BDDK’dan açıklamaya göre, 50.000 TRY’nin (5.815 USD) üzerindeki tüketici kredilerinin vadeleri 36 aydan 24 aya indirildi. Ayrıca, bankalar karşılık hesaplarken son 252 günün aritmetik ortalama döviz kurunu kullanmaya devam edecek. Düzenlemelere ilişkin diğer esaslar ise;
· Kalan kredi tutarı 50.000 TRY’nin üzerinde olsa dahi ihtiyaç kredilerinin 36 aya kadar yeniden yapılandırılması mümkün olacaktır.
· BDDK pandemi nedeniyle aldığı müsamaha önlemlerinde de düzenlemeye gitti.
· Ödenmemiş krediler, salgına kadar geçerli olan 90 gün kuralı yerine 180 gün sonra sorunlu olarak sınıflandırılmaya devam edecek.
· BDDK, ödemesiz kredi kartlarında Eylül ayı sonu itibarıyla ödemesiz süreyi sonlandırmaktadır.
Sermaye yeterliliğinde ortalama kur hesaplaması devam ederken, kredi sınıflandırmasındaki süre esnekliği 1 Ekim tarihi itibariyle gecikme süresi 91 günden fazla olup 180 günü geçmeyen krediler hariç, sona erdirilecek. Bu kapsamda kredilerin donuk alacak sınıflandırılması için öngörülen 90 gün gecikme süresinin, 180 gün olarak uygulanmasına 30 Eylül itibariyle son verilecek. İhtiyaç kredilerinin sınırlandırılmasına yönelik olarak ise vade süresinin kısaltıldığı görülüyor. Tüketici kredilerinin vadesinin düşürülmesinin motivasyonu, ekonomideki tüketim talebinin ve dolayısıyla enflasyonun sınırlandırılması noktasında görünüyor. Bu bağlamda, Merkez Bankası manşet enflasyondaki sapma çerçevesinde faiz indirimini pratiğe dökemezken, enflasyon eğilimlerinin sınırlandırılması yolunda düzenleyici otoriteden de makroihtiyati tedbirler geliyor. Merkez Bankası’nın Eylül toplantısında, mevcut enflasyon düzlemi ve finansal piyasa riskleri çerçevesinde faiz indirmesi beklenmezken; odak noktasını çekirdek enflasyona kaydırması ve 4Ç21’deki enflasyon düşüşü beklentisine referans vermesi para politikası gevşemesi beklentisine ağırlık verdiriyor.
Kaynak Enver Erkan - Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı