Dünya genelinde hissedar kapitalizminden paydaş kapitalizmine geçiş sürecinde yaşanan dönüşümün yarattığı riskler ve fırsatlar; bu yıl “Ortak Amacın Gücü” ana temasıyla düzenlenecek olan 30. Kalite Kongresi’nde ele alınacak. Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından 16-17 Kasım tarihleri arasında iş, bilim, akademi, medya ve sanat dünyasından çok sayıda önemli ismin katılımıyla düzenlenecek olan kongre, pandemi kapsamında alınan önlemler çerçevesince online olarak gerçekleştirilecek. Kongre bu yıl da yine dünyaca ünlü sürpriz bir ismi konuk edecek. 2019 yılında dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini’yi, geçen sene de Massachusetts Institute of Technology Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nu ağırlayan kongreye bu yıl ise Nobel ödüllü, ABD’li ekonomi profesörü Paul Krugman konuşmacı olarak katılacak.
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl 30’uncusu gerçekleştirilecek olan Kalite Kongresi, iş, bilim, akademi, sanat dünyasının önde gelen temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek. Pandemi kapsamında alınan önlemler çerçevesince bu sene de online olarak gerçekleştirilecek olan kongre, 16-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. Kongrede; tüm dünya genelindeki yönetim çevrelerinin hissedar kapitalizminden paydaş kapitalizmine geçiş sürecinde yaşadığı dönüşümün yarattığı riskler ve fırsatlar ele alınacak. İklimden demokrasiye, eğitimden sağlığa, çevreden hukuk düzenine kadar pek çok alanda yaşanan sorunların birbirleri ile bağlantılı olduğu gerçeğinden yola çıkılan kongrede; paydaş kapitalizmi kavramının yarattığı yeni iş yapma biçimleri ve tüm bu süreçlerin Türkiye’ye getirdiği jeo-ekonomik avantajlar mercek altına alınacak.
Dünyanın en tanınmış ve en beğenilen ekonomistlerinden!
Kongrenin bu yılki konuğu ise Nobel ödüllü, ABD’li ekonomi profesörü Paul Krugman. 1953 doğumlu Paul Krugman, dünyanın en tanınmış ve en beğenilen ekonomistleri arasında yer alıyor. 2000’li yıllardan bu yana kaleme aldığı köşe yazıları ve küresel krize yönelik yaptığı doğru tahminlerle dikkatleri çeken Krugman’ın New York Times’daki köşesinde Türkiye ile ilgili yazılar da kaleme aldığı biliniyor. Ayrıca Krugman’ın dünya ekonomisini etkileyen önde gelen konular hakkındaki konuşmaları yakından takip ediliyor. New York Şehir Üniversitesi (CUNY) Graduate Center Ekonomi alanında ordinaryüs profesör, Stone Center on Socio-Economic Inequality Center’da kıdemli öğretim üyesi ve Luxembourg Income Study’de (LIS) kıdemli bilim insanı olarak çalışmalar yürüten Krugman, daha önce de Princeton Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak görev aldı.
John Bates Clark madalyasına layık görüldü!
Uluslararası ticaret ve ekonomi coğrafyası alanında yaptığı çığır açan çalışmalarıyla 2008 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi olan Krugman, bu özel ödül dışında da çok sayıda ödüle layık görüldü. Bu kapsamda Krugman, kurucuları arasında yer aldığı uluslararası ticaret teorisinin en kapsamlı yeniden ele alınış biçimlerinden biri olan “yeni ticaret teorisi” çerçevesindeki çalışmaları ile 1991 yılında Amerikan Ekonomik Birliği tarafından John Bates Clark madalyasına layık görüldü. Bu ödül, her iki yılda bir, “ekonomik bilgiye önemli bir katkıda bulunduğu kararlaştırılan kırk yaşın altındaki bir ekonomiste” veriliyor. 2013’te Bloomberg’in “En Etkili 10 Düşünüründen Biri” ve 2011’de ise Bloomberg’in “Küresel Finansta En Etkili 50 Kişiden Biri” listesine giren Krugman, dört yıl üst üste (2009 -2012) Dış Politikanın En İyi 100 Küresel Düşünürü listesinde de yer aldı.
Ayrıca Krugman’ın, 20 kitap ve 200’den fazla makalenin de yazarı veya editörü olduğu biliniyor. Profesör Krugman’ın en son çıkan kitabı “Arguing with Zombies (Zombilerle Tartışmak): Ekonomi-Politika ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Mücadele” okuyucular tarafından büyük ilgi topladı. Krugman’ın kitaplarından birçoğu da en çok satanlar listesinde yer aldı. Tüm bunlarla birlikte Krugman, Silikon Vadisi gibi belirli yerlerin ekonomik olarak nasıl ve neden uzmanlaştığını, bu tür kümelenmelerin şirketlere, ekonomilere getirdiği avantajları belirleyen ekonomik dinamikler anlamına gelen ekonomi coğrafyasının öncüsü.
Roosevelt Enstitüsü 2013 Dört Özgürlük Ödülü: İfade Özgürlüğü Ödülü!
New York Şehir Üniversitesi, Stone Center on Socio-Economic Inequality ve Luxembourg Income Study’deki çalışmalarının yanı sra “Roosevelt Enstitüsü 2013 Dört Özgürlük Ödülü: İfade Özgürlüğü” ve “2008 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi” olan Krugman, 2011 Gerald Loeb Ödülü ile 2009 Thinkers 50 Ödülü gibi çok sayıda ödüle layık görüldü. Washington Monthly tarafından Amerika’nın en önemli köşe yazarı, Editor & Publisher dergisi tarafından da yılın köşe yazarı seçilen Krugman, Ekonomik Danışmanlar Konseyi Üyesi olarak da çalışmalar yürütüyor.
Hibya Haber Ajansı