Hakkari'de köylüler kış hazırlığına başladı. Hayvan besiciliği yapan köylüler, yaz boyunca hayvanları için yayla ve meralarda biçtikleri otları kış hazırlığı kapsamında şimdilerde köylere taşıyor. Eskiden biçeneklerdeki otları biçip burada istifleyen köylüler, kışın kızaklarla kilometrelerce yolu kat ederek otları bulundukları yerden kızaklarla köylere taşırken, son yıllarda yurttaşlar artık otları araçlarla köylere getiriyor. Yağışlar başlamadan otları köye taşıma telaşına giren köylüler, pikap ve kamyonetlerin kasalarında dizayn değişikliği yaparak, tehlikeli yollarda otlarını taşıyor.
BÜYÜK ZORLUKLARLA TAŞIYORLAR
Hakkari merkeze bağlı Bay (Bayê) köyünde yaşayan Naif Beyter, hem kendi otlarını hem de akrabalarınkini taşımak için aracının kasasının yan kapılarını söküp, Şina Bayiya bölgesinden ot taşıyor. Beyter, “Köylerde yaşayan akrabalarımız hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Bu bölgede yaşamanın tek yolu hayvancılık yapmaktır. Yılın bu döneminde tek işimiz köyde beslediğimiz hayvanlarımızın kışlık yiyeceği olan otları taşımaktır. Aracım olduğu için hem kendi işimi yapıyorum hem de köylülerimize de yardımcı oluyorum. Dik ve engebeli yollarda her seferinde 150 bağ ot taşıyabiliyoruz” dedi.
DİK YAMAÇLARDAKİ OTLAR BİÇİLİYOR
Dik yamaç ve yaylalarda büyük zorluklarla yaz boyunca ot biçen Feyyaz Beyter ise, “Bu bölgenin adı Şina Bayiya’dır. Bizler köyümüzde hayvan besleyerek yaşamımızı idame ediyoruz. Dik yamaçlarda yaz boyunca otlarımızı tırpan ve oraklarla biçiyoruz. Bir insanın yürümekte zorlandığı yamaçlarda günlerce ot biçiyoruz. Biçtiğimiz otlarımızı aracın gelebileceği noktalara kızaklarla taşıyıp istifliyoruz. Sonbahar yağışları başlamadan araçlarla topladığımız otları hayvanlarımız için köye taşıyoruz” dedi.
ESKİDEN KIZAKLARLA TAŞINIRDI
Yaklaşık 8 kilometrelik engebeli yollarda 150 bağ yüklenen araçlarını köyde bulunan ahırların yakınına taşıyan köylüler burada da otları yeniden istifleyip brandalarla sarıp kış hazırlıklarını tamamlıyor. Yıllarca köylerinin mera ve biçeneklerinde biçtikleri otları bulundukları yerde istifledikleri ve kışın en çetin dönemlerinde kızaklarla bölgeden köye ot taşıdıklarını belirten köylülerden İsmail Beyter, yıllarca büyük sıkıntılarla hayvancılık yaptıklarını dile getirdi. Beyter, “O zamanlar araç yoktu. Hepimizde yük hayvanı da yoktu. O yüzden biçtiklerimizi bulundukları yerde istifler kışı bekledik. Kış geldiğinde de her gün bir köylünün otunu almak için 7-8 kilometre karda yol açarak sırtladığımız kızakları oralara götürür ve her kızakta yaklaşık 20 bağ ot yüklenerek köye sürerdik. O zaman çok büyük sıkıntılar çekiyorduk. O günün şartlarında bunu yapmak zorundaydık. Ama şimdi biçeneklerin bulunduğu yerlere yol gidiyor ve aracı olan akrabalarımızın araçlarını kiralayarak, kış gelmeden otlarımızı köye taşıyabiliyoruz” diye konuştu.
MA / Hamza Gündüz