama verilerine baktığımızda Urfa’ya 650 bin turist geldiğini görüyoruz. Yıl sonu itibariyle konaklama anlamında 1,5 milyon turist hedefimizi yakalayacağız. Göbeklitepe’ye çoğunlukla yabancı turistler Amerika ve Avrupa’dan geliyor. Nispeten Uzak Doğu ülkesi Kore’den geliyor. Önümüzdeki yıl da Çin ve İtalya’dan turistler ağırlayacağız. Mezopotamya zaten başlı başına hayranlık uyandıran bir bölgedir. Göbeklitepe insanlarda daha büyük bir heyecan uyandırıyor. Turistler Göbeklitepe’de insanlığın nasıl başladığına tanık oluyorlar. Buradan Amerika’daki, Avrupa’daki, dünyanın bütün bölgelerindeki bütün Adem’in çocuklarını Urfa’ya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

2019 yılının Göbeklitepe ilan edilmesiyle beraber artık önümüzdeki yılların da Göbeklitepe yılı olarak kalacağını dile getiren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, bu yıl 2 milyon üzerinde ziyaretçi çeken Göbeklitepe’yi gelecek yıllarda 10 milyon turistin ziyaret etmesini hedeflediklerini paylaştı.

“Avrupa’dan ve Amerika’dan çok daha fazla turist bekliyoruz”

Göbeklitepe’nin bugün dünya üzerinde yaşayan 7 milyar 750 milyon kişinin ortak paydası olduğunu belirten Zeynel Abidin Beyazgül, Göbeklitepe’nin insanlık tarihinin en öncesine gittiğini söyledi. 12 bin yıl önce tarihin bu topraklar üzerinde başladığının altını çizen Beyazgül şöyle konuştu:

“Bu bakımdan insanlığın nereden doğduğunu bilmek isteyen insanlar Göbeklitepe’yi görmeye geliyorlar. Medeniyet, mimari, din ve tarım Göbeklitepe’yle birlikte başlıyor. Önümüzdeki yıllar içerisinde daha fazla turist için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kentteki otel yatak kapasitesini arttırıyoruz. Urfa adeta bir açık hava müzesi ve huzurlu bir şehirdir. Onun için biz Avrupa’dan ve Amerika’dan çok daha fazla turist bekliyoruz. Turizmi çeşitlendiriyoruz. Bugün Göbeklitepe’de balon turizminin başlaması için test çalışmalarına başladık. Hava koşulları müsaade ederse Urfa balon turizminde Kapadokya’yı geçer diye düşünüyorum. İnsanları balonla tarih içinde bir yolculuğa çıkaracağız. Adeta insanlık tarihini kuş bakışı izleyecekler. Turistler Urfa’yı havadan izlediği zaman dünya tarihini görecekler.”

Amerikaninsesi.com / Orhan Erkılıç