Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Kılavuz (Xelila) kırsal Mahallesi’nde yurttaşlar, her yıl olduğu gibi bu yılda sofralarının vazgeçilmezi olan yaban mantarlarını toplamaya başladı. Daha önce kekik, baharat ve doğada yetişen çeşitli otları toplayan yurttaşlar, son yağmurların ardından çıkan yaban mantarlarını büyük titizlikle toplamaya başladı. 
 
AİLECE MANTAR TOPLUYORLAR
 
Yaban mantarının en iyi mevsimi olan Mayıs ayının son 10 günü, son yıllarda Ramazan ayına denk gelmesinden dolayı, yurttaşlar mantar toplamakta zorlandıklarını söyledi. Sabahın erken saatleriyle birlikte kovalarla dağlık arazilere mantar toplamaya çıkan Kılavuz (Xelila) Mahallesi sakinlerinden Mizgin Gevcan (30), ay sonuna kadar 2 günde bir ailesiyle birlikte mantar topladıklarını anlattı. Bölgede şemsiyeli, şapkalı ve çayır olmak üzere 3 çeşit mantar yetiştiğini belirten Gevcan, “Mantarlar, dağlık arazide bulunan meşe ağaçlarının kovuklarında genelde oluyor. Özellikle yağışın fazla olduğu yıllarda daha çok çıkıyor. Meşe ağaçlarının köklerinde çıktığı zaman, toprağı yararak yeryüzüne doğru yükseliyor” dedi.
 
Bir günde yaklaşık iki kova mantar toplayabildiklerini aktaran Gevcan, “Topladığımız mantarları önce yıkayarak, ayıklıyoruz. Ardından haşlıyoruz. Daha sonra isteyen kızartmasını yapabilir, isteyenler ise mangal olarak da yaparak tüketebilir” diye anlattı. 
 
DOĞADAN BESLENİYORLAR 
 
Mantarın yanı sıra doğada çeşit çeşit yiyeceğin yetiştiğini dile getiren Hakim Gevcan (33), kış aylarında tükettikleri bitki çaylarını, nane ve kekik gibi baharatlarının tamamının doğadan toplandığını söyledi. Mart ayından itibaren doğadan beslenmeye başladıklarını ifade eden Gevcan, “Önce kenger çıkıyor. Kenger bitince Hardal gibi pancarlar çıkıyor. Daha sonra yabani mantarlar çıkıyor. Her yıl topladığımız bu mantarlar endüstriyel mantarlardan çok daha lezzetli ve daha güzel. Sağlıklı yaşam için çok iyidir” ifadelerini kullandı.
 
MA / Ömer Akın