Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, Jackson Hole toplantısı öncesinde, oy hakkına sahip olmayan Fed üyelerinden gelen şahin söylemlere ek olarak öne çıkan jeopolitik gelişmeler nedeniyle satıcılı seyir izledi.

1166 kez okundu.
Küresel piyasalar Advert

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Jackson Hole öncesi gelen şahin söylemler ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Jackson Hole toplantısı öncesinde, oy hakkına sahip olmayan Fed üyelerinden gelen şahin söylemlere ek olarak öne çıkan jeopolitik gelişmeler nedeniyle satıcılı seyir izledi. Kansas City Fed Başkanı George Fed’in ‘tapering’e (varlık alımı azaltımına) çok geç olmadan başlaması gerektiğini söyledi. St. Louis Fed Başkanı Bullard da, ekonominin büyüdüğünü daha fazla teşviğe gerek olmadığını belirtti. Bullard bu nedenle Fed’in tahvil alımı azaltımına başlaması gerektiğini ve alımların 2022’nin ilk çeyreğinde bitirilmesi gerektiğini dile getirdi. Öte yandan, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanındaki patlamada 4 Amerikan askeri yaşamını yitirdi. Amerikan basınına konuşan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Kabil Havalimanındaki iki patlamada 4 ABD Deniz Kuvvetleri askerinin yaşamını yitirdiği, 3 askerin de yaralandığı belirtildi. Risk algısındaki görünüm nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,35 seviyesine yaklaşırken, VIX endeksi de 18,84 seviyesine yükseldi. Nasdaq endeksi %0,64 düşüşle 14.945,80 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %0,58 değer kaybıyla 4.469,91 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,54 düşüşle 35.213,12 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise pozitif seyir görülüyor. Özellikle bugün sona erecek olan Jackson Hole sempozyumunda piyasa dostu söylemlerin öne çıkacağı yönündeki beklentilere ek olarak, Başkan Biden'ın danışmanlarının Fed Başkanı Powell'ı ikinci bir dönem için önermeyi düşündükleri yönündeki gelişmeler piyasalardaki görünümde etkili oluyor. Powell’ın başkanlığının devam etmesi destekleyici parasal duruşun sürdürüleceğine yönelik beklentileri artırıyor. Ayrıca bölge özelinde de, son günlerde realizasyonlara sahne olan teknoloji sektörü hisselerine gelen alımların beraberinde PBOC’nin bankalar için zorunlu karşılık oranı da dahil olmak üzere para politikası araçlarıyla kırsal kalkınmayı destekleyeceği yönündeki söylemi pozitif görünümde belirleyici oluyor. ABD vadeliler tarafında da alıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de kişisel gelirler, kişisel harcamalar, kişisel tüketim harcamaları deflatörü, kişisel tüketim harcamaları çekirdek deflatörü verilerine ek olarak Michigan tüketici güveni verisinin revizyonu izlenecek. Ayrıca para politikası duruşuna ilişkin kritik öneme sahip olan Jackson Hole toplantısı da takibimizde olacak. Kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verilerinin Temmuz ayında aylık bazda sırasıyla %0,3 ve %0,4 artışlar kaydedeceği tahmin ediliyor. Kişisel tüketim harcamaları deflatörü verisinin yıllık bazda %4,1, kişisel tüketim harcamaları çekirdek deflatörünün de %3,6 yükseliş gösterdiği öngörülüyor. Öncü olarak Ağustos ayında 11 puan düşüşle 70,2 seviyesine gerileyen verinin 70,8 seviyesine revize edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü ABD’de bekleyen konut satışları ve Dallas Fed imalat endeksi verileri takip edilecek. Bekleyen konut satışları Temmuz ayı verisinin yıllık bazda %8,5 düşüş kaydettiği öngörülüyor. Dallas Fed imalat endeksi verisinin de Ağustos ayında aylık bazda 7,3 puan düşüşle 20 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de Ağustos ayı tüketici güveni verisinin revizyonu izlenecek. Hatırlanacağı üzere öncü veri aylık bazda 0,9 puan düşüşle -5,3 seviyesine geriledi.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Küresel piyasalar
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum