Radyo Televizyon Üst Kurulu, Türkiye genelinde sosyal medya üzerinden lisanssız yayın yapanlara büyük cezalar yazacağını açıkladı.İlk uygulamayı Zonguldak’ta yapan Radyo Televizyon Üst Kurulu ( RTÜK), Facebook, İnstagram ve Twitter üzerinde lisans almadan yayın yapan TV’leri kapatarak, üstelik bir de yüksek bir para cezası yazdığı ve aynı uygulamanın da Şanlıurfa'da da yapacağı öğrenildi.


Dijital Yayınlar RTÜK’e Bağlandı

Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, internet üzerinden yayın yapan medya hizmet sağlayıcılarına RTÜK’ten lisans alma zorunluluğu getirildi.

1 Ağustos 2019 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile internet üzerinden yayın yapan medya hizmet sağlayıcılarına RTÜK’ten lisans alma zorunluluğu getirildi. Düzenleme 2018 yılının Mart ayında mecliste kabul edilmişti. Yeni yönetmeliğe göre Netflix, BluTV ve puhutv gibi dijital platformların yanı sıra internet üzerinden yayın yapan radyo ve televizyon yayınları da RTÜK’ün denetimine bağlanmış oluyor.

Yönetmelik, internet ortamında radyo, televizyon ya da isteğe bağlı yayın yapmak isteyenlerin RTÜK’ten lisans almasını zorunlu kılıyor. 10 yıl süreyle verilecek bu lisansların yıllık ücreti radyo yayını için 10 bin TL, televizyon yayını içinse 100 bin TL olarak belirlendi. Yurt dışından yayın yapan kuruluşların ise mutlaka Türkiye’de şirketlerinin bulunması gerekecek ve yayınları RTÜK denetimine tabi olacak.

RTÜK’ün işlevinin keyfî sansür uygulamaları etrafında yoğunlaşıyor olması yeni yönetmeliğin bu sansür denetimini internet ortamına yayma girişimi olarak yorumlanıyor. Ayrıca oldukça yüksek ücretlerle elde edilecek lisans zorunluluğunu birçoğu kişisel girişimlere dayalı internet yayıncılığına dolaylı yoldan bir yasaklama girişimi olarak yorumlayanlar da mevcut. Öte yandan internetteki hangi içeriklerin kapsama girip hangilerinin girmediği tartışma yaratırken yönetmeliğin ilgili maddeleri oldukça yoruma açık. Denetim konusundaki ifadelerin belirsizliği yönetmeliğin kurul üyeleri tarafından sübjektif olarak yorumlanmasına imkân tanıyor. RTÜK’ün böyle bir denetimi gerçekten uygulayıp uygulayamayacağı ya da televizyonlarda görmeye alıştığımız buzlama gibi uygulamaların dijital ortamda da karşımıza çıkıp çıkmayacağı merak edilen konuların başında geliyor.

 

RHA