Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. ÇHC Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen mesajında, bizleri eğitenin anne ve babalarımız olduğunu, ancak bilgi ve beceri kazandıranın da öğretmenler olduğunu, toplumların gelişmesinin eğitimle mümkün olacağını belirterek, bilgili, üreten ve ürettiklerini paylaşan nesiller yetiştirilmesi gerektiğini, dolayısıyla öğretmenlerimize büyük görev düştüğünü ve ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı ile hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Her kültüre ve okul zamanlarına göre Öğretmenler Günü kutlama tarihleri değişiklik gösteriyor
Öğretmenler Gününün Türkiye’de 24 Kasım’da, Dünyada 5 Ekimde kutlandığını hatırlatan ürkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, “Bilindiği gibi; Türkiye'de her yıl 24 Kasım'da kutlanan Öğretmenler Günü, dünyada ise 5 Ekim'de kutlanıyor. Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini yerine getiren kişileri onurlandırmak amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlandığı gündür. Türkiye'de her yıl 24 Kasım'da kutlanan bu özel gün, 24 Kasım 1928 yılında, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliğini kabul etmesiyle kutlanmaya başlanan gündür. UNESCO'nun tavsiyesiyle de birçok ülkede 1994 yılından itibaren 5 Ekim Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. UNESCO'nun önerdiği bu tarih, 1966 yılında Paris'te yapılan Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı'nın bitiminde UNESCO temsilcileriyle ILO'nun, Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi anlaşmasını kabul etmeleriyle her yıl kutlanır hale geldi. Her kültüre ve okul zamanlarına göre Öğretmenler Günü kutlama tarihleri değişiklik gösteriyor. 12 Arap ülkesi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen’de her yıl 28 Şubat günü Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Öğretmenler Gününün tatil olup olmadığı da yine ülkesine göre değişiyor” dedi.
Bize emek veren öğretmenlerimizin değerini biliyoruz
Öğretmenlerimizin bizlere bilgi ve beceri kazandırdığını ve bizi hayata hazırladıklarını belirten Çin / Pekin Büyükelçimiz Emin Önen, “Onların sabırla çalışmaları sonucu bizler kalem tutmayı, okumayı, yazmayı, yeni bilgiler ve beceriler kazanmayı başardık. Bize emek veren öğretmenlerimizin değerini hepimiz biliyoruz. Öğretmenlerimiz, insanı en ideal şekilde eğitmek suretiyle, geleceğin Türkiye’sini, geleceğin dünyasını inşa etmek gibi son derece kutsal bir vazifeyi icra ediyorlar. Türkiye’mizin bugün dünyanın güçlü ve saygın devletlerinden biri haline gelmesindeki en önemli paylardan biri, hiç şüphesiz, fedakâr, cefakâr öğretmenlerimize aittir” diye konuştu.
Öğretmenler, hepimizin gönlünde müstesna bir yer tutmaktadır
Kendisinin de öğretmen çocuğu olduğunu hatırlatan ve ‘Hocaların Hocası’ olarak anılan başarılı hizmetler vermiş bir emekli öğretmen olan babası Mehmet Salih Önen’i de rahmetle anan ÇHC Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen, “Yurdumuzun en ücra köşelerinde, her iklimde, her coğrafyada, en zor şartlarda dahi görevlerini özveriyle idame ettiren öğretmenlerimiz, her türlü övgüye ve takdire layıktır. Milletçe öğretmenlerimize şükran ve minnet borçluyuz. Öğretmenler, hepimizin gönlünde müstesna bir yer tutmaktadır. Bilhassa bizim kültür ve medeniyetimizde, öğretmenler anne ve babalarımız kadar değerli, onlar kadar aziz ve muteber sayılmaktadırlar. Zira bizler, ilim ve irfan sahibi kimselere hürmeti, bize bir harf dahi öğreten kimsenin karşısında saygıyla eğilmeyi şiar edinmiş bir milletiz. İnanıyoruz ki, Türkiye gelecek hedeflerine öğretmenlerimizin fedakârca yetiştirdikleri özgür düşünceli, sorgulayan, nitelikli nesiller sayesinde çok daha kolay ulaşacaktır. ‘İnsanı yücelt ki devlet yücelsin’ anlayışını benimsemiş bir hükümet olarak, insana yapılan her türlü yatırıma büyük değer veriyor, öğretmenlerimizi baş tacı ediyor, emeklerini takdirle karşılıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde AK Parti iktidarı olarak ilk günden bu yana, eğitim bu ülkenin 1. meselesi kabul edildi. Bütçeden en büyük pay eğitime ayrıldı. Bu anlamlı günde, kutsal görevlerini aşkla, şevkle ifa eden değerli öğretmenlerimizi sevgiyle, saygıyla selamlıyor, 5 Ekin Dünya Öğretmenler Gününü yürekten kutluyor ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek Hocaların Hocası merhum babası Mehmet Salih Önen gibi ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi de rahmetle andığını belirtti.
İslâm’da ilk öğretmen Mus'ab bin Umeyr
“Birinci Akabe bî'atında Müslüman olan Medîneliler, Resûlullah Efendimize; ‘Yâ Resûlallah. İçimizde, İslâmiyet açıklandı ve yayılmaya başladı. Halkı Allah’ın Kitâbına davet edecek, Kur'ân-ı Kerîm’i okuyacak, İslâm dînini anlatacak, İslâm’ın sünnet ve emirlerini aramızda ikâme edecek, yerleştirecek, namazlarımızda bize imâmlık yapacak bir kimse gönder’ diye mektup yazdılar. Bunun üzerine Resûlullah Efendimiz Mus'ab bin Umeyr'i, Medine'ye gönderdi ve ona; Medînelilere Kur'ân-ı Kerîm okumasını, İslâmiyet’in emir ve yasaklarını öğretmesini, namazlarını kıldırmasını emretti. Mus'ab bin Umeyr kısa zamanda Medîne'ye vardı. Orada kendisini büyük sevinçle karşıladılar. Es'ad bin Zürâre'nin evine yerleşti. Ev sâhibi Medîneli ilk Müslümanlardan idi. Orada insanlara dinlerini öğretmeye başladı.”