Demokrat Parti GİK üyesi Ömer Karakeçili, GAP bölgesinin lokomotifinin tarım olduğunu ve GAP projesinin bitirilmesi halinde bölgedeki işsizliğin neredeyse biteceğini hatta Batı illerinden bölgeye mevsimlik tarım işçilerinin geleceğini ancak GAP’ın bitirilmediği için Şanlıurfa’nın bu avantajlardan yararlanamadığını ifade etti.
“BİTİRİLEMİYOR ÇÜNKÜ PARA YOK”
GAP bölgesinin lokomotifinin tarım olduğunu ve GAP projesinin bitirilmesi halinde bölgedeki işsizliğin neredeyse biteceğini hatta Batı illerinden bölgeye mevsimlik tarım işçilerinin geleceğini söyleyen Ömer Karakeçili “İşsizliğe çare olacak, bölgeyi kalkındıracak, ihracatı artıracak GAP’ın özellikle sulama projeleri neden bitmiyor? Bitirilemiyor çünkü para yok. Şanlıurfa GAP’ın nimetlerinden yararlanamadı. Çünkü borç çok ve sürekli artıyor. Borç artıyor çünkü. Hiç ümit yok mu? Var elbette. 18 yıldır sadece Suruç sulamaya açıldı. 18 yıldır GAP'ın bitirilmesi için hiç bir çivi çakılmadı” diye konuştu.
“SAYIŞTAY RAPORLARINDA YER ALDI”
GAP’ın Sayıştay raporlarına yansıdığını ifade eden Karakeçili, “GAP, Güneydoğu ve ülkemiz için çok önemli bir projedir. GAP’ıngereği gibi desteklenmesi ve GAP'in bir an önce bitirilmesinin sağlanması şarttır. Sayın Cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanıyken Diyarbakır'da ‘Biz, bu projeyi beş yılda bitireceğiz’ dedi. Dönemin Bakanı ‘Devlet sözü, biz bu projeyi tamamlayacağız’ dedi. Peki, aradan geçen uzunca süreye rağmen iktidar olarak siz bu projeleri tamamladınız mı? ‘Beş yılda bitireceğiz’ dediniz ancak bitirmediniz. GAP'ı neden bitirmediniz? AP Master Planı çerçevesinde, Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar ve sulama tesisleri ile sulama sorunu bölgenin bütününde sorun olmaktan çıkacaktı. Bölgenin topyekûn sosyoekonomik kalkınmasını hedefleyen, çok sektörlü, bütünleşmiş bir kalkınma anlayışı ile ele alınan bu proje, ülkemizin en önemli projelerindendi. Bölge kalkınmasından öte, ülkemiz için de çok önemli proje olarak uzun süre gündemde kaldı, konuşuldu. AKP ise bu bağlamda gereği gibi projeye sahip çıkmadı. Yürütmedi. Halen de bitirilemedi.1988'de alınan Bakanlar Kurulu kararı ile GAP'taki tüm yatırımların tamamlanması için 2010 hedef yılı olarak belirlenmişti ve GAP Bölge Kalkınma Planı hazırlanmıştı. Sayıştay denetimlerinde, Eylem Planı'nda yer alan 2018 yılında tamamlanması gereken bir kısım projelerin hiç gerçekleşmediği, 2018'den önceki yıllarda gerçekleştirilmesi planlanan projelerde de yine herhangi bir ilerlemenin olmadığı saptadı. GAP Eylem Planı'nda 2014-2018 arası, projeler için hedef yıl olarak belirtilmiş olsa da bu hedeflere ulaşılmadığı da Sayıştay raporlarında yer aldı” dedi.
RHA