Bir konuk evinde gerçekleştirilen toplantıya, Vali Abdullah Erin, Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Eyyübiye Kaymakamı Adem Ünal, Haliliye Kaymakamı Metin Esen, Karaköprü Kaymakamı Ufuk Akıl, İl Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş, İl Sağlık Müdürü M. Emre Erkuş, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mahmut Kırıkçıve muhtarlar katıldı.
Koronavirüse Karşı Tüm Tedbirler Alındı
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Abdullah Erin, koronavirüs tedbirleri kapsamında alınması gereken önlemleri belediyeler, sağlık kuruluşları ve ilgili diğer birimlerin katılımıyla bir aydan fazla süredir gündemlerine aldıklarını ve uyguladıklarını söyledi. Toplantıları ve alınan tedbirleri kamuoyunun gündemine yansımayacak şekilde yaptıklarını belirten Vali Erin, Suriye, Irak ve İran yönünden ülkemize gelebilecek virüs tehlikesine karşı da önlemler alındığını dile getirdi.
Barış Pınarı bölgesi denilen Telabyad ve Resulayn’a Suriye’nin içlerinden gelişlerin tamamen durdurulduğunu ifade eden Vali Erin, İran, Irak, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden Türkiye’ye geçerek batıya doğru gitmek isteyenlerin de kolluk kuvvetleri ve sağlık kuruluşları tarafından sıkı denetim altında tutulduğunu söyledi. Türkiye’ye sınır kapılarından geçen tüm kişilerin 14 gün karantinaya alındığını ve herhangi bir virüse rastlanmadığı belirlendikten sonra geçişlerinin sağlandığını belirten Vali Erin, Türkiye’nin çevresinin virüsle kuşatılmış olduğu halde yurtiçinde salgın yaşanmamasında, devletin aldığı önlemlerin önemli olduğunu kaydetti.
Toplu Etkinliklerin Tümü Ertelendi
Muhtarlar aracılığıyla vatandaşlara seslenen Vali Erin, rehavete kapılmadan basit hijyen tedbirlerini almaya devam edilmesini istedi. Tokalaşma, öpüşme gibi davranışlara, sıra geceleri dahil kalabalık toplantılara virüs tehdidi sona erene kadar ara verilmesi önerisinde bulunan Vali Erin, virüs tehdidi ortadan kalkana kadar, kamu kuruluşlarının il genelinde düzenleyeceği konferans, sempozyum ve benzeri toplantıların ertelendiğini söyledi.
Okulların tatil edilmesi süresinin uzatılabileceğine de değinen Vali Erin, uyuşturucu ile mücadele konusunda muhtarların da desteğiyle önemli mesafeler alındığını kaydetti. AMATEM, ÇEMATEM projesinin bitme aşamasına geldiğini ve Nisan ayında hizmete açılmasının planlandığını belirten Vali Erin, uyuşturucu ile mücadeleye tıpkı koronavirüse karşı başlatılan topyekûnmücadele gibi devam edileceğini ifade etti.
Uyuşturucu ile mücadelede son bir yıl içinde 862 olaya müdahale edildiğini, 1109 kişiye işlem yapıldığını ve satıcı olduğu belirlenen 180 kişinin tutuklandığı bilgisini veren Vali Erin, mücadelenin en önemli ayağının satıcılara yönelik yürütüldüğünü söyledi.
İl Sağlık Müdürü Erkuş: Umreden Gelenleri Ziyaret Etmeyin
Koronavirüs salgınına karşı alınması gereken basit hijyen tedbirleri hakkında muhtarları bilgilendiren İl Sağlık Müdürü M. Emre Erkuş da, en önemli tedbirin öksürme, hapşırma anında ağzın kapatılmasının hayati önem taşıdığını söyledi.
Tokalaşma, sarılma gibi davranışlar yerine uzaktan selamlaşmanın yaygınlaştırılmasını isteyen Erkuş, Umre ziyaretinden dönen vatandaşların iki uçakla Şanlıurfa’ya döndüğünü, tedbir amacıyla umreden dönen vatandaşların ziyaret edilmesinin ertelenmesini, umreden dönenlerin de başkalarını ziyaret etmemesini, bu ziyaretleri en az 14 günlük süre geçtikten ve rahatsızlık belirtisi olmadığından emin olduktan sonra yapılması tavsiyesinde bulundu.
Koronavirüse karşı özel bir dezenfektanın olmadığını, normalde evlerde kullanılan çamaşır suyu veya diğer temizlik maddeleriyle yapılan temizliklerin yeterli olduğunu ifade eden Erkuş, en etkili temizlik maddesinin bir ölçek çamaşır suyuna 100 ölçek su eklenmesiyle elde edilen sıvı olduğunu, çok tehlikeli durumlarda ise bu oranın bire on oranında yapılması gerektiğini söyledi.
Hastalık şüphesi olanların ortak havlu ve benzeri eşyalar kullanmaması, sağlıklı beslenme ve uyku düzenine dikkat gibi tedbirlerin, bağışıklık düzenini güçlü tutacağını belirten Erkuş, yurt dışından gelmiş olan kişilerle yakın teması olanların özellikle 14 gün tedbirine dikkat etmelerini istedi.
Kamu kuruluşlarınca sosyal medyadan ve basın yayın kuruluşları aracılığıyla yapılan koronavirüs tedbirlerine titizlikle riayet edilmesinin önemine değinen Erkuş, sosyal medyada veya başka mecralarda toplumda kaosa neden olacak paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.
Çöp Depolama Sorunu 3-4 Yıl Sonra Çözülecek
Eyyübiye Mahallesindeki çöp toplama ve depolama merkezi hakkında gelen şikâyetleri değerlendiren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mahmut Kırıkçı, bu alanın kullanılmasına yönelik işletme ruhsatının 16 yıl önce alındığını ancak aradan geçen süreçte yapılaşmanın çöp merkezine dayandığını ifade etti.
Kırıkçı, çöp toplama merkezinde alınan tedbirler sayesinde kötü kokunun yüzde 25 oranında azaldığını, gaz yakma ünitesinin devreye girmesiyle bunun daha da azalacağını söyledi. Çöp toplama merkezinin 3-4 yıllık bir kullanım süresi kaldığını ve yeni çöp toplama alanının devreye alınmasıyla mahallenin rahat nefes alabileceğini söyledi.
Toplantı, muhtarların sorularının cevaplanması ve yapılan istişarelerin ardından sona erdi.