DSİ Güneydoğunun incisi, ülkemizin şanlı kenti ŞANLIURFA ’ya yaptığı yatırımlarla ilimizin kurak talihini yeşillendirmeye topraklarımızı hasret kaldığı suyla buluşturmaya;  vatandaşlarımıza kaliteli, temiz içme suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltarak can ve mal kayıplarının önüne geçmeye devam ediyor. Şanlıurfa ilimizde son dönemde yapılan su yapılarıyla birlikte Devlet Su İşleri bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde ve modernleşmesinde önemli rol oynamakta, şehrin sanayisini ve ekonomisini canlandırarak sosyo-ekonomik alanda oyun kurucu rolünü üstlenerek değer üretmeye devam etmektedir.

Şanlıurfa – Harran ovalarının sulamasının ana kaynağı Atatürk Barajıdır. Atatürk Barajında Şanlıurfa iline kadar suyun iletimi Şanlıurfa tünelleri ile sağlanmaktadır. Şanlıurfa tünelleri paralel 2 tünelden oluşmaktadır. Her bir tünel 7,62 m çapında ve 26 km uzunluğundadır. Bir tünelin göl seviyesine bağlı olarak kapasitesi 164 m³/sn‘dir. Tünelden Harran, Şanlıurfa ve Mardin Ana Kanallarına suyun iletimi Ana İsale Kanalı ile sağlanmaktadır. Ana isale Kanalının uzunluğu 3.826 m olup debisi 328 m³/sn’dir. Şanlıurfa, Harran, Ceylanpınar ve Mardin Ovalarına tarımsal sulama temini; Şanlıurfa ili ve Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünün su ihtiyacı Şanlıurfa tünellerinden sağlanmaktadır. Şanlıurfa Tünelleri çıkış noktası, Ana İsale Kanalı, Hidroelektrik Santralinin ızgaraları ve Mardin Ana Kanalının 4. Km’sine kadar olmak üzere toplam 8 km’lik anakanalın temizlik, bakım ve onarım çalışmaları yapılmıştır.

Çalışmaya yaklaşık 1 ay önce başlanılmış ve bitim aşamasına gelinmiştir. Çalışmalar sonucunda su akışını engelleyebilecek nitelikte ve miktarda rusubatanakanaldan çıkarılmıştır.