Şanlıurfa Balıklıgöl’ün simgesi olan tarihi Halil-ür Rahman, halk arasındaki adıyla Döşeme Camisi’nin restorasyon süreci uzadıkça uzuyor. Verilen sözlere rağmen tarihi cami 5 yıldır ibadete kapalı tutuluyor. Şanlıurfalılar ilgili kurumları şikayet yağmuruna tutarken, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in de devreye girdiği, ayrıca Diyanet yetkililerinin de restorasyon çalışmalarını yürüten Vakıflar Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü’ne sürecin uzamasına ilişkin rahatsızlıklarını bildirdiği öğrenildi.


CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MAHMUT TANAL KONUYU MECLİS’E TAŞIDI
 
Aslen Şanlıurfalı olan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ise konuyu Meclis gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, yanlış ve hatalı ilerleyen restorasyon çalışmalarının kamuoyundan gizlenip gizlenmediği, Halil-ür Rahman Camisi’nin restorasyon süresi uzadıkça ihaleyi kazanan firmaya belirtilen ihale bedelinin dışında ek para ödenip ödenmediği konusunda bilgi istedi.

İŞTE O SORU ÖNERGESİ:

RESTORASYON SÜRESİ UZADIKÇA FİRMAYA EK PARA MI ÖDENİYOR?

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan şu sorularının cevaplandırılmasını istedi:


 
1-Şanlıurfa Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan Halil-ür Rahman Camisi’ne yönelik restorasyon çalışmaları hangi aşamadadır?

2-Restorasyon çalışmalarının hangi tarihte tamamlanması öngörülmektedir? Çalışmaların tamamlanması için ek süre talep edilmiş midir? Şayet talep edilmişse verilen ek süre ne kadardır?

3-Halil-ür Rahman Camisi’nde, yani Döşeme Camisi’nde başlatılan restorasyon çalışmalarının bir türlü bitirilememesinin sebebi nedir?

4-Şanlıurfa Halil-ür Rahman Camisi hangi gerekçeyle ibadete kapalı tutulmaktadır?

5-Halil-ür Rahman Camisi’nin restorasyon ihalesi hangi firmaya verilmiştir? İhale bedeli ne kadardır?

-6Tarihi caminin restorasyon çalışmalarını yürüten firmanın taahhüt ettiği bitiş tarihi ne zamandır? Firmanın taahhüt süresine uymamasının gerekçesi nedir?

7-Halil-ür Rahman Camisi’nin restorasyon süresi uzadıkça ihaleyi kazanan inşaat firmasına, müteahhide belirtilen ihale bedelinin dışında ek para mı ödenmektedir?

7-Restorasyon çalışmalarını vaktinde tamamlayan firmaya herhangi bir cezai işlem uygulanacak mıdır? Şayet uygulanmayacaksa bunun gerekçesi nedir?
 

8-Halil-ür Rahman Camisi restore edilirken beklenmedik gelişmeler mi yaşanmıştır? Yanlış ve hatalı restorasyon mu söz konusudur? Yanlış ve hatalı ilerleyen restorasyon çalışmaları kamuoyundan mı gizlenmektedir?

9-Şanlıurfa Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan Halil-ür Rahman Camisi’ndeki restorasyon çalışmalarının uzaması nedeniyle sizlere iletilen şikayetler var mıdır? Şayet varsa söz konusu şikayetler doğrultusunda ne tür bir işlem yapılmıştır?

10-Tarihi caminin restorasyon çalışmaları sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı devre dışı mı bırakılmıştır? Uzayan restorasyon çalışmaları nedeniyle caminin ibadete kapalı tutulmasından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı, süreçten duyduğu rahatsızlığı Bakanlığınıza iletmiş midir?

11-Tarihi camideki restorasyonun uzaması, verilen sözleri tutulmaması, yanlış restorasyon çalışmaları nedeniyle soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
 
TAM 5 YILDIR İBADETE KAPALI
CHP’li vekil Mahmut Tanal, önerge metninde, Şanlıurfa’nın tarihi Balıklıgöl yerleşkesinin simgesi olan, halk arasında “Döşeme Camisi” olarak isimlendirilen 8 asırlık Halil-ür Rahman Camisi’nin, zemininde kayma ve çatlaklar oluştuğu gerekçesiyle 2015 yılında restorasyona alındığını hatırlattı. Aradan 5 yıllık bir süre geçmesine rağmen tarihi caminin hala ibadete kapalı tutulduğunu dile getiren Tanal, Mayıs 2019 tarihinde yapılan basın duyurusunda, Vakıflar Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarında sona gelindiği, Halil-ür Rahman Camisi’nin Ramazan sonrası ibadete açılacağının belirtildiği, ancak bitiş tarihi belirtilerek yapılan açıklamalara, verilen sözlere rağmen tarihi caminin kapalı tutulmaya devam aktardı