Bu bağlamda birçok alanda da geri kalmış bir kent durumundayız.
Bu olaylardan dolayı fakir ve yoksul olan Şanlıurfa’mız gerçek anlamda şehirleşememiş maalesef kocaman köy görüntüsünü almış.
Şanlıurfa tarih boyunca hep neden yatırım yapılmıyor diye serzenişte bulunuyor. Devlet yetkililerinin dışında, objektif olarak Şanlıurfa iline neden yatırım yapılamadığını dürüstçe açıklayan yok denecek kadar çok az insan olmuş. Şanlıurfa’da dünyada eşine az rastlanır güzellikte değerler var.
1950-1960 yılları arasında Demokrat parti o zamanki siyasi sözlerle ”kahir bir ekseriyetle“ (ezici çoğunlukla) iktidar oldu.
1950-1960 yıllarından bu yana Şanlıurfa ara ara muhalefet yapsa da genel itibariyle her zaman iktidar partilerinin yanında yer almıştır. Bugün Türkiye genelinde özelikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa Ak Parti’nin kalesi olarak bilinir.
Harran’ın referandum da Türkiye rekoru kırması bile bunun en büyük göstergesidir.
Bölgenin doğal, tarihi ve Kültürel zenginliğini değerlendiremedik… Değerlendiremiyoruz. Son dönemde il sayısı artırılan ve bu nedenle tartışma yaşanan ‘’yatırımların teşvik edilmesi ‘’ konusunda, Şanlıurfa’da şimdiye kadar dişe dokunur bir yatırım yapılmadı.
Şanlıurfa’dan başka illere de göç son hız devam ediyor…Şanlıurfa dışındakilerin sayısı, bölgede kalanların iki katına çıktı. Herkes kendi ilinde yaşasaydı Şanlıurfa’nın en kalabalık il olacağı açıklaması bile aslında Şanlıurfalıların yatırım, istihdam yüzünden kentten gittiğinin en büyük göstergesi.
Özel sektörün yatırım yapması için, kamunun altyapı yatırımlarını tamamlamış olması gerekir.. Maalesef Şanlıurfa’da altyapı yatırımları çok eksik durumdadır.
Gelelim tabela STK’sından öteye gidemeyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ve Şanlıurfa Ticaret Borsası’na (ŞUTB). Bu iki STK bünyesinde barındırdığı üye sayısı nedeniyle kentin en büyük iki STK’sı arasında yer alıyor. Ancak bu STK’ların ekonomik anlamda sözden öteye gidemedikleri kentte 7’den 70’e herkes tarafından bilinen bir şey.
Hatta aldığımız bazı duyumlar bile bizi fazlasıyla yaraladı. Bazı duyumlara göre bu STK üyelerinden bazı yatırımlarını başka illerde yapıyor. Hal böyle olunca bu STK’lar bile yatırımlarını bu kente yapmıyorsa yabancıların gelip yatırım yapmasını beklemek biraz abes olacaktır.
Yabancıdan önce ekonomi ve istihdam ve de yatırım reklamları yapan STK'ların öncelikle yatırım konusunda ciddi adım atmaları gerekir. On binlerce üyesi bulunan bu iki STK'nın hangi üyesinin kente ne yatırım yaptığı kamuoyu ile açıklanırsa o zaman daha iyi anlamış oluruz.
Eğitim, mevsimlik tarım işçileri gibi sorunlardan dolayı Şanlıurfa'nın en çok mağdur olduğu tarafından bilinen bir şey. Karaman'da 4 milletvekili ve birkaç STK olmasına rağmen orada fabrikalar açılıyor ve binlerce kişiye istihdam sağlanıyor.
Düzenlenen "körler sağırlar birbirlerini ağırlar" tarzındaki ödül gecelerinde ödül olan STK başkanları tahminen kente yatırım için ne zaman harekete geçeceksiniz?
Uçak seferleri gibi küçük şeylerle övünenlere bir şey hatırlatmakta fayda var. Kentler uçak seferleri ile değil yatırımlar, istihdamlar ile ayağa kalkar. Keşke uçak seferlerini paylaşmak adına yarıştığınız kadar kente yatırımcı çekmek içinde yarış halinde olsaydınız da, en azından Şanlıurfa büyük bir köy değil, adına yakışır gibi Büyükşehir olurdu.
Yatırım yatırım diye bağıranlar neden yatırımın yapılmadığının engellerini de konuşsalar halkı doğru bilgilendirdikleri için samimi olurlar.
RHA