Kürtçe tanıtıma YSK’dan ret

AKP’nin Türkçe ’den başka dillerde seçim propagandasının önünü açan yasasının uygulanamayacağı kanıtlandı.

1467 kez okundu.
Kürtçe tanıtıma YSK’dan ret Advert

YSK “adaylar ekranda Kürtçe tanıtım yapsın” talebini “Bunu kabul edersek o zaman başka dillerde de hazırlanması gerekir” diyerek reddetti.

Ulusal Kanal’a konuşan Yüksek Seçim Kurulu Yazı İşleri Müdürü Murat Özeren Türkçe dışı bir seçeneğin fiilen uygulanamayacağını belirtti.

 

Kürtçe tanıtıma YSKdan ret

 

 Türkiye’de devletin Türkçe dışında bir dille seçim yayını yapması fiilen mümkün değil. YSK’nın konuyla ilgili bir başvuruya verdiği ret yanıtı bu durumu açıkça ortaya koydu.

 

Dilber Yıldız ile Zümrete Demir adlı seçmenler, Kürtçe dışında bir dil konuşamadıklarını belirterek, YSK’ya ayrı ayrı başvuru yaptı.

 

İki seçmen, nasıl oy kullanacaklarına ilişkin eğitim videolarının Kürtçe’sinin de hazırlanmasını talep etti. Seçmenler ayrıca, Türkçe dışındaki dillerde de tanıtım yapabilmelerinin seçmenleri rahatlatacağını bildirdi.

 

YSK bu talebi reddetti. Gerekçesinde ise “Eğitim filmlerinin Kürtçe olarak da hazırlanması halinde farklı dil ve lehçelerde de hazırlanması gerekeceğinden talebinizin karşılanma imkânı bulunmamaktadır” denildi.

 

Ulusal Kanal’ın ulaştığı Yüksek Seçim Kurulu Yazı İşleri Müdürü Murat Özeren neden böyle bir karar aldıklarını açıkladı. İfadeleri Türkçe dışı bir seçeneğin fiilen mümkün olamayacağını kanıtlar nitelikteydi.

 

"Yayınladığımız kamu spotlarını Kürtçe yaparsak o zaman başka dillerde de hazırlamamız gerekir. Eğitim videolarımızı Kürtçe yapacak teknik elemanlarımız yok. Bu yüzden başvuruyu reddettik"

 

AKP 2010 yılında Seçim Kanunu'nun 7. maddesine "Türk vatandaşları günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları dillerde sözlü propaganda yapabilir" şeklinde bir fıkra eklemişti.

 

ulusalkanal.com

siyaset urfa haber Kürtç tanıtıma YSK ret mhp akp hdp chp
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum