Yüksekokul bünyesinde 2 yıllık eğitim süresine sahip, ön lisans programlarının önemli bir parçası haline gelen Diyaliz bölümünün mezunları işsizlik ve atama sorunlarıyla karşı karşıya.
Devlet hastanelerinin yanı sıra özel diyaliz merkezlerinin iş ilanlarında dahi ‘tecrübeli diyaliz hemşiresi, sertifikalı hemşire aranıyor’ ibarelerinin teknikerlerin önünü kapattığını belirten diyalizciler, sertifikasız sağlık memuru, hemşire, att gibi çeşitli personellerin de kendi iş alanlarında çalışıyor olması nedeniyle iki yıllık emekleri sonucu aldıkları diplomaların hiçe sayıldığını ifade ediyor.
İlk olarak 1993 yılında Ege Üniversitesi’nde açılan ve ilk mezunlarını 1995 yılında veren Diyaliz bölümü, yaklaşık 17 bin mezun verirken, sertifikalı hemşire sayısı ise 11.000’i buluyor. Bunlardan 6000’i diyalizde çalışırken, hemşire dışında att, ebe vb. unvana sahip şu an da mevcut çalışan 1000 civarında tabip dışı sertifikalı sağlık personeli bulunuyor. Bugün kamuda görev yapan diyaliz teknikeri sayısı ise 800 civarında.
RHA