AYHAN 6 Rojavalı Savaşçının Akıbeti Sordu Başbakana

AYHAN 6 Rojavalı Savaşçının Akıbeti Sordu Başbakana

1707 kez okundu.
AYHAN 6 Rojavalı Savaşçının Akıbeti Sordu Başbakana Advert

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim AYHAN Rojava bölgesinde YPG-YPJ güçleri ile DAİŞ, El-Nüsra gibi terör örgütleri arasında bir savaşın yaşanmakta olduğu dünya ve Türkiye kamuoyunca bilinmektedir.

Buna rağmen Türkiye 6 Rojavalı Kürt vatandaşını göz göre göre savaştıkları örgütün hâkimiyetinde olan bölgeden sınır dışı edilmiş olmaları açıkça bunların ölüme gönderilmesi sonucunu doğurmuyor mu biye başbakan Davutoğlu’na soru önerge verdi

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından Anayasanın 96. İçtüzüğün 99. Maddesi gereğice yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

  İbrahim AYHAN HDP Şanlıurfa Milletvekili

 

Suriye’de yaklaşık dört yıldır yaşanmakta olan bir savaş var. Bu süre zarfında binlerce insan yaşamını yitirdi, binlercesi yaralandı ve milyonlarca Suriyeli vatandaş da başka ülkelere göç ederek sığınmak talebinde bulunmak zorunda kaldı. Halen yanı başımızda devam etmekte olan savaş kan, gözyaşı ve yıkımın uzunca bir süre daha devam etmekte olacağını göstermektedir.

 

Suriye ile en uzun kara sınırı bulunan Türkiye’nin de yaşanmakta olan bu savaştan etkilenmemesi düşünülemez. Özellikle de Türkiye’nin güneyinde yer alan Rojava’da YPG-YPJ güçleri ile terör örgütü DAİŞ arasında yaşanmakta olan savaş iç ve dış siyasetin ana gündem maddesi durumundadır. Rojava’daki Kürt halkı ile Türkiye’nin güney şehirlerindeki Kürt halkının akraba bağı, tarihsel ve ırksal ortaklıkları savaşta yaşanan acıların yaşanmasının bölgemizde karşılık bulmasından daha tabi bir durum olamaz.

 

Terör örgütü DAİŞ’in Kobane Kantonuna saldırılarında yaralanan Rojavalıların Kobane’de tedavi olanağının olmadığı durumlarda bu yaralılar resmi yollarla Türkiye çevre illerdeki hastanelerde tedavi olma olanağı sağlanmaktadır. Kimi durumlarda da AFAD’ın ve resmi makamların onayıyla durumu ağır olan yaralılar Ankara vb. illerde tedavi edilmektedirler. Tıpkı Ankara’da bu resmi prosedür işletilerek tedavi görmek zorunda kalıp ta Eğitim-Sen Genel Merkezinin misafirhanesinde kalmak zorunda olan Rojavalı yaralılar gibi. Ancak, her ne hikmetse devletin resmi bir kurumunun onayı ve bilgisi dâhilinde olan bu yasal durum, devletin bir başka kurumunca terörize edilerek bu kişiler gözaltına alınmakta, sendika ise sanki yasa dışı bir faaliyetin odağıymış gibi zan altında bırakılmak istenmektedir.

 

Basına yansıdığı boyutuyla gözaltına alınan Rojavalılardan 6’sının YPG-YPJ’nin kontrolünde olan ve Kobane’ye açılan Mürşitpınar sınır kapısı yerine El-Nüsra’nın denetiminde olan Reyhanlı Cilvegözü (Bab El Hewa) sınır kapısından sınır dışı edildiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1.         Bahse konu olan olayda gözaltına alınan yaralıların gözaltı gerekçesi nedir? Bu yaralılara resmi makamlar tarafından tedavileri süresince geçici kimlik verildiği ve tedavilerinin resmi prosedür takip edilerek yapıldığı iddiaları doru mudur? Şayet doğru ise buna rağmen niçin gözaltı gerçekleşmiştir?

2.         Rojava’lı 6 yaralı şahsın tedavilerinin ardından iradeleri dışında El-Nüsra’nın denetiminde olan Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısından sınır dışı edildikleri iddiası doğru mudur? Şayet doğru ise sınır dışı edilme kararı devletin hangi kurumu tarafından alınmıştır?

3.         Sınır dışı kararı alınmadan önce ne gibi yasal prosedürler uygulanmıştır? Örneğin BMMYK (Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği) tarafından kişilerin mülakatı yapılmış mıdır? Şayet yapılmışsa bu kişilerin sığınma yada üçüncü bir ülkeye iltica talebinde bulunmuş mudur?

4.         Hangi gerekçelerle Rojavalı 6 Kürt vatandaş DAİŞ terör örgütünün muadili olan El-Nüsra’nın denetimindeki bölgede sınır dışı ediliyor. Bu durum Türkiye’nin de taraf olduğu AİHS’nin “Sınır dışı edilecek kişilerin gönderileceği ülkede ölüm cezası, işkence ve insanlık dışı muamele gibi durumlarla karşılaşmamasını güvence altına almakla yükümlüdür” hükmünü hükümet olarak ihlal etmiş olmuyor musunuz?

5.         İnsan hakları evrensel bildirgesinde “Tüm insanlar gibi mülteci ve sığınmacılar özgürlüklerinden yoksun bırakılmadan ve insan onuruna yaraşır bir muameleyi hak etmektedirler” hükmünün uygulamanızla bağdaşır bir yönü bulunmakta mıdır?

6.         Rojava’lı 6 Kürt vatandaşın iltica başvurusu bulunmakta mıdır? Şayet bulunmakta ise değerlendirme konusu yapılmamış olması AİHS’nin “Mülteci ve sığınmacılara iltica ve sığınma hakkı düzenleyen hükümleri uyarınca devletlerin korunması altında bulunmaları gerekmektedir.” Hükmünü taraf bir ülke olarak ihlal etmiş olmuyor musunuz?

7.         Sınır dışı edildiği iddia edilen Rajava’lı 6 Kürt vatandaşın akıbetleri hakkında hükümetinizin herhangi bir bilgisi var mıdır?

8.         AİHM’nin Türkiye hakkında sınır dışı etme işlemine ilişkin olarak vermiş olduğu ihlal kararları var mıdır? Varsa hangi gerekçelerle bu kararlar verilmiştir?

9.         Rojava bölgesinde YPG-YPJ güçleri ile DAİŞ, El-Nüsra gibi terör örgütleri arasında bir savaşın yaşanmakta olduğu dünya ve Türkiye kamuoyunca bilinmektedir. Buna rağmen 6 Rojavalı Kürt vatandaşını göz göre göre savaştıkları örgütün hâkimiyetinde olan bölgeden sınır dışı edilmiş olmaları açıkça bunların ölüme gönderilmesi sonucunu doğurmuyor mu?

10.       Rojava’lının 6 Kürt vatandaşının sınır dışı edilmesinin Türkiye’nin Rojava devrimine yaklaşımıyla bir ilgisi bulunmakta mıdır?         

          

siyaset urfa haber AYHAN 6 Rojavalı Savaşçının Akıbeti Sordu Başbakana
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum