Milli Eğitim İl Müdürlüklerinin Bakanlığa gönderdikleri EBA Erişim Raporuna göre Devlet okullarındaki 15 milyon 190 bin 878 öğrenciden yüzde 14,8'i yani 2 milyon 409 bin 811'inin salgında EBA'ya hiç erişemediği tespit edilirken, Şanlıurfa'da ise 633 bin 207 öğrenciden yüzde 55,1'i olan 349 bin 380 öğrencinin eğitim dışında kaldığı anlaşıldı.
Yayınlanan raporla ilgili Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun Ruha Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulundu.
“BU SORUNU NASIL ÇÖZEBİLMENİN ALTYAPISINI VE ÇÖZÜMÜNÜ MUTLAKA YAPMAMIZ GEREKİR”
Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, EBA’ya girişte yaşanan sorunların birçok nedenden kaynaklandığını ifade ederek, “Biliyorsunuz eğitim öğretimimiz köy okullarında başladı. 1 Mart’ta da inşallah merkez okullarımız açılacak. Eğitim ve öğretimimizin öğrencilere, velilere ve tüm öğretmenlere hayırlı olmasını bende temenni ediyorum. Baştan beri Eğitim Bir-Sen ailesi olarak dedik ki gerekli tedbirler alınarak mutlaka eğitim ve öğretimin yüz yüze yapılması konusunda biz hep görüşlerimizi ilettik. Çünkü burada online eğitim yapılarak özellikle öğrenme kayıplarının azaltılması telafi eğitimleri kolaylaştıracak ve ölçme değerlendirmeyi kolaylaştıracak yollar yüz yüze olan eğitimdir. Pandemi sürecinden dolayı yüz yüze eğitim olmadığı zaman mutlaka bir şekilde eğitimin yapılması gerekir. Günümüzde de teknolijk araçlarla online eğitim şeklinde gerçekleştiriyoruz. Geçenler de biliyorsunuz, EBA üzerinden yapılan bir çalışmada yaklaşık 350 bin öğrencinin EBA’ya hiç girmediği tespit edilmiş. Tabii bunların hepsinde bütün etkenlerin üzerinde durup bir açıklama yapmak gerekir. Urfa’daki öğrenci sayımız yaklaşık 650 bin civarında, yaklaşık nüfusun yüzde 30-35’ne tekabül eden bir genç nüfusumuz var. Urfa geçimini hayvancılık ve tarım ile yapan bir olması nedeniyle yaklaşık yüzde 20-30 civarı da insanlarımı hal hazırda kırsal alanda yaşamaktadır. Bu bahsettiğimiz sorunlar bizden uzak olsun da birilerini sorumlu tutma babında değil, bu sorunu nasıl çözebilmenin altyapısını ve çözümünü mutlaka yapmamız gerekir. Urfa’mızda internet altyapısının yeterli olmadığı hepimizce malumdur. Örneğin Eyyübiye ilçemizi örnek vereceğim. Belki yüzde 70-80 oranında internet altyapısının olmadığı herkes tarafından bilinen bir şeydir. Belirli bir nüfusun kırsal kesimde oturması, elektrikle ilgili olan sorunlarımız var, halkımızda bunun bilincinde. Eyyübiye belediyemiz sağ olsun 500 civarında tablet dağıttı. Bu iyi bir çalışma ama biz de yoksulluk ve fakirlik, özellikle imkan açısından oldukça normalin altında bir düzeyde olduğumuz için mutlaka bu şekilde Büyükşehir’in de en azından bu oradan bir tablet yardımı yapmasını beklerdik. Bakanlıktan yapılan tablet yardımları da var, bunları da gördük ve biliyoruz. Çocuğa tabet ulaştırılıyor, ancak internet bağlanacak ve altyapı imkanı olmadığı için o tableti de bazen boşuna göndermiş olabiliyoruz. Bu ister istemez öğrenciler arasında fırsat eşitsizliğini de had safhaya getirmiş durumdadır. O yüzden hepimizin temennisi ve isteğimiz bir an önce bu pandeminin, bu hastalığın ortadan kalkması ve yüz yüze eğitimin biz bir an önce başlamasını istiyoruz” dedi.
“BUNLAR YETERLİ MİDİR, DEĞİLDİR”
Coşkun, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gerekli işlemleri yaptığını ama yeterli olmadığını ifade ederek, “Milli Eğitim Müdürlüğü kendi imkanları doğrultusunda EBA destek noktaları oluşturdu. Özellikle kırsal kesime. İmkanlar ölçüsünde bunlar yeterli midir, değildir. Dolayısıyla bu sayıları daha çok çoğaltmamız gerekir. Bu konuda özellikle siyasilerimizden, ekonomik gücü olan yerel yönetimlerden, imkanları olanlardan bu desteğin çocuklarımız mutlaka verilmesini bekliyoruz” diye konuştu.