Mersin'de Mimoza Kadın Derneği, “Şiddeti frenliyoruz” kampanyası kapsamında taksi şoförlerine kadına yönelik şiddete karşı farkındalık eğitimi vermeye devam ediyor. Şimdiye kadar 12 taksi durağında bulunan 150 taksi şoförüne ulaşan dernek çalışanları, amaçlarının kent genelinde bulunan bin 500 şoföre ulaşmak olduğunu söyledi. Kürtçe, Türkçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere 4 dilli bilgilendirme kitapçıklarını taksi duraklarına ve taksilere dağıtan kadınlar, araçların camlarına da “Şiddeti frenliyoruz” yazdı.  
 
Yaptıkları farkındalık eğitimleri hakkında bilgi veren Mimoza Kadın Derneği üyesi avukatı Figen Alp, kadınların şiddete maruz kaldığında bineceği ilk aracın taksiler olduğu için özellikle taksi duraklarını tercih ettiklerini söyledi.  
 
Alp, projenin Edirne’den Van’a uzandığını ifade ederek, “Taksi şoförlerine vermiş olduğumuz eğitim ile şiddete maruz kalmış birine daha bilinçli yaklaşmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Bu durumlarda başvurmaları gereken hukuki yolları ve şiddet mağduru kadına yol göstermesi için gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz” dedi.
 
ŞİDDET HAT SAFHADA 
 
Mimoza Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve projenin eğitmenlerinden olan Gülbahar Güzel de, şoförlere öncelikle toplumsal cinsiyet rollerini, toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklı kadınların maruz kaldığı ayrımcılık ve şiddeti anlattıklarını söyledi. “Maalesef yaşamımızın her alanında bu ayrımcılıklardan dolayı kadınlar şiddete maruz kalıyor” diyen Güzel, şiddet vakalarının birçoğunun duyulmadığını ifade etti. Taksi şoförlerine verdikleri eğitimler kapsamında olumlu geri dönüşler aldıklarını aktaran Güzel, “Ülkemizde kadına yönelik şiddet hat safhada. Taksi şoförlerinin dışında bütün vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Kadına ve çocuğa yönelik şiddete karşı duyarlı ve farkında olmak gerekiyor. Bu vatandaşlık görevidir” şeklinde konuştu. 
 
Eğitim gören taksi şoförlerinden Hüseyin Özkul (29), bir günde onlarca kişinin aracına bindiğini belirterek, daha önce şiddete maruz kalan bir kadının aracına bindiğini ifade etti. Kadının taksiye bindiği noktadan bir an önce uzaklaşmak istediğini kendisine aktardığını söyleyen Özkul, “Bulunduğumuz yerden biraz uzaklaştıktan sonra yardımcı olmak için diyalog kurmaya çalıştım. ‘Ne oldu’ diye sordum. Bana ailesinin kendisini zorla evlendirmek istediğini söyledi. O kadını gitmek istediği yere bıraktıktan sonra tekrar otelin önünde bulunan durağa geldim. O sırada polisler beni ifade vermem için emniyete götürdü. Emniyetteki prosedürler uzun sürdü” diyerek şiddet olaylarında prosedürlerin daha hızlı yapılması gerektiğini belirtti. 
 
'GEREKLİ MERCİLERE YÖNLENDİRİYORUZ'
 
Mimoza Kadın Derneği tarafından verilen bilinçlendirme eğitimlerinin kendileri için faydalı olduğunu kaydeden Özkul, “Topluma katkı sağlayacak bilgiler. Şiddete maruz kalmış bir kadınla karşılaştığım zaman eğitimde anlatıldığı gibi yönlendirmeye ve bilgilendirme çalışacağım. Daha önce yüzeysel bilgiye sahiptim. Bu eğitim ile birlikte çok şey öğrendim” diye konuştu.
 
9 yıldır taksi şoförlüğü yapan Abdullah Duru Tekin (32) de, şiddet gören kadınlara yardımcı olmak istediklerini belirtti. Tekin, “Şiddete maruz kalan biri ile karşılaştığımız zaman doğru bir şekilde yönlendirmek isteriz. Biz taksicilik yaptığımız için ilk muhatap olan kesimiz. Şiddet gören kadını Mimoza Kadın Derneği’nin belirttiği hastane, karakol ve savcılık gibi mercilere yönlendiriyoruz. Bilinç düzeyi arttıkça korkutmadan, incitmeden yönlendirerek yardımcı olmak daha kolay olur” ifadelerini kullandı.

 

(MA)