Şanlıurfa Dağcılık İl Temsilciliği-Şudit ile Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği-Urfadosk işbirliğinde 22 Aralık 2019 Pazar günü gerçekleştirilen Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası 75.Yıl Ceylan Yetiştirme İstasyonu ve Büyükalanlı/Büyük Keşişlik Köyü Yürüyüşüne elli doğasever ve dağcı katıldı.Elli kişilik yürüyüş grubunda Harran Üniversitesinden Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri ve ilimizden dağcı ve doğaseverler yeraldı.
Şanlıurfa Dağcılık İl Temsilciliği veŞanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği-Urfadosk yöneticilerinin ortak yaptığı açıklamaya göre yürüyüş etkinliği iki aşamada gerçekleştirildi. Pazar Etkinliğin ilk bölümünde Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bağlı 75.Yıl Ceylan Yetiştirme İstasyonu'na gelinerek 200 bin dekarlık alandaki doğal ortamda yetiştirilen ceylanlarla ilgili bilgi alınarak ceylan gözlemi yapıldı.Güneşli bir havada gerçekleştirilen etkinlikte istasyondan ayrılan grup yürüyerek Güzelkuyumahallesine ulaştı.Burada kayalara oyulmuş mağaraları gezen grup sırta çıkarak kısa bir mola verdi.Arabaların mahalleye gelmesiyle Gaziantep yoluna hareket edilerek Büyükalanlı Köyüne ulaşıldı.
Etkinliğin ikinci aşamasında köyün vadiye bakan yüzüne gelen grup burada arabalardan inip yürüyerek iki katlı mağara kiliseye ulaştı.Mağara önünde öğlen yemeği için uzun bir mola verildi.Moladan sonra kayalara oyulmuş mağaralar gezildi ve yürünerek karşı yamaçta bulunan yerleşim yerlerine gidildi.Çevre yoluna paralel patikalardan yürünerek araçların bulunduğu alana gelen katılımcılar 15 km'ye yakın yürüdüler.Yürüyüş sonrası bölgeden ayrılmadan esneme ve germe hareketleri yaparak arabalara binen grup il merkezine hareket etti.Urfadosk Spor kulübünden yapılan açıklamada ,Büyük Keşişlik /Büyükalanlı köyü içinde bir kilise kalıntısı ile Süryanice yazıtların yeraldığı pek çok kaya mezarı ve mağaralar vardır.Bu bölgenin tahrip edilmesinden dolayı kilise başta olmak üzere birçok kayamezarı ve yazıtlar yok olmaktadır.Her tarihsel kalıntıya önem verilmesi temennisiyle bu bölgeye de sahip çıkılmasının gerekliliğini herzamanvurgulamaktayız.denildi.
KIZILKUYU YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI :
Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında tescil edilen Kızılkuyu Yaban Hayatını Geliştirme Sahası Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi sınırları içinde ve il merkezinin güneybatısında coğrafi konum itibariyle 36o 90' 00" ile 37o 8' 00" kuzey enlemleri ve 38o 30' 40" ile 38o 50' 00’’ doğu boylamları arasında 20.420 hektarlık bir alanı kapsar. Bölgenin, doğusunda Açmalı Köyü, batısında Yanıkçöğür Köyü, güneyinde Altınbaşak Köyü yer almaktadır. 1970’lerde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ceylanlar (Gazellasubgutturosa), koruma altına alınarak Ceylanpınar’daki üretme istasyonunda yarı vahşi olarak üretilmeye başlanmış ve üretim fazlası ceylanların doğaya serbest bırakılmaları için araştırma alanı 2006 yılında Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilmiştir. Bu alan, ayrıca Türkiye’nin 305 önemli doğa alanından “Akçakale önemli doğa alanı” içerisinde yer almaktadır.
BÜYÜK KEŞİŞLİK (BÜYÜK ALANLI) KÖYÜ:
Urfa’nın kuzey batısında, 910 m yükseklikte olan Keşişlik dağı üzerine kurulmuş bir köydür. İlk kez Pognon tarafından incelenmiştir. Köy içinde bir kilise kalıntısı ile Süryanice yazıtların yeraldığı pek çok kaya mezarı bulunmaktadır.