Güven 23 Cenazelerin Akıbeti Başbakana Soru Önerge Verdi

Urfa milletvekili Leyla Güven 23 Cenazelerin Akıbeti Başbakana Soru Önerge Verdi

1171 kez okundu.
Güven 23 Cenazelerin Akıbeti Başbakana Soru Önerge Verdi Advert

Şanlıurfa Milletvekili Leyla GÜVEN 23 insanın cenazesi kobaniden Türkiye tarafından izin verilmemesini başbakan Ahmet Davutoğlu’na soru önerge verdi

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzük’ün 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

Leyla GÜVEN Şanlıurfa Milletvekili

 

IŞİD terör örgütüyle girdikleri çatışmada hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı toplam 23 insanımıza ait cenazeler, Kobane’ye açılan Mürşitpınar Sınır Kapısında 13 gündür bekletilmektedir. Rojava'da süren insanlık savunmasında yaşamını yitiren, Mansur Babur, Bedirhan Korkmaz, Ercan Tekin, Abdullah Alfidan, Ozan Deniz, Muhterem Tekin, Kemal Gülrat, Mehmet Akyüz, Hasan Teymur, Leyla Yiğit, Umut Karadağ, Ferhat Kaya, Şiyar Bor, Serhat Bor, Dilan Söğüt, Kamuran Kaya, Hamza Canşin, Salih Aygün, Rıdvan Çelik, Zeynep Tekin adlı yurttaşlarımızın cenazelerinin kendi ülkelerine girişlerine, ulusal ve uluslaraarası hukukta hiçbir karşılığı olmayan gayri insani bir tutumla izin verilmemektedir.

 

Suruç Katliamı ile birlikte geçici hükümetinizin başlattığı sürecin bir parçası olarak Habur ve Mürşitpınar Sınır Kapılarında cenazelerin siyasi araç haline getirilerek politik kararlar neticesiyle girişlerine izin verilmemesi hiçbir şekilde hukuki, ahlaki ve insani normlara sığmamaktadır. Hiçbir siyasi tutum ve savaş durumu dahi, cenazelerin defnedilmelerinin geciktirilmesine ve ailelerine teslim edilmeyerek onlara eziyet edilmesine gerekçe gösterilemez.

 

Askıya alınmış olan Çözüm Süreci ve halkların bir arada yaşama iradelerine cevap olabilmek için en önemli ve hassas konu halklar arasında duygusal kopuş ve kırılmaların yaşanmasına engel olmaktır. Geçici hükümetiniz tarafından yurttaşlarımıza ait cenazelerin geçişine izin verilmeyerek cenaze ailelerine yapılan insanlık dışı muamele toplumsal bellekte ağır tahribatlara yol açmaktadır. Bu anlamda geçici hükümetinize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeniz önem arz etmektedir.

Bu bağlamda;

1-         Suruç Katliamı ile birlikte terör örgütü IŞİD’e karşı savaş açtığını ilan eden geçici hükümetiniz, IŞİD terör örgütüne karşı insanlık savunmasında yaşamını yitiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 23 yurttaşının cenazesine neden sahip çıkmamaktadır?

2-         Geçtiğimiz günlerde Habur Sınır Kapısında uzun süre bekletilen 13 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının daha sonra geçişlerine izin vermesini öngören kararınız, Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletilen cenazelerin geçişi için neden uygulanamıyor? Her iki durum için farklı uygulamalarda bulunup ve farklı kararlar almanıza yol açan sebepler nelerdir?

3-         Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletilen cenazelerin geçişine izin verilmemesi yönünde Bakanlar Kurulunuza ait yeni tarihli bir kararınız var mıdır? Böyle bir karar alınmışsa bu kararın gerekçesi nedir?

4-         Hükümetinizin ve ilgili Bakanlığınızın özellikle Mürşitpınar Sınır Kapısından cenazelerin yurtiçine girişlerine engel olunması yönünde bir talimatı var mıdır? Böyle bir talimat yoksa bu keyfi uygulamalarda sorumluluğu bulunan ilgili kurum ve yetkililer hakkında idari soruşturma başlatacak mısınız?

5-         Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarında, kendi ülke vatandaşlarının cenazelerinin yurt içine girişlerine izin vermemesini öngören yasal düzenlemeler nelerdir? Böyle bir yasal düzenleme yoksa bu cenazelerin ülkeye girişinin engellenmesinin sebepleri nelerdir?

6-         Bakanlar Kurulunun, Rojava'da yaşamını yitiren Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının cenazelerini Habur Sınır Kapısında bekletme kararı ne tür bir Bakanlar Kurulu kararı, yönetmelik, genelge ya da idari kararla kalkmış ve cenazelerin geçişine izin verilmiştir? Aynı prosedürü Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda bekletilen cenazeler için de uygulamayı düşünüyor musunuz?

7-         Habur Sınır Kapısında uzun süre bekletilen ve uzun süren çabalar sonucu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 13 kişinin cenazelerinin geçişine izin verilmesi, Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 23 kişinin cenazesinin kendi ülkesine geçişi için izin verilmesine emsal teşkil etmiyor mu?

8-         Türkiye'nin Kapıkule Sınır Kapısı gibi başka sınır kapılarında da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının cenazeleri günlerce bekletilmiş midir?

9-         Ailelere, mevcut durum hakkında gerekçeleri ile birlikte bir açıklama yapacak mısınız? 

10-       Ailelerin, çocuklarının cenazelerinin kendilerine teslim edilmeyerek cezalandırılmalarının sebepleri nelerdir?

 

11-       13 gündür çocuklarının cenazelerini almak için sınırda bekletilen ailelerin yaşadığı mağduriyeti gidermek hususunda ne tür adımlar atacaksınız?

siyaset urfa haber Güven 23 Cenazelerin Akıbeti Başbakana Soru Önerge Verdi
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum