Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, kış ayının gelmesiyle birlikte olumsuz hava şartları karşısında soba ve doğalgaz kullanımı başladığı için karbonmonoksit gazından zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı.

Şanlıurfa İtfaiye Dairesi Başkanlığı yetkilileri uyarıyor; kış aylarında soba zehirlenmelerinin önüne, bacaların temizlemesi ile geçiliyor. Yetkililer kış aylarında bacaların temizlenmesi gerektiğini ifade ederek vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kış aylarında soba zehirlenmeleri ve baca yangınlarının önüne geçmek için soba bacalarının temizlenmesi gerekiyor. Tıkalı bacalarda duman çıkışının sağlanamaması nedeniyle karbon monoksit zehirlenmelerinin yaşanacağı, bu nedenle baca temizliği ile olumsuz vakaların önüne geçilebileceğini belirtti. Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor.

Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere neden oluyor. Her yıl onlarca insanın hayatını kaybetmesine ve çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zarar meydana gelmesinin önüne geçmek için Şanlıurfa İtfaiyesi yetkilileri baca temizliğinin yapılmasının şart olduğuna vurgu yaptılar.

Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye (112) arayınız. Sıvı ve katı yakıtlı kazanların bacalarının altında bir kurum temizleme menfezi bulunması ve bu bacaların yılda en az 2 kez, yetkili kişilere temizlettirilmesi gerekiyor. Odun ve kömür gibi katı yakıtlar ile yüksek oranda is bırakan sıvı yakıtlar kullanıldığı takdirde, boruların ayda bir, bacaların ise 2 ayda bir temizlenmesi gerekiyor. Yasalarımıza göre bacaların temizliğinden bina sahibi ve yöneticisi sorumlu bulunuyor. 

Baca Temizleme İşlemi: Daire Başı 10 TL (Meclis Kararı)

Kaloriferli Binalarda Baca Temizleme İşlemi: Bina Başına 100 TL (Meclis Kararı)